Скільки в Луцьку коштує земля, яку Волиньрада виміняла на 40 квартир

Скільки в Луцьку коштує земля, яку Волиньрада виміняла на 40 квартир

Питання забезпечення житлом АТОвців, ветеранів війни, інвалідів і сиріт на Волині стає дедалі гострішим, адже черга на житло майже не просувається. Влада зрідка роздає квартири, та й то лише у вкрай важливих випадках. Тож заяву голови Волиньради Ігоря Палиці про те, що обласній владі вдалось домовитись з забудовником про передачу майже 40 квартир у комунальну власність усі сприйняли з великим сподіванням. Натомість – будівельній компанії ПрАТ «Луцьксантехмонтаж» безкоштовно передали у користування дві земельні ділянки під будівництво багатоповерхівок.

Таким чином, Перший вирішив з’ясувати скільки б могли коштувати ці ділянки, якби обласна влада виставила б їх на аукціон і скільки насправді коштує земля у Луцьку.

Нагадаємо, що під час звіту голови Волинської обласної ради на черговій сесії, Ігор Палиця розповів про те, що забудовнику було передано дві ділянки які розташовані у Луцьку на вул. Січова, 22 (0,57 га) та вул. Залізна, 33 (0,17 га). Обидві ділянки за конкурсом отримало ПрАТ «Луцьксантехмонтаж». В свою чергу забудовник погодився передати в обласну комунальну власність майже 40 квартир для забезпечення житлом учасників квартирної черги.

Читайте також: «Луцьксантехмонтаж» отримав 75 соток землі від облради в обмін на 40 квартир

Перший звернувся до одного з кращих експертів міста – очільниці Волинського агентства нерухомості Лариси Мосійчук, аби вона розповіла про те, якою є ринкова ціна на такі земельні ділянки у Луцьку і яка наскільки ці дві ділянки є комерційно привабливими.

«Одразу зауважу, що для того, аби міська чи обласна влада виставила ділянку на торги - вона повинна мати всю необхідну документацію, яка пригодна для подальшого будівництва. А це на сьогодні не так вже й дешево, та й займає багато часу. Цим згідно закону мало б займатись управління капітального будівництва але воно тим не займається, адже комунальна земля з відповідним цільовим призначенням повинна бути придатна для будівництва. Усе має бути готове для цього, а забудовнику лишається тільки зводити будинок. Але цього ніхто не робить. Таким чином, влада виділяє такі земельні ділянки для того, щоб вони мали хоч якесь соціальне навантаження», - роз’яснює Лариса Мосійчук.

За її словами, якщо відштовхуватись у зворотньому порядку від цифри «40 квартир», які передадуть у комунальну власність, то вони становлять 3-8%  від загальної площі.

На гектарі землі «сідає» 5 однопід’їздних будинків на 9 поверхів

«З власного досвіду скажу, що на гектарі землі «сідає» 5 однопід’їздних будинків на 9 поверхів. Але в нас зараз «пішла мода» будувати на 10-11 поверхів. Тому на ділянці по Січовій, де 57 соток, стане два а той три будинки, а на 17 сотках по Залізній – один будинок», - переконана експерт ринку нерухомості.

За словами Лариси Мосійчук, ринкова вартість таких ділянок не є надто великою. Зокрема, ділянка площею 0,17 га а вулиці Залізній, 33 – досить маленька для масштабного будівництва.

Тим паче – там не надто вдалий заїзд з вулиці Шевченка. Попри те, що об’єкт знаходиться досить близько до центру міста – він розміщений майже у промзоні, адже поруч працює приладобудівний завод.

«Вартість такої ділянки не сильно велика. Нормальна ціна це 150-170 тисяч доларів, максимум – 200», - переконана Лариса Мосійчук.

Натомість друга ділянка, яку обласна влада віддала під будівництво ПрАТ "Луцьксантехмонтаж», має більшу площу. А відповідно – і вищу ціну. За словами експерта, потрібно врахувати те, що вона знаходиться на бічній вулиці, яка прилягає до проспекту Відродження, та розташована у другій лінії. Тим не менше – вартість ділянки площею 0,57 га на Січовій,22 стартує від 300 тисяч доларів.

Лариса Мосійчук припускає, що вже сьогодні можна приблизно порахувати вигідність такого будівництва. Так, по Січовій, 22 можна звести 3 однопід’їздних дев’ятиповерхівки, а це – близько 5400 м.кв. житла.

«Якщо ми візьмемо по середньоринковій нинішній ціні 11 000 грн/м.кв., то це (вартість всього житла у майбутній новобудові на вул..Січова,22, - прим.авт.) близько 59,4 мільйона гривень, або 2,3 мільйона доларів», - говорить Лариса мосійчук.

За такою ж схемою можна приблизно підрахувати вартість та комерційну привабливість потенційного будівництва багатоповерхівки на вулиці Залізній, 33.

Зрештою, якщо Волиньрада домовилась з ПрАТ «Луцьксантехмонтаж» про передачу майже 40 квартир у комунальну власність, то не важко підрахувати у скільки це обійдеться забудовнику.

Враховуючи те, що середня площа квартир умовно 50-60 м.кв, а ринкова ціна 11 000 грн/м.кв., то вартість 40 квартир коливається в межах 22-26 мільйонів гривень (майже 1 мільйон доларів!). Саме стільки б довелось витратити обласній владі для того, аби придбати це житло для найменш забезпечених категорій населення, які роками стоять на квартирній черзі. Натомість, Волинській обласні раді вдалось домовитись і в обмін на землю – отримати гарантії про передачу квадратних метрів.

Таким чином, можна сміливо говорити, що 0,75 га землі (загальна площа обох окремих ділянок, - прим.авт.), яка знаходиться у межах міста, обласна влада практично виміняла на 22-26 мільйонів гривень. Адже саме стільки Волиньрада зекономить бюджетних коштів завдяки такій гнучкій співпраці з забудовником.

У висновку не важко підрахувати, що в такому випадку 1 сотка комунальної землі у Луцьку коштує понад 300 тисяч гривень. А це значно вище ринкових цін, які наводять експерти. 

Головне фото – ілюстративне.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку зіткнулися фура та легковик Renault
Наступна новина Лучани надалі продовжуть спалювати суху траву
Останні новини
Схожі новини