«Своіх топіть будєтє?». Репортаж із останньої літньої сесії Луцькради

«Своіх топіть будєтє?». Репортаж із останньої літньої сесії Луцькради

Серпень. Свято. Лучани – до церкви, депутати – на сесію Луцькради.

Прапор над нею тріпоче якось наче врочисто. Петунії догорають рожевим. На вході звично просять підтвердити, що ти журналіст, інакше – дорога закрита…

Але луцькі обранці на сесію не спішать. Рано-вранці радник міського голови і головний укропівець на Богдана Хмельницького, 19 Ігор Поліщук постить фоточку в соцмережі, де він, бадьорий і натхненний, займається спортом.

«Ловлю ранкове тепло останніх літніх днів для занять спортом. Доброго ранку», - пише.

Колеги, поки добираються на сесію, встигають «полайкати»…

Уже «завтра», 29 серпня, в країні -  славнозвісне перше засідання першої кардинально оновленої Верховної Ради. А поки, у Луцьку, 28 серпня – чергова 61-ша сесія Луцькради. Під зеленими прапорцями тут працюють вже давно.

За мить ДО...

 *  *  *

Депутат-свободівець Богдан Богонос приходить першим. Але 9.30, двері ще зачинені.

- Нічого-о. Тут крісла кращі, - каже він і вмощується поруч із журналістами на зелених диванах у кулуарах.

За кілька хвилин заметушаться. Як на уроки в школу, вчасно і сумлінно, прибудуть на сесію головний поліцейський Луцька Олег Кічук та головний прокурор Луцька Василь Корнесюк. Займуть місця для запрошених: у порядку денному в кожного – своє питання, мали б доповідати про зроблене.

- О, а місцева прокуратура тепер як буде називатися?

- Як-як? Офіс місцевої прокуратури….

Хтось із колег позаду читає вранішні новини, там Зеленський «перехрестив» Генпрокуратуру в Офіс генпрокуратури.

«Ловлю ранкове тепло останніх літніх днів...»

«Бородаті» і «пікантні»

Далі прибуде Микола Дендіберін (УКРОП) у тенісці з російською символікою. Директор ВШВСМ Андрій Авраменко (УКРОП) заради сесії відволікся від ремонту спортивного залу в «Колосі», звіти з якого публікує чи не щодня. Зазирне на хвильку перший заступник мера Григорій Недопад, бадьорим кроком (після ранкової зарядки) в залу зайде Ігор Поліщук, за ним батьківщинівець Валерій Бондарук, укропівець Юрій Безпятко обережно нестиме із собою філіжанку гарячої кави, поважно вітатиметься з кожним секретар ради Григорій Пустовіт («Батьківщина»). Юлія Вусенко («Самопоміч») з такої нагоди навіть зачіску трохи змінила: накрутила кучері…

Юрій Безпятко приніс каву. Тому пахне і кавою...
Олександр Козлюк, Костянтин Петрочук, Андрій Авраменко.
Поки інші сходяться, є час поділитися сокровенним
І, може, на анекдоти?
Ігор Поліщук, Валерій Бондарук та Григорій Пустовіт

Майбутня заступниця Луцького міського голови, яку сьогодні прийматимуть у ряди керівників ради, від ранку теж тут. В червоній сукенці. В горошок.

- Зі святом, дівчата! – це депутат Євген Ткачук до працівниць апарату. – Дайте чистого листочка, щоб заяву написати. Пустовіту. Несолідно якось.

Петро Бойко і Євген Ткачук

Питань у порядку денному – до ста. Добра «жменя» - земельних. Зміни до бюджету. Серед «бородатих» - про зупинку на Центральному ринку, щодо ремонту якої ніяк не можуть толком домовитися із неформальним її власником, екс-обранцем цієї ради Дмитром Москвичем (а формальна власниця – донька Москвича); про «буди» у Старому місті на Кафедральній, 13 та Драгоманова, 15.

