Страхування нерухомості можуть зробити обов'язковим

Страхування нерухомості можуть зробити обов'язковим

Усіх власників і орендарів квартир в багатоквартирних будинках хочуть змусити купувати страховки відповідальності перед третіми особами, повідомляє meget.kiev.ua.

Відповідний законопроект № 2402 «Про внесення змін до деяких законів України щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників (наймачів) квартир в багатоквартирних житлових будинках» вже зареєстрований у Верховній Раді.

Згідно з документом, контроль за наявністю страховок планується покласти на управителів багатоквартирних будинків.

«Сьогодні необхідно ввести більш ефективну систему захисту громадян від матеріальних збитків, який завдають пожежі, вибухи газу або пошкодження водою», — йдеться в пояснювальній записці до законопроекту. Одним з елементом такої системи, на думку автора документа (Сергій Мартиняк, «Воля народу»), має стати обов'язкове страхування відповідальності власників (наймачів) квартир.

Змусити власників і орендарів житла страхуватися в Україні намагалися неодноразово. Зокрема, після паводка на Західній Україні у 2008 році міністр з надзвичайних ситуацій не тільки закликав ввести обов'язкове страхування майна, а й порахував, що максимальна страхова виплата в такому випадку буде становити 100 тис грн, при вартості страховки 100 грн на рік.

У законопроекті Мартиняк розмір тарифів і лімітів виплат не обмовляється. Передбачається, що вони будуть встановлені постановою Кабміну. За попередніми оцінками експертів, цифри в даному випадку будуть удвічі нижче, ніж в 2008 році. Адже мова йде про страхування відповідальності власників перед третіми особами, а не про стихійні лиха.

«Поки в Україні багато хто живе в старих і давно не ремонтованих квартирах, великого збитку їх житла сусіди просто не можуть заподіяти», — вважає голова комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків В'ячеслав Черняховський. На його думку, витрати страховиків на організацію такого бізнесу перевищать страхові виплати, тому він не бачить економічного сенсу вводити таке страхування.

За прогнозами експертів, в сесійний зал ВР документ потрапить не раніше жовтня-листопада.

На даний момент в Україні налічується 39 видів обов'язкового страхування, в числі яких медичне, авіаційне страхування, а також страхування від нещасних випадків на транспорті.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Струмівці розшукують котика. ФОТО
Наступна новина Справу Геннадія Кернеса закрили, бо прокурори не ходили на судові засідання
Останні новини
Схожі новини