Що робити, щоб якомога швидше виявити рак. Поради очільниці Фонду боротьби з раком

Що робити, щоб якомога швидше виявити рак. Поради очільниці Фонду боротьби з раком
Фото ілюстративне

Марія Адамчук-Коротицька – засновниця благодійного фонду «Стопрак», який першим на Волині взявся системно допомагати дітям з онкологічними захворюваннями. Тепер же Фонд займається популяризацією обстежень для виявлення раку на ранніх стадіях та успішного його лікування у дорослих. Жінка розповіла про ті обстеження, які необхідно проходити для раннього виявлення раку. До того ж, вони зараз є доступними та безплатними для українців за скерування сімейного лікаря.

Про це вона розповіла на своїй сторінці.

Читайте також: «При мамі перуку не знімала». Історія засновниці Фонду боротьби з раком Марії Адамчук-Коротицької

«Нижче - план-мінімум, який потрібно робити, щоб контролювати своє здоров'я і які скринінгові обстеження зараз є доступними та безоплатними в Україні.

1. Раз в рік маєте сходити до гінеколога.

2. Обов'язково (!!!) раз на два роки ПАП-тест. ПАП-тест - це коли беруть клітини на аналіз. Жоден гінеколог очима не побачить рак, коли він тільки починається. А ПАП-тест побачить. Це дуууже важлива процедура для жінок.

3. Чоловікам до уролога раз на рік.

4. Щороку відвідуйте мамолога (або, щоб толковий гінеколог, чи сімейник зробив огляд грудей). + УЗІ (до 40 років) та мамографія після 40-ка.

5. Я щороку роблю УЗІ внутрішніх органів та щитовидки.

6. Загальний аналіз крові.

7. Ще дуже раджу зробити щеплення своїм донькам від вірусу папіломи людини та перевіряти себе на наявність цього вірусу. ВПЛ викликає рак шийки матки та інших частин тіла, якими ми займаємося сексом (бо передається статевим шляхом)», – радить Марія Адамчук.

Також вона додає, що програмою медичних гарантій НСЗУ передбачені 6 інструментальних досліджень для виявлення ракових захворювань:

- мамографія (обстеження молочних залоз);

- гістероскопія (обстеження порожнини матки і цервікального каналу );

- езофагогастродуоденоскопія (обстеження стравоходу, шлунку та дванадцятипалої кишки);

- колоноскопія (обстеження прямої кишки, товстої кишки та термінального відділу тонкої кишки);

- цистоскопія (обстеження уретри, сечового міхура і вічок сечоводі);

- бронхоскопія (обстеження дихальних шляхів).

«Мамографію безоплатно можуть зробити жінки у віці від 40 років, колоноскопію – люди, яким теж 40 і більше, цистоскопію, бронхоскопію, гістероскопію і езофагогастродуоденоскопію – люди у віці 50 і більше років. Беріть у свого сімейного, або лікуючого лікаря електронне направлення та проходьте ці обстеження безоплатно», – додає засновниця фонду. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Підгайцівській громаді назвали вулицю на честь скульптора Голованя
Наступна новина Під Луцьком запрацював найбільший у Західній Україні автоцентр RENAULT STORE. Розказуємо, що там
Останні новини
Схожі новини