Серед «пікантних» - те саме призначення заступниці Луцького міського голови. На цю посаду вже «засватали» головну «тимошенківку» Луцька юристку Ірину Чебелюк. Вона має зайти в раду на заміну Олександру Рачкову, котрого піймали на хабарі.

Досі не зайняв своє депутатське місце у сесійній залі Юрій Моклиця, який має прийти сюди замість донедавна керівника фракції «Солідарність» Петрові Нестеруку. Тому ряди теперішньої опозиції були промовисто порожні.

На цьому фото може бути мер і два губернатори

Заяви про неголосування через конфлікт інтересів цього разу озвучили аж троє: Євген Ткачук (позафракційний), бо одне із земельних питань стосувалося його родинного бізнесу, Валерій Бондарук, бо рада розглядала проект щодо ділянки біля його аптеки, і Вікторія Побережна (УКРОП), бо обранці голосували за стипендії кращим учням, а її дитина  - серед таких.

Ранкова реєстрація засвідчить: у залі станом на 10.20 всього 25 депутатів. Негусто.

Бій за 2 сотки: «Валєра, «Свабодє» лєкарств нє давать!»

Гімн. Хвилина мовчання за загиблими. Григорій Пустовіт нагадує, як користуватися картками. У порядку денному «перетасовують» питання. Ігор Поліщук раптом знімає проєкт про утворення тимчасової комісії щодо умов договору оренди землі під ринком «Завокзальний». Каже, щоб уникнути напруги.

Головний земельник Луцька Сергій Шабала йде озвучувати земельні питання. Частину з них голосують пакетом.  

Гімн!
«Душу й тіло...»

У центрі уваги раптом опиняється питання щодо надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення ділянки для будівництва та обслуговування аптеки на вул. Чорновола. Йдеться про аптеку ТзОВ «Волиньфарм» у стінах міської дитячої поліклініки. Обранці раптом помічають, що в земельну ділянку на схемі входить кілька соток зеленої зони комунальної землі. Сергій Шабала запевняє: хай лишається, бо «до аптеки доступу не буде». Направду там дерева і стежка…

Одним із власників «Волиньфарму» є депутат Валерій Бондарук. І якщо одні обранці наполягали, щоб ці сотки лишилися комунальними, інші кинулися в бій відстоювати протилежне.

- То що їм вертоліт купувати? Була і в мене така ситуація, добре що сусід уступив два метри. За законом вони мають право на вільний доступ. Давайте підемо назустріч бізнесу. Чи Валєра Бондарук кого обманув? - емоційно захищав колегу Євген Ткачук.

Євген Ткачук (зліва): «Була і в мене така ситуація, добре що сусід уступив два метри»
Юлія Вусенко теж вважає, що аптека і без кількох «зелених соток» непогано працює

- Яких 4 сотки? Тут не більше 2-х… - боровся Шабала.

Потім депутати від більшості почали згадувати всі заслуги Валерія Бондарука перед суспільством, «для міста» і «для області». Той, у свою чергу, запевняв, що не має планів на ті злощасні сотки…

Не «пішли назустріч» бізнесмену ні «Самопоміч», ні «Народний контроль», ні «Свобода». Тричі голосували за цей проєкт. Тричі – тільки 21 за.

- Што ж  ви своїх топіть будєтє!? Валєра, «Свабодє» лєкарств нє давать! – підсумував битву Микола Дендіберін.

Микола Дендіберін сьогодні «спортивний» і трохи російський...
21. Нещаслива цифра для Валерія Бондарука

Далі розглядають проєкт щодо поновлення договору оренди ТзОВ «Луцькміськбуд» для будівництва офісу на Драгоманова, 15. Тільки 2 – за. Павло Данильчук звертає увагу керівника луцької поліції на те, що «там зареєстровано 4% нового будівництва». Мовляв, фактично немає нового будівництва, відтак треба перевірити тих, хто зареєстрував «стару цеглу» як «нове», бо це – «злочин», каже народноконтролівець.

Але Олега Кічука нема. Саме вийшов. Не чув.

