Суд Лондона проти наших олігархів. Що коїться

Суд Лондона проти наших олігархів. Що коїться

На українських олігархів знайшлася управа, правда вона у Великобританії.

Високий Суд Англії видав наказ про світовий арешт активів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, а також шести компаній, які, ймовірно, їм належать.

Суд виніс таке рішення в рамках розгляду позову державного Приватбанку до його колишніх акціонерів.

Коломойський поки не особливо коментує дане питання, заявивши лише, що арешт активів тимчасовий, на період розгляду справи.

Але такий гучний розгляд може серйозно вдарити по українській правлячій еліті.

Сутність питання

Кабінет Міністрів націоналізував Приватбанк рік тому. За версією українського Нацбанку, понад 97% корпоративного портфеля, який становив 150 мільярдів гривень на 1 квітня 2015 року, були кредитами, пов'язаними з акціонерами компаній.

Колишні власники Приватбанку цю інформацію не підтверджують і вважають, що банк у них просто забрали. Проте Коломойський і Боголюбов домовилися з державою реструктуризувати кредити пов'язаним з ними компаніям, проте так і не зробили цього.

Навіть навпаки через українські суди Коломойський і компанія намагалися повернути заморожені в Приватбанку гроші. Так, в українських судах визнали не пов'язаними з Коломойським членів сім'ї Ігоря та Григорія Суркісів і навіть змусили Приватбанк виплачувати тим же Суркісам кошти, які в процесі націоналізації були конвертовані в капітал банку.

Усього держава докапіталізувала Приватбанк на 139 млрд гривень. Для того, щоб повернути хоча б частину з цих коштів, і було прийнято рішення йти до Високого суду Англії.

Проблеми для Коломойського

"Наказ про арешт активів був виданий на підставі детальних доказів, наданих суду, з яких випливає, що панове Коломойський і Боголюбов шляхом проведення низки незаконних операцій вивели з банку майже 2 млрд дол. США, в результаті чого кошти переводилися компаніям, які їм таємно належали або перебували під їхнім контролем", - повідомляє прес-служба Приватбанку.

За допомогою цього судового розгляду Приватбанк збирається повернути понад 2,5 млрд доларів, з урахуванням відсотків.

Сторону державного банку в суді представляє юридична фірма Hogan Lovells. У неї вже є досвід успішних справ проти Коломйоского в Англії. Так, саме вона представляла інтереси іншого українського олігарха Віктора Пінчука в суді проти Коломойського. Підсумком розгляду стала мирна угода, за якою лідери групи Приват виплатили Пінчуку близько 1 млрд доларів.

Зараз арешт активів може створити незручність для олігархів - заблоковані рахунки, неможливість здійснювати покупки, вкладати інвестиції і так далі. З іншого боку, невідомо, на які саме активи накладено арешт, і які саме з численних бізнесів Коломойського записані на нього особисто.

Відповідь олігархів

Коломойський може розв'язати інформаційну війну проти влади через свій канал "1+1".

"Крім чисто майнових питань, Ігор Коломойський є власником не однієї "валізи з компроматом". Радіти, на мою думку, не варто: неконтрольоване використання такого "багажу" може привести до такого вибуху, який здатний зруйнувати державний лад в принципі", - заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука.

"Коломойський в українській політиці 20 років, він всіх знає, як облуплений. Він може здивувати і обнулити українську еліту. Занадто багато у нього компромату на все і про все. Якщо його притиснуть, він буде видавати всю інформацію, яка буде дуже неприємною. І це може спровокувати різні зміни. Чи наблизить обвал всієї цієї політичної надбудови, повну дискредитацію еліт. І він піде не тільки на "1+1" з компроматом, а й в західну пресу", - вважає політолог Вадим Карасьов.

Причому тут Луценко?

Цікаво, що напередодні арешту рахунків Коломойського він зустрічався в Амстердамі з Генеральним прокурором України Юрієм Луценком. Генпрокурор заявив, що зустріч була випадковою.

Однак, міністр фінансів Олександр Данилюк звинувачує Генеральну прокуратуру в спробах перешкоджати розслідуванню щодо Приватбанку.

"Тут неприпустимі кулуарні домовленості. Замість цього Генпрокуратура робить наступне - затягує розслідування щодо колишніх керівників і власників Приватбанку", - заявив Данилюк.

