«Скоро пєтух закукарєкаєт». Прощальна сесія Луцькради. РЕПОРТАЖ

«Скоро пєтух закукарєкаєт». Прощальна сесія Луцькради. РЕПОРТАЖ
Сергій Була, Євген Ткачук і Тетяна Янчук. Йдуть!

«Так добре, так добре. Не передати... Рибалка, полювання, друзі... Так добре, що не пішов. У три списки пропонували: в першому місце не влаштувало, в другому – керівник осередку, третій – слабаки, так пізно стартували, зразу поняв, що не пройдуть», - як міг щиро запевняв на порозі міської ради депутат Аркадій Соломатін.

Він зайшов у цю раду радикалом і ляшківцем, пробув у ній майже укропівцем, хоча де-факто позафракційним.

Це ж можна уявити: 5 років без рибалки...


У холі перед сесійною залою Ігор Поліщук згодом помітить Соломатіна  у  шапці і назве його ...Джеком Ніколсоном.

«Аркадію Миколайовичу, ви як Джек Ніколсон! У нього точно така шапка була. Ну, гляньте ж – геть як у фільмі  «Пролітаючи над гніздом зозулі», - жартуватиме Ігор Ігорович.

Він у доброму настрої. Для всіх уже вибори закінчилися. Для нього ж самого, поки – радника міського голови і лідера фракції УКРОП, - головний бій попереду.

І нічого не буває просто так: «Пролітаючи над гніздом зозулі» із Джеком Ніколсоном колись взяв 5 оскарів. Фільм розповідає про драму в психлікарні і навіть знімався у відділенні для душевнохворих клініки в штаті Орегон.  Фільм про ціну свободи. Головний герой (Ніколсона) – в’язень, якого переводять у психіатричну лікарню  – задля експерименту. Тоді, у 70-ті, кіно стало сенсацією найперше через класну акторську гру.

Драмі під назвою «Сьома каденція» теж було за що дати оскара.  Але експеримент закінчився. 

 *  *  *

Зі вступного слова секретаря ради Григорія Пустовіта: «Ми – 7-ме скликання. Ми уже уходимо в історію. Багато хто з вас вже не буде депутатом Луцької міської ради. Дехто виборов це право. Ви продовжите справу, розпочату 7-м скликанням. Хочу побажати всім, хто став депутатом, нових успіхів. Тим, хто не займатиметься депутатською діяльністю, побажаю знайти себе поза депутатським життям. Найголовніше – ми залишилися людьми. І ми дивимося один одному в очі».
Микола Романюк. Останній луцький мер.
Помер 3 лютого 2017 року...

Під пильним поглядом…

Прощальну сесію призначили на 4 листопада. Позачергову. У порядку денному кілька «грошовитих» питань: про бюджет, кредити, борги, але не все так печально.

Вони йшли на свою «прощальну» по-різному.

Хтось – як на випускний, але ти вже вступив до вузу і точно знаєш, де останні кілька років протиратимеш штани. А хтось – тішився з останніх акордів луцького самоврядування і казав щось на шталт: як класно, що я тут вже не буду, як «Джек Ніколсон».

Депутат Аркадій Соломатін. Іде на прощальну...
Каже: «Такий радий, якщо чесно»

Микола Дендіберін (УКРОП) був явно не в настрої, натякав, що йому марно закидають за проросійські висловлювання, бо «скоро пєтух закукурєкаєт «Слава Україні!» (мовою оригіналу, – авт.), а «главноє економіка». Алла Надточій («Самопоміч», але в масці від «Свідомих), яка пережила гучну і яскраву виборчу кампанію за мерське крісло, - струнка, усміхнена, впевнена. Григорій Пустовіт у масці з вишитою символікою Луцька, якийсь спокійний, традиційно – жартував з президії. Утім – по-доброму, хоч вміє – інакше.

Цього дня луцькі обранці уже здали свої картки. Та й голосували руками, оскільки сиділи не на своїх місцях, а через один стілець – задля дистанції. У лічильну комісію делегували Бориса Смаля від УКРОПу, Майю Шостак від «Батьківщини», Богдана Богоноса від «Свободи».

