Скільки років може служити бруківка?

Скільки років може служити бруківка?
Вулиця Крилова у Луцьку, реконструйована фахівцями компанії «Le Bruk». Ту вкладені як стара «трилінка», так і нова бруківка

Якість бруківки, а відтак і гарантійний термін її служби,залежить від кількох чинників. Головні з них – якість матеріалів, з яких роблять бруківку, ретельне дотримання технології і якість обладнання. Окрім того, чим вища марка бруківки, тим довший її строк служби.

Гаратнійний термін служби бруківки, яку виготовляють на луцькому заводі «Le Bruk» - 10 років. Втім, запевняють на заводі, реальний строк її служби, за умови правильного вкладання і експлуатації – як правило, набагато довший.

Про це йдеться у матеріалі «Час робити каміння. Ми побували на заводі бруківки і тепер знаємо, в чому секрет її довговічності» видання «Перший»   

Якість матеріалів

Розчин для бруківки роблять з цементу, щебеню, піску і спеціальних добавок Бруківка «Le Bruk» складається з двох шарів. Основний – нижній. Він товстіший і «тримає» на собі поверхню. Верхній – відповідає за естетику і захист виробу від стирання.

Для кожного шару – свій вид щебеню, свої домішки, різне співвідношення інгредієнтів. У нижньому – два види щебеню, пісок, цемент. У верхній домішують так звану «посипку»..

Читати більше про матеріали, з яких робиться бруківка «Le Bruk»

Андрій Разумовський демонструє якість матеріалів, з яких робиться бруківка «Le Bruk»

Марка бруківки

Під час купівлі бруківки головні характеристики, на які варто звернути увагу – це витривалість на стиск, морозостійкість і стирання. Ці показники «зашифровані» у так званій марці бруківки.

Якщо просто, то марка – це ступінь витривалості бруківки на стиснення.  Марку має кожна бруківка. Мінімально дозволена – 300 кг/кв.см. Це означає, що така бруківка витримує 300 кілограм на один квадратний сантиметр.

«Коли вибираєш бруківку, враховувати треба не один, а відразу кілька її характеристик. Основна, звісно – марка. 300 кг/кв.см – не завжди достатньо. Якщо плануєте їздити по бруківці автомобілем – беріть не менше 500. А є ще ступінь стирання, який теж міряється на відповідною шкалою» - пояснює директор заводу «Le Bruk» Сергій Стрихарчук.

Окім того, чим вища марква бруківки, тим вищий ступінь її стирання і морозостійкість. Кожна бруківка розрахована на певну кількість морозних циклів (цикл – це від моменту коли тепература стає «мінусовою» до моменту повернення до «плюсу»). Чим вища марка морозостійкості – тим більше таких циклів бруківка переживе.

«Для мінімально допустимої марки 300 – це 150 циклів морозостійкості. А тільки остання зима мала 28 циклів! А тепер зауважте:  гарантія на бруківку «LeBruk» – 10 років! – каже Андрій Разумовський.

Читати більше про значення марки бруківки.

Якість обладнання

На заводі «Le Bruk» бруківку роблять шляхом вібропресування на новій лінії, виготовленій у Сербії за ліцензією шведського виробника Prometal.

«Спосіб вібропресування, яким ми виготовляємо бруківку, у світі вважається найефективнішим. Потужний тиск вкупі з вібрацією дозволяє досягти за короткий час максимального ущільнення бетонної суміші.  А чим краще спресована бруківка – тим вона довговічніша, тим краща її  марка»  – пояснює Андрій Разумовський.

Це обладнання на заводі «Le Bruk» працює з 2018 року. Загальна інвестиція у нове виробництво заводу – більше як півмільйона євро. Нове обладнання дало можливість оптимізувати виробництво, збільшити його об’єми. Тепер потужності заводу сягають 12 000 квадратних метрів за місяць.

Читати більше про те, чому при виборі бруківки треба звертати увагу на її верхній шар 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку тимчасово перекривають вулицю Кравчука
Наступна новина Розбагатіли ушестеро: у Велимченській громаді розповіли про успіхи після об’єднання
Останні новини
Схожі новини