"Державним Приватбанком було ініційовано 5 кримінальних справ, які розслідуються ГПУ. Зокрема, доведення банку до неплатоспроможності, незаконне виведення коштів з банку, неналежне використання конфіденційної інформації та серверів банку. Однак жодна справа не була передана в суди", - зазначив міністр.

Данилюк зазначив, що розслідування щодо всіх справ затягується і йде повільно, крім того, ГПУ замість того, щоб вести розслідування проти колишнього керівництва і власників банку, ініціює розслідування щодо працівників НБУ, Мінфіну та банку.

"Зокрема, Генпрокуратурою було порушено провадження про незаконні дії НБУ, Мінфіну, і ці слідчі дії ведуться дуже активно", - повідомив міністр.

За його словами, також ГПУ веде розслідування проти залучених банком радників, які розслідують масштабні махінації в Приватбанку до націоналізації.

На думку Данилюка, це неприпустимо, адже держава вже витратила на націоналізацію і докапіталізацію Приватбанку 140 млрд гривень.

Глава Мінфіну заявив, що вимагає відставки генпрокурора.

"Випадкова зустріч Юрія Луценка з Ігорем Коломойським саме напередодні суду в Англії викликає багато питань. Крім того, генпрокурор дискредитував себе атакою на нові антикорупційні органи і нездатністю довести важливі справи до суду", - зазначив Данилюк.

"Таким чином він дискредитує перед українським народом і міжнародними партнерами президента і парламент, які довірили йому таку ​​важливу функцію, і владу в цілому. Тому він повинен піти у відставку. Я вимагаю його відставки", - сказав міністр.

У Генпрокуратурі Данилюку відповіли, що сприймають його випад як спробу уникнути відповідальності за несплату податків в розмірі 746 тисяч гривень.

Ще одному прилетіло

Високий суд Англії видав наказ про заморожування активів групи "Енергетичний стандарт" україно-російського бізнесмена Костянтина Григоришина.

Рішення винесено як забезпечувальний захід в рамках арбітражного розгляду з Вадимом Новинським і Володимиром Лук'яненко-молодшим на більш ніж 300 млн доларів навколо великого машинобудівного підприємства ПАТ "Сумське НВО".

Рішення винесено на вимогу адвокатів Володимира Лук'яненка-молодшого і компаній, пов'язаних з Новинським, які побоюються, що Григоришин може приховувати активи, щоб уникнути виплат за рішенням арбітражу.

Ще 9 травня 2016 року Лондонський комерційний арбітраж прийняв рішення про виплату Енергетичним стандартом більш як 305,8 млн доларів Новинському і Лук'яненкові.

5 жовтня Високий суд Англії відмовив адвокатам Григоришина в апеляції на це рішення.

У рішенні суду згадуються, зокрема, такі українські компанії: Запоріжтрансформатор, Турбоатом, ПАТ "Сумське НВО", Укррічфлот, Запорізький кабельний завод, Сварог Ессет Менеджмент. Сам наказ про арешт є конфіденційним, повного списку заморожених активів у відкритому доступі немає.

Григоришину також належать великі пакети акцій в цілій низці українських обленерго.

У ході судового слухання адвокати Лук'яненка змогли довести суду, що існує ризик того, що Григоришин спробує "розмити" свої активи. В підсумку це може призвести до невиконання рішення арбітражу на 305,8 млн доларів.

Рішення про замороження активів Григоришина не означає, що всі українські компанії бізнесмена автоматично потрапляють під арешт.

Іноземні, в тому числі арбітражні рішення, не мають прямої дії в Україні. Більше того, між Великобританією і Україною не існує міжнародного договору про взаємне визнання судових рішень.

Сумське НВО є одним з найбільших в Європі виробників газоперекачувальних агрегатів і комплектних компресорних станцій різного призначення; широкої номенклатури насосів, компресорів, центрифуг, обладнання для хімічної, газової та нафтопереробної промисловості, атомних електростанцій.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина З'явилася програма новорічно-різдвяних свят у Луцьку
Наступна новина Луцький гурт «Давня Казка» випустили нову новорічну пісню «Снігурка»
Останні новини
Схожі новини