Чи скасують вибори через коронавірус?

Чи скасують вибори через коронавірус?
Фото ілюстративне

Наразі видається малореальним, що місцеві вибори, які мають відбутися в Україні у жовтні, перенесуть – вважає луцький політолог Михайло Наход.

Своїми міркуваннями він поділився у фейсбуці.

Політолог вважає, що ці вибори є «головним болем» для влади, яка не готова до них.

«Рейтинг партії влади просідає, центральна влада робить хаотичні кроки в боротьбі з коронавірусом та намагається послабити місцеві бюджети, перекладаючи на них велику частку своїх обов'язків, незакінчена реформа децентралізації і т.д», – пояснює він.

Далі наводимо міркування експерта його словами.

Вибори можуть відтермінувати. Щоб скасувати – треба змінювати Конституцію

Терміни проведення місцевих виборів закріплені в Конституції, а тому для їх відміни чи перенесення треба

- або змінити Конституцію, що малореально сьогодні

- або ввести надзвичайний стан.  Це більш реально, якщо будуть для цього підстави.

Введення надзвичайного стану можливе за умови, якщо пандемія триватиме довго або восени настане її друга хвиля.

Проте це може лише на певний час (2-3 місяці) відтермінувати проведення виборів, але не відмінити їх взагалі.

Грошей на вибори можуть дати менше

Зараз деякі політики та експерти сіють паніку, що «виборів не буде, бо з бюджету забирають гроші на їх фінансування для боротьби з коронавірусом». Дійсно, готуючи зміни до бюджету, уряд запропонував забрати з фінансування місцевих виборів 1 млрд грн з попередньо передбачених 2,16 млрд грн.

Це багато, але не критично для проведення виборів.

Їх можна провести з меншим бюджетом, паралельно змінивши деякі норми виборчого законодавства та інших підзаконних актів щодо фінансування виборів.

У такому випадку, виборчі бюлетені та інформаційні матеріали надрукують на «газетному папері», а члени комісії працюватимуть практично безоплатно, якщо таких бажаючих вдасться знайти.

30 березня цей законопроект не набрав необхідної кількості голосів (223 «за») і наступним голосуванням був направлений на доопрацювання у профільний комітет. Швидше за все, його розглядатимуть наступного тижня.

Вибори можуть поєднати із земельним референдумом

Після голосування закону про запровадження ринку землі голова партії «Слуга народу» Олександр Корінєнко сказав, що референдум про продаж землі іноземцям можна провести ще в цьому році, попередньо прийнявши закон «Про референдуми».

Якщо до цього реально дійде справа, то тут може бути цікавий сценарій: об'єднання місцевих виборів з земельним референдумом. Завдяки цьому влада може вирішити декілька завдань:

1) об’єднати фінансові ресурси для проведення і виборів і референдуму;
2) максимально мобілізувати виборців на дільниці;
3) змістити акценти виборчої кампанії та отримати додаткові голоси на виборах.

В такого сценарію є і один великий ризик: значну підтримку отримають політичні сили, які виступають проти ринку землі, а тим більше проти продажу її іноземцям, а це точно не вигідно сьогоднішній владі.

Ми живемо в Україні і давно готові до різних найнеочікуваніших змін та сценаріїв, а тому не варто дивуватись будь-яким рішенням щодо виборів.

І останнє, політики на місцях зараз активно включились в боротьбу з коронавірусом і паралельно дали старт підготовці до виборів. Але це вже окрема історія, яка в кожному регіоні матиме своє забарвлення.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Замість кіосків біля історичного факультету у Луцьку буде сквер
Наступна новина У Києві – перша смерть від коронавірусу
Останні новини
Схожі новини