Секрети закулісся кондитерської фабрики «Ярич»: як «народжується» печиво «Марія»

Секрети закулісся кондитерської фабрики «Ярич»: як «народжується» печиво «Марія»

Кондитерська фабрика «YARYCH», що на Львівщині, напевно, не була б такою відомою, якби не класичне печиво «Марія». Саме цей продукт став культовим для багатьох українців. Перший вже розповідав про розвиток та масштаби компанії, власником якої є бізнесмен з Луцька Володимир Гнатюк. Сьогодні ж ми вирішили розповісти читачам, як працює підприємство. А зокрема, як випікається улюблене печиво українців «Марія».

Читайте також: Бізнесмен у тренді – Володимир Гнатюк: від печива «Марія» до торгової марки зі світовим ім’ям

Варто зауважити, що більшість виробників не завжди охоче пускає журналістів на територію підприємств, аби не розголошувати свої секрети і таємниці. Та керівництво фабрики «Ярич» виявилось напрочуд гостинним. Зокрема, засновник підприємства Володимир Гнатюк разом з директором Тетяною Шермолович особисто пройшлись по всіх цехах та показали усе до найменших дрібниць.

«Екскурсії у нас відбуваються регулярно двічі на місяць. Приходять до нас і діти зі шкіл, і студенти харчових навчальних закладів. Всім цікаво, як насправді виробляється наше печиво. Бо більшість купує його роками, але не знає, в яких умовах воно виготовляється. Підприємство сертифіковане по міжнародній системі менеджменту якості IFS Food, обов’язковою складовою якого є система безпечності НАССР.

Ми ж насправді дуже ретельно відбираємо сировину для нашої продукції, тому в якості печива впевнені на 100%.

А щодо виробництва… Щодо виробництва ви можете самі в усьому пересвідчитись. Ходімо»,  – запрошує на територію фабрики Тетяна Шермолович.

Екскурсія фактично розпочинається з найвищого поверху підприємства, оскільки виробництво печива налагоджене за вертикальною системою: зверху подаються компоненти, замішується тісто, а знизу – формується та випікається.

Одразу ж до нас приєднується і сам засновник Володимир Гнатюк. Пропонує усім одягти індивідуальний захисний одяг – халат та шапочку, адже це одна із санітарних вимог перебування на виробництві. Друга санітарна вимога – ретельне миття рук та дезінфекція спеціальними засобами на кожному з поверхів виробництва.

Опісля цього Володимир Гнатюк запрошує нас в окрему дільницю, де саме завантажили борошно.

«Основна сировина для виготовлення печива – це, звісно, борошно. Борошно зберігається в нас на окремій дільниці в силосах, які вміщують від 40 до 45 тонн», – розповідає Володимир Гнатюк.

За добу, якщо працюють на повну всі зміни і всі лінії, в нас йде 40-45 тонн борошна. Тому загалом ми можемо щодня випускати по 60 тонн готової продукції.

Тут встановлені величезні силоси та прозорі труби, по яких насосами борошно завантажується з машин і потім подається на саме виробництво.

Початок виробництва – це лабораторія, яка має відповідні дозволи на дослідження продукції на фізико-хімічні, мікробіологічні і органолептичні показники. Тут нас зустрічає Надія Шанковська – начальник лабораторії.

«Через лабораторію проходить вся сировина і кожна партія готової продукції. Вибірково, але протягом дня ми проводимо забір зразків, аби перевірити якість печива. На підприємстві також ще працює мікробіологічна лабораторія, яка бере змиви і перевіряє печиво на мікробіологію. Беруться змиви з обладнання, з одягу, з підлоги і навіть перевіряється повітря. Також у нас є органолептична комісія, яка знає, яким печиво має бути на смак, на колір і навіть як має ламатися. Перевіряється це щодня на дегустаціях», – ділиться секретами Надія Шанковська.

Вся сировина, яка була дозволена лабораторією до використання, пройшла кілька ступенів очищення.

«Ми гарантуємо, що в нашу продукцію не потрапить жоден сторонній предмет. Для цього у нас встановлені металодетектори, якими ми перевіряємо тісто на потрапляння інородних тіл», – каже вона.

У нас стоїть 3 лінії виготовлення печива.  Дві лінії із виготовлення затяжного печива і одна лінія із виготовлення крекерів. 

Директор фабрики «Ярич» Тетяна Шермолович розповідає, що керівництво постійно модернізує підприємство.

«Також ми запустили нову лінію печива, і є ще  плани щодо будівництва нових виробничих цехів у недалекій перспективі», – зауважує Тетяна Шермолович.

Наразі на фабриці запускають новий продукт, який поки що буде продаватися в Нідерландах.

Запуск нового продукту займає певний період, адже він має пройти багато дегустацій і тестувань в лабораторії. Працюють технологи, потім лабораторія, потім вже дегустатори. «Ми гарантуємо, що наше печиво якісне протягом всього терміну зберігання», – запевняє Тетяна Шермолович.

Після того як печиво випеклось, воно потрапляє на пакувальні автомати.

«Це дільниця пакувального печива. Печиво фасується на пакувальних автоматах 2-х видів горизонтального та вертикального типу», – розповідає начальник лабораторії Надія Шанковська.

Також ми помітили, що деякі ящики печива пакуються не у фірмову упаковку. Однак Надія Шинковська пояснила – це продукція, яка експортується до Америки. Мовляв, «Ярич» виготовляє печиво під PrivateLabel для торгової мережі у США, оскільки фабрика виготовляє продукцію не тільки під власною торговою маркою, а й PrivateLabel для торгівельних мереж в Україні і за кордоном.

Ще на лінії саме пакували печиво «Марія цільнозернова». Надія Шанковська розповідає, що для неї це – улюблене печиво, адже, хоч і працює на кондитерській фабриці, як і кожна жінка, стежить за фігурою.

«Це печиво «Марія цільнозернова» ми випустили недавно. В ньому використовується цільнозернове борошно, яке зберігає всі вітаміни. Воно є дуже корисним для тих, хто худне, а також для дітей. А ще в нас є печиво «Марія з висівками». Це дуже корисне печиво. Ми закуповуємо висівки у Франції, бо, на жаль, в Україні таких нема. Це сировина, яка потребує спеціальної технології, тут спеціальні сорти пшениці і спеціальне обладнання для обробки. І це є лише у Франції. Тому ми звідти веземо сировину, аби наше печиво було не просто смачним, а й корисним», – запевняє Надія Шинковська.

Кондитерська фабрика «Ярич» має безперервне виробництво і працює цілодобово у 4 зміни. А в іншому кондитерському цеху  тут ще й виготовляють торти ТМ «Rozalini». У такі дні тут вирує просто неймовірний аромат.

Нині на виробництві працює 430 працівників, менше півсотні – адміністрація. Решта – це люди, які працюють на виробництві: складальники, пакувальники, майстри, налагоджувальники, пекарі, вальцювальники, тістоміси. Саме завдяки їхнім вправним рукам з борошна, жиру та цукру з’являється просто шедевр – культове печиво «Марія», смак якого знайомий усім українцям з дитинства.

Текст: Еля КОРОТИНСЬКА (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку обговорили можливості для розвитку Олики та навколишній територій
Наступна новина На Донбасі загинув молодий військовий із Луцька
Останні новини
Схожі новини