Президентське «дебат-шоу». Ми були на «Олімпійському» і розказуємо все, що бачили самі

Президентське «дебат-шоу». Ми були на «Олімпійському» і розказуємо все, що бачили самі
Під час концерту у фан-зоні було навіть де посидіти. Коли ж з'явились кандидати, вільного місця поменшало

– А може, не прийде, скажуть зараз, що стадіон замінували?, - чулось з трибун НСК «Олімпійський» за годину до часу Х.

Але готувались ретельно. Перш за все – правоохоронці. Їх здавалось, звезли до столиці з багатьох міст України. У самому лише Києві фізично стільки бути не може. У поліції згодом відрапортували – стадіон охороняли більше 10 тисяч людей.

Пронести на стадіон навіть пляшку води було неможливо

За сто метрів навколо спорткомплексу вишикувались поліцейські та нацгвардійці. кордон – непробивний. Всередині – ще два таких же. Останній, щоправда, вже зі стюартів стадіону.

ДИВИТИСЬ  ВІДЕО ДЕБАТІВ

Випадкові люди потрапити на «Олімпійський» не могли. Лише ті, хто мав запрошення, які попередньо потрібно було замовити у штабі котрогось з кандидатів. Казали ще «візьміть паспорт», але тут його мало в кого перевіряли.

Натомість ретельно «шмонали» сумки, пропускали людей через металошукач. Люди мусили викидали пляшки з водою у заздалегідь підготовлені смітники. Хтось навіть бутербродів позбувся...

У день дебатів стадіон охороняли більше 10 тисяч правоохоронців!
Усі підходи до «Олімпійського» перекрили. Потрапити всередину можна було лише з запрошеннями
Люди викидали воду, а дехто – навіть обід

Відкритих входів немало, але черги все ж були. Інколи –  багатометрові. «Через це я і на футбол не їжджу», - обурювався чоловік в одній з них.

Попри мої очікування і прихильників Зеленського і прихильнкиів Порошенка в Олімпійський впускали разом. Відрізнити їх  не можна було – жодної символіки. Натомість більшість прийшла з українськими прапорами та жовто-блакитними стрічками. Подумалося: схоже, тут хочуть не сперечатись про політику, а таки говорити про долю країни...

«Розділення» почалось уже всередині. По обидва боки розмістили сцени. Біля кожної – фан-зона одного з кандидатів. Посередині – металевий паркан, доповнений двома рядами правоохоронців.

Трибуни теж поділили за політичними вподобаннями. З одного боку – «фани» Порошенка, з іншого – Зеленського. Трибуни теж відділені від фан-зон парканами - металевим та з правоохоронців. Власне, це, мабуть, одна з причин, чому усі страхи про небезпеку такого заходу, де можуть зіштовхнутись лобами прихильники різних політичних таборів, не справдились.

Перейти з однієї зони в іншу було неможливо, навіть, якби сильно хотілось. Кожен міг потрапити лише в місце, зазначене на його квитку.

В межах однієї зони накалу пристрастей не було. Всі ж однодумці. А от загалом на стадіоні емоцій не бракувало. Не гірше, ніж на футбольних матчах Ліги чемпіонів. Втім, обійшлось без фаєрів та штовханин.

Щоб потрапити на стадіон, всього потрібно було перейти через три «кордони»
Фан-зони кандидатів розділили. Це, до речі, єдине місце в кольорах цьогорічних виборів
Всередині теж немало правоохоронців. Потрапити можна було лише в ту зону, що зазначена на квиткові
Політичної символіки не було, а от державних прапорів вдосталь

На розігріві – «Kozak System» та «Мачете»

Кількагодинне очікування розбавляли музиканти. Вони не заявляли про свою прихильність – про неї говорила сцена, на якій ті виступали.

Оскільки змінювати місце дислокації неможна, довелося спостерігати за усім з табору Порошенка. Його прихильників (а їх у цій фан-зоні було помітно більше, ніж у тій, що через кордон) розважали гурти «Плач Яремії» та «Kozak System».

Народ підспівував, танцював і водив хороводи. Щоправда, коли музиканти заспівали про «ірода і країну, яку потрібно рятувати», ведучий протилежного табору обурився, що порушений регламент (гурт виступав на кілька хвилин довше) і застеріг:

– Давайте без агітації. Вона ж сьогодні непотрібна.

З боку Зеленського співав молодий виконавець Артем Пивоваров та гурт «Мачете». Соліст останнього Ярослав Малий повторював:

– Я хочу, чтобы когда-то это закончилось и мы жили в мире. Все, что здесь происходит, абсолютно неважно. Все это закончиться и мы будем счастливы. Просто так все устроено, чтобы нас разделить.

На це з фан-зони Порошенка реагували вигуками «Ганьба!». Чи сподобався виступ прихильникам Зеленського, сказати важко. Бурхливої реакції від них чутно не було.

Посеред стадіону розгорнули великий кількаметровий прапор. Питаю, чий – ніхто не знає.

– Я сам з Києва, але тут є хлопці і з Запоріжжя, і з Дніпра, і з інших міст, - пояснює літній чоловік.

