«Щоб люди бачили». У Луцькому пологовому вперше провели День відкритих дверей

«Щоб люди бачили». У Луцькому пологовому вперше провели День відкритих дверей
У Луцькому пологовому будинку (фото Суспільного)

У Луцькому клінічному пологовому будинку уперше відбувся День відкритих дверей. Упродовж трьох годин усі бажаючі могли відвідати відділення, кабінети, пологові зали, палати, поспілкуватися із лікарями.

Про це – у сюжеті Суспільного.

«Хотіли побачити, як виглядають пологові палати, як виглядають післяпологові палати. Задоволена», – розповіла відвідувачка дня відкритих дверей у Луцькому клінічному пологовому будинку Леся Касянчук.

Майбутні мами і татусі змогли зайти у кожні кабінет і палату. Відвідувачам показали операційну, де відбуваються кесарські розтини. Лікар Лариса Шендибило каже: зазвичай це планові операції, але є й критичні ситуації.

«Коли із приймального відділення поступає пацієнтка, це буває, коли є відшарування плаценти, внутрішня кровотеча. У таких випадках кожна секунда на рахунку. Моментально, за 15 хвилин, розгортається операційна, щоб зробити кесарський розтин, щоб та дитинка була жива і здорова», – розповіла Лариса Шендибило.

Заступник директора із неонатології Луцького клінічного пологового будинку Олена Курак повідомила, що за дев’ять місяці цього року у пологовому народилося майже 3 тисячі дітей. Нині, завдяки сучасним підходам, на світ з’являється більше здорових немовлят.

«До 2003 року, коли не було цих технологій щодо впровадження, ведення пологів, партнерських пологів, не було технологій і використовували дуже багато медикаментів у пологах, змінилися практики у неонатальних щодо виходжування і надання допомоги діткам. У ті роки захворюваність дітей було до 30 відсотків, нині вона зменшилася більш як у 2 рази», – зазначила Олена Курак.

Завідувач пологового відділення № 2 Луцького клінічного пологового будинок Сергій Сябрук розповів про автономну пологову палату. Каже, тут народжують у випадку, якщо пацієнти мають небезпечні інфекційні захворювання, що легко передаються. Задля безпеки у палату є окремий вхід із двору.

«Палата автономна настільки, що тут можна прийняти пологи у пацієнта і звідси виписати. Жінка не ходить ніде і не розповсюджує інфекцію», – додав лікар.

Екскурсію у кожному відділенні проводять завідувачі, каже головний лікар Луцького клінічного пологового будинку Михайло Токарчук

«Щоб люди бачили: де їх ставлять на облік, які обстеження проводяться, де роди, у яких пологових залах, як народжують, як виписують, як відбувається діагностика тієї чи іншої патології. Який персонал, приміщення, як харчують», – розповів головний лікар.

Лариса Шендибило розповіла гостям закладу про «вікно життя», куди жінка може принести дитину, якщо хоче відмовитися від неї.

«Жінка поклала дитину, на цьому матрасику є кнопочка, на посту лунає дзвінок – і приходить медсестричка, забирає цю дитинку, щоб вона не переохолодилася, щоб зберегти життя», – каже лікарка.

Дні відкритих дверей, каже Лариса Шендибило, планують проводити щомісяця.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцька броварня запрошує приємно провести вечір понеділка
Наступна новина Безготівковий проїзд у Луцьку. Які документи треба взяти, щоб отримати електронний квиток?
Останні новини
Схожі новини