Майя Шостак. Комусь – тортик?)
Майже депутат 8-ї каденції Євген Ткачук
І майже «прощальні» обійми з Сергієм Булою,
який, каже, «раду переріс»

З фотографії на стенді дивився на всіх останній луцький мер Микола Романюк. Біля його фото тут дуже довго – просто порожнє місце. Ця рада розпочинала працювати в унікальній і доволі непростій ситуації: міський голова і більшість були з різних політичних таборів.

Але сьогодні обранці встануть вшанувати пам’ять Миколи Романюка просто під час сесії і говоритимуть, «як він нас об’єднав»… Це була найбільша втрата 7-ї каденції Луцькради. 

Голосували руками. Сиділи – на відстані
Укропівець Микита Рабан зізнався:
вилетів зі списків в останній момент. Хм...

«Різне» буде?

То мав бути репортаж із сесії поза сесійною залою. Напередодні у раді оголосили, що для журналістів – тільки так, тільки в холі. Через коронавірус.

Але, як завжди, щось пішло не так: трансляція виснула, часом голос Григорія Пустовіта просто під дверима було чутно гучніше. Тому під фінал – всі були в залі, де, щоправда, кожен намагався суворо дотримуватися дистанції.

«Я вас прошу вдягніть маски нормально, - раз-по-раз проситиме колег Григорій Олександрович.

Потім зізнається, він був там, де «ходять у космічних скафандрах». Натякаючи на те, що перехворів ковідом.

Григорій Пустовіт. Уже зібрався, схоже, у Волиньраду

«Це не означає, що ви там не зможете бути знову...» - тут же відповіла Алла Надточій – і в цю залу повернулася вже трохи призабута атмосфера перепалок, усмішок, гострих фраз з політичним підтекстом.

Онлайн все звучить не так, не так…

Алла Надточій воюватиме у цій же залі далі.
Тільки серед «Свідомих»

Поки головна фінансистка ради Лілія Єлова озвучувала цифри з трибуни, у холі стола, де щойно реєструвалися обранці.

Накривали білою скатертиною. Виноград. Цукерки. Печиво. Скляночки з написом «Луцьк – приємне відкриття» - тривала підготовка до фінальної сцени сьомої каденції...

А тим часом буває й таке...
Випускний же. Всі ми - люди)
Микола Яручик уже з ЄС, але традиційно спізнюється

Тим часом у раді голосували. Як ніколи одностайно. 29 із 29-ти фактично за кожен проект рішення у порядку денному.

Внесли зміни до міського бюджету: йдеться про субвенції з державного бюджету на держпідтримку особам з особливими освітніми потребами (більше 700 тис. грн), на кисень для міської лікарні, яка надає допомогу хворим на ковід (1,5 млн грн).

Перекроїли видатки, віддавши понад 500 тис. грн на протиепідемічні заходи під час виборів у Луцьку, кошти, які були передбачені на розмітку доріг та ремонт колодязів, спрямували на ремонт доріг (в сумі 1 млн грн).

2,7 млн спрямували «Луцьктеплу» на зарплату працівникам за серпень, кризову ситуацію на комунальному підприємстві вирішують шляхом фінансової підтримки з бюджету.

Лілія Єлова: «Усім дякую!»
Замість системи «Віче» кожного
озвучували у мікрофон
І відзначали голоси сріблястою ручкою.
29 – стандартно

Лілія Єлова розчулила залу, бо подякувала всім, хто з нею працював. А навзаєм почула геть справедливі слова подяки за професійність, за те, що вміє доступно пояснити найскладніші цифри, робить це фахово, спокійно, гідно.

«І надіємося побачитися у 8-й каденції….» - сказав Григорій Пустовіт, якого самого у 8-й не буде.

Аж до останнього питання чекав вердикту міської ради директор «Луцькводоканалу» Віктор Гуменюк. Обранці вкотре надали дозвіл на кредит на 2,5 млн для цього підприємства.

