«Шокова терапія», - член виконкому Луцькради про нові ціни на рекламу

«Шокова терапія», - член виконкому Луцькради про нові ціни на рекламу

Член виконкому Луцької міської ради Михайло Щур пояснив, чому не голосував за збільшення на половину цін за розміщення зовнішньої реклами у Луцьку. Свободівець каже, що подібне рішення негативно вплине на операторів рекламного ринку - деякі будуть змушені покинути цей ринок, окремі будуть мати тривалі неплатежі.

Про це він розповів у коментарі Інформаційному агентству ВолиньPost.

Нагадаємо, Виконавчий комітет Луцькради збільшив на період з 01.03.2018 по 31.12.2018 на 49 відсотків величину базового тарифу плати за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів.

Після цього Асоціація Рекламістів Волині заявила, що влада Луцька намагається повісити на плечі рекламістів мало не всі свої починання, постійно збільшуючи збори та податки. До того ж, таке підвищення луцькі рекламісти назвали рейдерством та наголосила, що високими податками влада «вбиває рекламний бізнес» в Луцьку. Натомість еерівник комунального підприємства «Луцькреклама» Олександр Ковальський заявив, що значне збільшення цін допоможе скоротити кількість рекламних агенств в Луцьку, а саму рекламу - впорядкувати.

У той же час Михайло Щур зауважив, що не голосував не лише за підняття ціни, а й навіть за включення «термінового» питання в порядок денний. Адже є питання регламенту, а проект рішення надійшов йому на пошту лише о 16:46 у день перед голосуванням.

«Цей проект рішення надійшов членам виконавчого комітету ввечері 20-го числа, а вже 21-го вранці розглядалося… Я можу зрозуміти невідкладність питань, пов’язаних із долями дітей чи деяких інших питань. Я не бачу підстав невідкладності по цьому питанні», - сказав Щур. Його не влаштовує практика «з учора-на сьогодні», адже аби грунтовно ознайомитися із проектом і питанням, треба принаймні декілька днів.

Окрім того, посадовець звертає увагу на економічний бік зростання ціни. Адже у 2017 році на розміщення реклами діяла знижка – суб’єкти сплачували лише 65% від базового тарифу, тому з 1 березня платити будуть вдвічі більше порівняно із попереднім роком.

«Зрозуміло, що для бізнесу, який здійснює свої послуги на ринку як оператор рекламних послуг, це є шокова терапія. Чи навіть терапією його можна буде назвати – важко сказати, але я боюся, що для представників цього бізнесу таке рішення матиме дуже негативний вплив – окремі оператори будуть змушені окинути цей ринок, окремі будуть мати тривалі неплатежі», - вважає Щур.

Адже для великих операторів, які мають площини і у інших містах, це стане не таким великим ударом, бо вони зможуть компенсувати втрати.

«Коли говоримо про дрібних операторів чи суб’єктів господарювання, де рекламні послуги не є основним видом діяльності, в них виникнуть проблеми», - вважає член виконкому.

Якщо йдеться, наприклад, про підприємства, які виробляють чи реалізовують продукцію у межах Луцька, у них фактично не лишається вибору. Таким чином, удару зазнають саме місцеві суб’єкти господарювання, які платять податки до місцевого бюджету.

Окрім того, у 1 пункті рішення йдеться про період його дії з 1 березня 2018 до 31 грудня цього ж року.

«Закінчується 2018 рік і підняття на 49% само собою відходить в небуття – повертається до сьогоднішнього базового тарифу… Це що, для когось зачищаємо територію на ринку?» - зауважує Щур.

Водночас, він не виключає можливості, що великі оператори навіть будуть оскаржувати рішення в суді. Зрештою, місто і міські підприємства на цьому не виграють.

Окрім того Щур передбачає проблеми у власне міського комунального підприємства «Луцькреклама». Адже під час засідання виконкому він так і не почув, який розмір дебіторської заборгованості підприємства за 2 місяці 2018 року. Мовляв, із неофіційних джерел відомо, що її обсяг коливається від 550 до 900 тис грн.

Розрахування ж можливих 10 мільйонів гривень надходжень проводили на основі існуючих нині площ.

«Коли нам у пояснюючій записці пишуть, зверніть увагу - дуже гарно сформульовано – «при наявності рекламних конструкцій» – це якщо оператори не підуть з ринку. Друге припущення «при оплаті 100% за їх розміщення з врахуванням інфляції планується надходження 10 млн за рік». У нас немає 100% оплати по одній простій причині – ми даємо соціальну рекламу, ми даємо інформацію органів влади», - каже член виконкому.

Щур пояснив, що операторам вигідно розміщувати соціальну рекламу чи органів влади, бо тоді його звільняють від сплати за розміщення реклами, а це 1000-1200 грн за 1 білборд на місяць. 

«Якщо розмістити соціальну рекламу – то не понесеш збитків на 1000-1200 грн. От і думайте, кому вигідно підняти ціну, аби підприємці чи суб’єкти господарювання, які є власниками рекламоносіїв, дуже хотіли б розміщувати інформацію органів влади і соцрекламу…. Комусь даємо замовлення на соціальну рекламу і звільняємо від оплати, комусь не даємо», - зауважив член виконкому.

Зрештою, він додав, що не чекав, що це рішення «пройде», тож, можливо, у його прийнятті є якась «прихована доцільність».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку авто в'їхало в будинок. ФОТО
Наступна новина Ковельрада просить допомоги з ремонтом дороги. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини