Скандал у Воротневі: все, що відомо про інцидент

Скандал у Воротневі: все, що відомо про інцидент

Днями осередок гордості за волинську природу і господарність – Воротнівський ботанічний заказник державного значення – став центром скандалу. Увечері середи, 26 вересня туди приїхала група журналістів і громадських активістів і намагалася потрапити у приміщення Лісівничого молодіжного центру. Їх не пускали. Активісти обурювалися і кричали «Ганьба!». Лісівники заявляли, що діють в межах своїх повноважень і мають право захищати майно, яке використовують у своїй господарській діяльності...  

«Перший» зібрав усі важливі відомі на сьогодні факти про інцидент.

Що таке – Воротнівський заказник?

Це 600 гектарів лісів за 17 кілометрів від Луцька, у Луцькому районі, неподалік від села Воротнів, на території ДП «Ківерцівське лісове господарство». У радянські часи це було елітне місце, куди на відпочинок возили офіційні делегації, столичних контролерів тощо.

У 1960-х тут збудували заміську резиденцію першого секретаря Волинського обкому (ним тоді був Федір Калита). У 1978 році цій місцині присвоїли статус ботанічного заказника (природно-заповідна територія, що створюється для збереження і охорони рідкісних рослин).

В часи незалежної України лісівники організували тут пасіку, посадили новий сад, почистили хащі, додали альтанок. Місцину неофіційно стали називати «Волинською Швейцарією».

У 2017-му у приміщенні партійної резиденції  відкрили Лісівничий молодіжний центр. Лісівники пояснили: щоб навчати школярів догляду за природою.

Чому увечері середи, 26 вересня, у Воротнівський заказник поїхали журналісти і активісти?

Журналістка громадської організації «Центр журналістських розслідувань «Сила правди» Оксана Петрук повідомила: увечері активісти отримали повідомлення, що на території Молодіжного лісівничого центру посадовці влаштували собі пікнік.

Через це у Воротнів поїхали журналісти Оксана Петрук і Марія Доманська, активістки  Юлія та Оксана Ютовець, Сергій Рижков, депутат Луцької міської ради Павло Данильчук та інші.  

Оксана Петрук запевняє, що вони побачили в одному з приміщень кількох чоловіків, які їли, пили та розважалися.

Цікаво, що журналістка Оксана Петрук займається розслідуванням обставин будівництва двох будинків на території заказника. Вона стверджує, що там  без дозволів та погоджень Держархбудінспекції були зведені нові споруди, що мають ознаки капітальних. 

Що відбувалося на території заказника того вечора?

Спочатку журналістів та активістів, які приїхали на місце події, зустрів представник лісової охорони Волинського ОУЛМГ, який назвався Михайлом. Чоловік попросив їх покинути територію, натомість запросив відвідати заказник наступного дня – у будь-який час. Згодом, за словами Оксани Петрук, підійшов лісівник Іван, який зачинив приміщення, в якому відбувалася «вечірка», забрав ключі і нібито закрився в одному з будиночків на території.

Згодом приїхали кілька автомобілів. За словами журналістів – з маркуванням лісової охорони. Також на місце прибули молоді парубки у спортивному одязі.

Прибув туди і очільник Ківерцівського лісового господарства Віталій Каращук. Журналістам заявив, що нічого не знає про вечірку. Перевірити, чи є хтось всередині маєтку, сказав він, неможливо – ключі в лісівника, якого «налякали активісти, тож він не виходить на зв’язок».  

Згодом всередину маєтку все ж потрапили люди. Щоправда, як видно на відео,  – через вікно. Спочатку один юнак у спортивному одязі, а за ним залізли ще кілька. Зовні тим часом чоловіки у формі працівників ОУЛМГ вишикувалися у «живий коридор» перед вхідними дверима. Коли вони відчинилися – кілька молодих хлопців оточили людей, що виходили з приміщення, і вивели їх. Згодом активісти заявляли, що серед тих, кого виводили, був і начальник ВОУЛМГ Олександр Кватирко.

Хто і з чого стріляв?

На відео, яке зняли журналісти, чути три постріли у момент, коли відпочивальників виводили з приміщення. Про те, що стрілянина відбулася, свідчать і гільзи, які правоохоронці знайшли на місці подій. Хто стріляв – наразі невідомо. У ВОУЛМГ заявили, що жодних спецзасобів чи зброї їх працівники не використовували.  До слова, пізніше активісти заявили, що на одному з їхніх авто виявили пробиті шини. 

Як ситуацію пояснили лісівники?

В офіційній заяві у ВОУЛМГ зазначили, що лісівники діяли у рамках своїх повноважень. Запевняють, що начальника ВОУЛМГ Олександра Кватирка чи будь-яких інших посадових осіб державного підприємства чи ВОУЛМГ, «окрім тих, які прибули на виклик у зв’язку із загрозою конфлікту», там не було.

Також наголошують, що право на законне використання майна у господарській діяльності належить безпосередньо підприємству, як і право на використання приміщень, що є на балансі лісогосподарських підприємств.

Сам Кватирко теж запевнив журналістів, що його на місці подій не було.

«Якби я там був, то я був би у перших рядах і спілкувався б з журналістами і псевдоактивістами. «Воротнів» – це екологічний рекреаційний комплекс. Для чого він створений? Моя думка – для відпочинку людей. Щотижнево там буває від 200 до 500, до 700 людей. Як мені доповіли, людям, які того вечора там були – їм надавали рекреаційні послуги», – заявив очільник ВОУЛМГ.

Він додав, що така кількість представників лісової охорони прибула через «загрозу захоплення приміщення».   

Що сказали у поліції?

В обласній поліції повідомили: 26 вересня увечері їм надійшло повідомлення: у «Воротневі» назріває бійка. На місце виїхала слідчо-оперативна група та патрульні. На місці поліцейські справді побачили людей, але «бійки як такої не було».

Після того, як пролунали постріли, правоохоронці зібрали гільзи.

За цим фактом відкрили кримінальне провадження за фактом хуліганства (ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України), але додали, що в ході розслідування правова кваліфікація може змінитися.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Monatik показав яскраві фото з відпочинку в Італії
Наступна новина Графік відключення світла у Луцьку 1 жовтня
Останні новини
Схожі новини