«А різне?» - раптом запитала депутатка  Анна Мовяк (Народний контроль) у момент, коли всі у залі вже майже поклали руку на серце…

«Різне буде у фойє», - усміхнувся Григорій Пустовіт.

Все. Крапка…
...Далі – буде!

 *   *  *

До речі, багато депутатів цього дня вирішили просто не прийти.

Не було тих, кому ця каденція вже нецікава. От скажімо, бізнесмена і екс-очільника обласної «Батьківщини»  Валерія Бондарука, екс-керівника фракції «Солідарність» Петра Нестерука. Не було Павла Данильчука, лідера фракції «Народний контроль».  Десь «билася на інших фронтах» очільниця фракції «Самопоміч» Юлія Вусенко, яка вже лідерка обласного осередку «ЄС».

Хтось встиг вибратися до Львова. Хтось, вочевидь, просто «забив» на політику і зайнявся бізнесом. Хтось, як Микола Собуцький («Самопоміч», тепер «ЄС»), наприклад, роздавав на Театральному майдані газети в підтримку Богдана Шиби. Несподіваного переможця першого туру виборів, який разом із Ігорем Поліщуком (хоч і зі значно меншою кількістю голосів) вийшов у фінал виборчих перегонів.

Тому поки на Богдана Хмельницького прощаються із 7-ю каденцією, триває головна битва за 8-му. Битва, яка покаже, хто диригуватиме у сесійній залі наступні 5 років. І наскільки пісня вдасться. 

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА.

P. S. Це може бути і зовсім не остання сесія цієї каденції, бо життя непередбачуване. Але офіційно уже – розпрощалися. Шкода, що без музики. Втім, було, що й лунала, і це варто згадати. 

«Я маю все, та хочу більше мати, зробіть мене народним депутатом…» - розпинався колись у цій залі гурт «Гуцул Каліпсо». Розпинався з колонки. А в той час депутати влаштували весняний мордобій опівночі. На кону була – земельна ділянка на Рівненській у Луцьку.

Ось момент, який неповторний, незабутній. І точно той, яким саме ця каденція, а ніяка інша, запам’ятається лучанам (як це було, читати ТУТ).

Бо як луцькі обранці провели 28 лютого 2018-го, зафіксували тисячі. А які вони були чемні 4 листопада, коли складали мандати, може ніхто й не помітити.

Цей день останній...
Микола Дендібєрін каже: підвели його виборці...

Директор «Луцьктепла» Іван Скорпуський та депутат Андрій Козюра
йдуть на сесію разом
Свободівці теж – дружно: 
Богдан Богонос, Микола Федік, Віктор Ящук
За 5 років навіть заходити у раду треба по-іншому...
Алла Надточій поспішає на сесію
Там же тим часом обговорюють
результати виборів...

Сесія мала бути за зачиненими дверима через ковід.
Але трансляція «зависала»
А тут не зависнеш?)
Юрієві Безпятку каденція принесла немало-небагато –
посаду радника
Костянтин Петрочук та Юлія Дацюк точно зустрінуться 
у цій залі знову. В іншій фракції, правда))
Іван Скорпуський слухав «прощальну»
і рахував гроші, яких бракує «Луцьктеплу»
Перший батьківщинівець Волині Андрій Козюра
сумлінно носив маску із сердечком. Партійним
«Головне – ми лишилися людьми»
Гімн. Рука на серці
Ось чому Микола Дендібєрін говорив, що 
«пєтух» буде «кукарєкать» «Слава Україні»… 
То його сесійний блокнот
Далі – «Різне»
І фото. Якщо не в сімейний альбом, 
то в раду на стіну в коридорі
7-ма. Особлива. 
...Приходьте ще)

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина За тиждень більше 5 тисяч волинян захворіли на застуду. Лікарі кажуть про близьку епідемію
Наступна новина 14 людей – на ШВЛ. Скільки волинян вклав у лікарню коронавірус
Останні новини
Схожі новини