«Ступаєш у прірву – і ловиш потік повітря». Лучанин подорожує на висоті 5 тисяч метрів

«Ступаєш у прірву – і ловиш потік повітря». Лучанин подорожує на висоті 5 тисяч метрів

Парапланерист із Луцька Денис Якобчук літає на висоті 5 тисяч метрів над Гімалаями і Альпами, подорожує на параплані Україною.

Про своє екстремальні подорожі він розповів у сюжеті Суспільного.

Каже, що небом «захворів» ще у дитинстві. Спочатку самостійно вчився літати, нині є членом Федерації парапланеризму України.

На його думку, головне для парапланериста зловити потік повітря. Розповідає про найвіддаленіші місця, куди літав.

«За Тернопіль до Чорткова, 190 кілометрів за день, суто на потоках, без двигуна, без нічого. Сідаєш десь на городах і все, далі уже вибираєшся, зібрав у рюкзак і пішов. У нас люди думають, що якийсь неадекват із рюкзаком», – розповів Денис Якобчук.

Додому найчастіше добирається автостопом.

«Розклали крило, під’єднали підвісну систему, у якій є запасний парашут. Для старту із рівнини треба лебідка, яка стоїть на авто, вона запускає як повітряного змія у середньому на висоту 600 метрів, з цієї висоти ми можемо робити маршрутний політ, тобто політ на дальність, використовуючи термічні потоки. Чик-чик перевірка, чути добре», – веде розповідь параплнарист.

Перше крило придбали з дружиною Світланою. Навчалися літати самотужки, потім звернулися до професійних парапланеристів Львова, Рівного, Горохова.

Читати також: Здійснилася давня мрія: волинянин, який їздив велосипедом до Парижа, повернувся додому

«Ходив малим на авіамоделювання, поки у нас були такі гуртки, а потім керівник авіагуртка покатав на дельтаплані – і все, захворів небом. 7 років таких активних польотів, крайніх 3 роки вдається літати 150 годин у рік. Із 350 днів у середньому 5-6 діб у повітрі», – каже Денис.

Чоловік літав над Гімалаями в Індії. Каже, це найекстремальніші польоти, коли  ступаєш у прірву і ловиш потік повітря.

«Якщо сам літаєш, бажано мати супутниковий канал зв’язку, можна відправити сигнал «SOS» на найближчих рятувальників. Вище 5 тисяч навіть вертольоти не літають забирати, бо якщо у тебе проблеми, нештатна ситуація і ти сів, то вище 5 тисяч ніхто за тобою не прийде. І на свій ризик летиш і, але воно того варте, побачене того варте», – ділиться враженнями Денис Якобчук.

Він каже: існує всесвітня база треків, яка вивчена досвіченими пілотами.

«Ще цікаво у Альпах літати. Є така дисципліна білакфлай. Це день летиш, сідаєш на вершині, там ночуєш у наметі  і вертаєшся, або летиш далі наступного дня. Це дуже захоплююче, цікаво, коли ти на одинці на 3 тисячах метрів», – розповідає парапленарист.

Денис Якобчук має посвідчення пілота Міжнародної авіаційної федерації. Зі слів чоловіка, у небі відчуває себе як на іншій планеті.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Підприємців Центрального ринку Луцька налякали небесні ліхтарики. Підозрюють спробу підпалу
Наступна новина Працівникам РДА, яких скоротять, допомогти обіцяє служба зайнятості
Останні новини
Схожі новини