«Ситуація критична». Депутати проголосували за відкриття ковідного госпіталю у луцькому пологовому

«Ситуація критична». Депутати проголосували за відкриття ковідного госпіталю у луцькому пологовому

У Луцькому клінічному пологовому будинку відкривають госпіталь для лікування хворих на коронавірус. 24 депутати проголосували за це.

Про це стало відомо у четвер, 15 жовтня, під час сесії Луцької міської ради.

В Луцьку більше ніде відкривати інфекційний госпіталь, - головний медик міста

Начальник міського управління охорони здоров’я Володимир Лотвін розповів, що ситуація з коронавірусом погіршується загалом в Україні і в Луцьку зокрема.

«Багато пацієнтів потребують стаціонарного лікування. В обласній інфекційній лікарні станом на сьогоднішній ранок залишилося всього 2 місця, в обласній клінічній лікарні – близько 50, але з киснем значно менше. Цих залишків вистачить на кілька днів. Ситуація критична. В Луцьку – лише два комунальні заклади: Луцька міська клінічна лікарня та пологовий будинок. Міська лікарня з початку карантину працює в ургентному порядку, вона надає допомогу після ДТП, при інфарктах, інсультах. Там не можна розмістити госпіталь», - пояснив посадовець.

«Пологовий будинок залишається працювати в штатному режимі, нікого не звільняють. Ковідний шпиталь – в окремому корпусі. Зв’язку вентиляції між корпусами немає. Тільки переходи, але їх можна переобладнати. Є окремий службовий в’їзд, який можна використати для інфекційних хворих. Основна перевага – там більше 60 кисневих точок», - додав Володимир Лотвін.

Читайте такожВ інфекційній лікарні вже немає місць для хворих на COVID-19, – головний медик Луцька

Що кажуть депутати

Депутатка Юлія Вусенко нагадала, що на початку карантину розглядали можливість відкриття шпиталю в основному корпусі обласної лікарні, але тоді цей варіант відкинули через неізольованість каналізації та близькість до пологового будинку. Врешті, шпиталь відкрили у Боголюбах.

Вона поцікавилась, чому зараз ці речі вирішили проігнорувати. Володимир Лотвін відповів, що не може коментувати рішення обласної влади, мовляв в його компетенції – лише міські заклади.

«Серед нас вірус ходить і з цим ми нічого не зробимо. Дуже багато людей на лікуванні вдома. Тут що – перекрити каналізацію? Час приймати непопулярні рішення», - сказав чиновник.

Юлія Вусенко додала, що пологовому будинку не вистачає дорогого обладнання, яке є в інших обласних закладах, мовляв кисневих точок для порятунку пацієнтів недостатньо. Володимир Лотвін відповів, що обладнання планують купити за гроші обласного фонду боротьби з коронавірусом. Депутат Микола Яручик також поцікавився, чи перед ухваленням рішення міські посадовці спілкувались з представниками пологового будинку.

«Спілкувались з директором Михайлом Токарчуком, він мав довести позицію до колективу. Крім того, останні дні відбувались зустрічі з персоналом», - сказав Володимир Лотвін.

Радник міського голови та депутат Ігор Поліщук розповів, що минулого тижня зустрічався з Михайлом Токарчуком після того, як рішення було прийняте на вищому рівні – в ОДА.

«Михайло Михайлович погодився, що сьогодні потрібно рятувати життя. І на фоні зниження кількості пологів вдвічі це можна робити на базі пологового будинку… Сьогодні вже завезено багато обладнання, ліжок, після обіду приїде київське підприємство, яке додатково до 64 кисневих точок встановить нове кисневе обладнання. Сьогодні ми бачимо змагання серед кандидатів на посаду міського голову, хто очолить протест, але ніхто не хоче взяти на себе відповідальність за порятунок життів», - сказав посадовець.

«В смерті кожної людини, яка помре від нестачі кисню, від того, що її не можна буде підключити до апарату ШВЛ, будете винні ви, політикани, люди, які намагаються очолити жалюгідний протест», - додав він.

Депутат Павло Данильчук натомість заявив, що влітку мерія проґавила підготовку до загострення епідемії.

«Я пропоную зняти питання з порядку денного і знайти інше місце для госпіталю. Я вважаю, що ми робимо помилку», - сказав він.

«Десь розумію лікарів пологового будинку, але ми зробимо все, щоб вони залишились на своїх робочих місцях. Перед виборами непросто приймати такі рішення, але мені дуже прикро чути деяких політиків, які зараз кидають гасла і стають на сторону нібито лучан… Шановні лікарі, не давайте використовувати вас у політичних баталіях», - заявив Євген Ткачук.

Що каже персонал

Частина колективу пологового виступає проти відкриття інфекційного госпіталю у закладі. У час, коли відбувалася сесія міськради, вони прийшли на акцію протесту до мерії. Крім того, їхні представники виступили на сесії під час обговорення питання про відкриття госпіталю:

«Коли ви будете робити цей вибір, я прошу добре зважити. Аргументи, які ми чули, ми вважаємо недостатніми. Рішення поспішне. Таке враження, що нас не чують. Ми просимо небагато – лише не поспішати і добре продумати рішення. Аргумент про кисневі точки недостатній, про те, що інші заклади – обласного підпорядкування і міська рада не має на них впливу – також. Можна ж зустрітись з представниками і обговорити», - сказав акушер-гінеколог Ігор Федосюк.

«Я не політик, я лікар-практик, працюю керівником цього колективу 14 років. Я створив дійсно високо професійний, порядний колектив, який надає допомогу мешканцям Луцька і багатьох інших міст. Ми врятували багато життів – у нас немає материнської смертності, низька перинатальна смертність, немає заражень персоналу. Можливо, потрібно зачекати з цим рішенням чи підшукати інші варіанти? Ми запросили начальника обласного управління охорони здоров’я обговорити це питання. Я сам вже тиждень не сплю, сил не маю в такій атмосфері працювати», - заявив під час виступу очільник пологового будинку Михайло Токарчук.

Врешті, 24 депутати проголосували за відкриття госпіталю, 3 – проти, 6 – утрималось. Рішення ухвалене.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина За добу виявили ще 180 хворих на COVID-19 волинян
Наступна новина На Донбасі бойовики від початку доби 5 разів відкривали вогонь
Останні новини
Схожі новини