Розбагатіли ушестеро: у Велимченській громаді розповіли про успіхи після об’єднання

Розбагатіли ушестеро: у Велимченській громаді розповіли про успіхи після об’єднання
Школа у селі Велимче

Велимченська об’єднана громада, яка кілька місяців тому була однією з найбідніших на Волині, сьогодні примножила свої доходи у 6 разів: тепер вона має власну амбулаторію та своїм коштом утримує школу й садочок. А керує цією громадою – наймолодша голова в Україні, якій усього 26 років.

Про це йдеться у сюжеті 24 каналу

Менше як рік тому існування місцевої лікарні в селі Велимче було під загрозою. Її хотіли закрити, а всіх пацієнтів перевести до району. Проте медзаклад селяни відстояли, а потім – переоблаштували.

Тепер тут є власні фізкабінет і лабораторія. А одну з палат амбулаторії перетворили на денний стаціонар. Усю первинну допомогу люди отримують у своєму селі.

«Ми дуже раді, тому що тут обслуговування дуже гарне. У районний центр добиратися не кожен зможе», – розповідає пацієнтка Алла Видрич.

Читати також: П’ять ОТГ Волині визнані спроможними. ВІДЕО

Загалом декларації з медичним закладом уклали понад 2,5 тисячі пацієнтів: окрім жителів Велимча, ще із трьох сусідніх сіл, які входять в ОТГ. 

«Усі кошти, які заплановано на медичну субвенцію на наш заклад, залишилися в нашій громаді. І ми їх можемо використовувати на заробітну плату, на медичне обладнання, на медикаменти, на хімічні реактиви для нашої лабораторії тощо», – каже сімейна лікарка Софія Жук.

Відокремившись від району, об'єднаній громаді вдалось зекономити чималу суму на роботу амбулаторії. Оскільки заробленими коштами і виділеними з держбюджету розпоряджаються самостійно.

«Якщо ми будемо утримувати амбулаторію самі, нам кожного місяця треба буде дофінансовувати своїх 46 тисяч. Якщо залишаємося з районом, це вже буде 68 тисяч», – зазначила голова Велимченської ОТГ Анастасія Павлович.

Позитивний вплив децентралізації на собі відчула ще й місцева школа. За майже 2 мільйони від заощаджених субвенцій у селі придбали новий шкільний автобус. 

«Ми за місцеві бюджети маємо стіночку, маємо телевізор, комп’ютер, стіл для вчителів», –  каже директорка НВК-садка в селі Датинь Надія Мельник.

До об’єднання бюджет 4 сіл становив 600 тисяч гривень, після – лише зароблене самостійно – 3,5 мільйона гривень, а разом із субвенціями – 27 мільйонів.

Окрім Велимча, до ОТГ входять села Дошне, Датинь, Запілля. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Скільки років може служити бруківка?
Наступна новина Освідчення на сцені та «Бумбокс»: фоторепортаж з третього дня «Бандерштату»
Останні новини
Схожі новини