«Kozak System» запалював піснями про ірода і порятунок країни
Люди танцювали і навіть водили хороводи
Концерт на протилежному боці не слухали, але «Ганьба» кричали

«Без бумажки давай!»

Те, що у телевізорі виглядало помпезно і урочисто, в реальності таким не здавалось. “Мачете» ще співає, але народ помітно пожвавлюється, починає аплодувати. Фальстарт чи кандидати вже виходять? Розглянути сцену через натовп непросто.

Якщо ще кілька хвилин тому всі мляво блукали фан-зоною, поки на протилежному боці грала музика, то тепер усі ринулись в одному напрямку.

Вдається розгледіти, що на сцену таки вийшов Порошенко. Не сам. З дружиною Мариною і групою підтримки. Вітається, дякує і… зникає.

- Куди він подівся? -  дивуються люди у фан-зоні.

Виявляється, Президент обійшов стадіон і вийшов на сцену Зеленського. 

Той уже там. Коментує в мікрофон:

– Чи треба було робити дві сцени? А як же люди, які прийшли до Порошенка? Чи хочете, щоб я до вас прийшов? – тролить він чи то Порошенка, чи його прихильників. З фан-зони Порошенка кричать: «Ні!».

Потиск рук, ведуча Олена Фроляк каже про історичний момент.. Виникають проблеми зі звуком, тож перші слова кандидатів зовсім нечутно. Вдається розібрати, що Зеленський почав з козирів: порівняв себе з Вакарчуком, бо той збирає стадіони, згадав про «простого хлопця з Кривого Рогу» та Президента Порошенка, за якого голосував у 2014 році.

Фан-зона, що опинилась на відстані майже 100 метрів від тепер головної сцени, реагує криками: “Ганьба!”. Вони прозвучать тут ще не раз. Протягом наступної години це чули на свою адресу обоє кандидатів.

Порошенко натомість зіронізував з того, що Зеленський почав курс молодого бійця (про це в інтерв’ю розповіла дружина новоспеченого політика). Мовляв потрібно було це робити чотири роки тому, коли гуморист “ховався від воєнкомів з повістками».

Фото The Бабель

Подальшу дискусію навряд чи можна назвати конструктивною. Зеленський казав про «Роттердам+», незняту недоторканість з депутатів та військові втрати, Порошенко – про залежність кандидата від олігарха Ігоря Коломойського, «який обікрав Україну», спроби «Кварталу 95» отримати гроші з російського бюджету на фільми та вибачення перед Кадировим за жарти.

- Ви не кіт у мішку, ви сам мішок, який ховає котів: підручних Азарова і олігархів-втікачів, - заявив Порошенко.

Люди скандували: «Мішок, мішок!». Інші: «Без бумажки давай!», реагуючи на Зеленського, який читав питання від «людей з Фейсбука».

З фан-зони Порошенка було чутно і видно далеко не все, та запал глядачів це не зменшувало. Крики на підтримку не стихали. Ті й собі підвищували голос, намагаючись перекричати один одного.

Обидва кандидати стали на коліна. Порошенко – перед волонтеркою і дружиною загиблого на сході Тетяною Ричковою

Невибачення та стояння на колінах

Порошенко нагадав Зеленському його ж жарт про «Україну, яка нагадує актису німецьких фільмів для дорослих».

«Ви називали Україну повією, а українців – хохлами, знущалися над нашою державою, але коли лише один раз образили Кадирова, ви тут же перед ним вибачилися. В мене запитання – коли ви вибачитесь перед Україною?» - сказав Порошенко.

Зеленський заявив:

«По-перше, про Кадирова. Ніколи в житті з ним не спілкувався. Що стосується колін - слова вирвані з фрази… Чтоб было всем понятно, мне кажется, любому умному челавеку, эта понятна, я зараз готовий стати на коліна перед кожною матір’ю, яка не дочекалась з фронту свого сина».

На коліна все ж стали обоє. Зал невдоволено загув.

«А де вибачення? Він не вибачився!» - лунали вигуки.

Решту часу до кінця дебатів кандидати кидали один в одного звинуваченнями. Глядачі невтомно кричали: «Ганьба!», свистіли і аплодували. До планів, стратегій розвитку держави, справа так і не дійшла. Короткі підсумки і стадіон вже разом співає гімн.

Зеленський зникає зі сцени швидко, Порошенко ще робить «прохід» і тисне людям руки.

Люди, схоже, спантеличені. Чи то тим, що все минуло так швидко (чекали ж в рази довше!), чи чимось, сказаним їх кандидатами... Чи просто цим ...шоу. Розходяться без поспіху.

Конструктив обіцяли у студії «Суспільного телебачення» одразу після. Однак туди Володимир Зеленський не прийшов.

Люди йшли тихо. Враженнями почнуть ділитися у соцмережах. А зараз… Хтось сказав: «Тепер нам треба випити пива»...

Текст: Віта Сахнік

Фото автора

Більшість знімала на телефони. Соцмережі розриваються
Прапор – майже обов’язковий атрибут
Автомобілі правоохоронців на кожному кроці


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Історія дня на Першому: кого вітати 20 квітня
Наступна новина Знайшли солдата, який зі зброєю втік з військової частини на Волині
Останні новини
Схожі новини