«Та хай будують...»

Згодом луцькі обранці повернуться до ще однієї скандальної теми у Старому місті – будівництва на Кафедральній, 13. Депутат від «Свободи» Микола Федік пропонуватиме достроково припинити тій же фірмі «Луцькміськбуд» права користування ділянкою, під якою древні підвали. Більшість обранців – проти. На емоційне Данильчукове: «То що ж далі нам робити?» Ігор Поліщук відповість: «Та хай будують»…

- Ну як так..? – розводить руками той.

-  То буде ще 20 років стояти.

Троянди для Ірини, або два «шанси» для ...«Батьківщини» 

Ігор Поліщук знає, що каже. «Надцять» років стояти – то типова луцька історія. Як-от зупинка біля Центрального ринку.

Обдерта, згоріла, страшна і смердюча. У Луцьку її вже часто так і називають «запинка Москвича». У порядку денному вкотре є питання про надання громадянці Москвич О. Д. на умовах оренди земельної ділянки для будівництва та обслуговування зупинки громадського транспорту з продовольчим магазином на вул. Глушець, 4.

Вкотре депутати – проти. Павло Данильчук зітхає: це ж не вихід.

На що Ігор Поліщук розповідає цікаву історію: мовляв, просили Дмитра Москвича пофарбувати так звану «Бригантину» (кафе у старому катері, яке йому належить), той доручив цю справу «двом алкоголікам», які фарбували і падали п’яні у канаву… Отак буде і з зупинкою.

Ігор Поліщук: з Москвичем каші не звариш

Історії із «зупинкою Москвича» - уже років 15-ть. Так помалу вона перетворюється на пам’ятку.

А от іншу пам’ятку – старий луцький кінотеатр «Батьківщина» - нинішня міськрада хоче спробувати відремонтувати, залучивши державні кошти. У ній пропонують розташувати так званий «прозорий офіс» для надання адмінпослуг. Мовляв, є проєкти, які держава нині фінансує на 90%.

- У нас є шанс, - переконував Григорій Пустовіт.

Натомість проти голосувала фракція «Народного контролю». Там вважають, що недоцільно створювати ще одну структуру, яка фактично дублюватиме ЦНАП, що поруч на П’ятницькій гірці.

- Там мають бути установи культурного формату, - ратував Данильчук.

Попри це шансу взяти державні гроші на «Батьківщину» більшість таки дала зелене світло.

Депутатський «натюрморт»

... 11.50. У раді дійшли руки до питання про злочинність. Слухати Олега Кічука не стали. Лишили його без доповіді.

Поліцейський збирає речі та йде. Прокурор поглядає на годинник. Його питання – наступні.

Не взялися слухати і прокурора.

Майже без дискусій, рутинно проговорили проєкти щодо бюджету, низку інших питань.

Троянди для заступниці
Знайомтеся: Ірина Чебелюк

Нарешті працівники апарату запрошують до зали Ірину Чебелюк. За нею слідом несуть букет із 5-ти троянд.

Призначення підтримують. Соратницю вітатиме Григорій Пустовіт, вручить їй багряні квіти. Та ж запевнить, що не підведе.

- Стоп, стоп, колеги, вставте хтось картку! Нам треба завершити сесію, - на годиннику 13-та, частина обранців уже йде, через що Григорій Пустовіт нервує.

13.15. Завершили.

 *  *  *

У дещо спрожнілій залі депутати розглядають запити. Дороги. Тротуари. Двори… Свободівець Андрій Білан нагадує, що навесні у Луцькраді виділили гроші про реставрацію автентичних дверей. Мовляв, вересень на порозі, до дверей ніхто й не торкався…

- Не «гроші виділили», а передбачили фінансування у програмі, - виправляє колегу Григорій Олександрович.

Пора знати, що це, як кажуть в Одесі, «двє большиє разніци». І не тільки в Одесі.

- Ще у березні на Володимирській, 2 дали ордер на зрізання дерева. Кінець літа, а дерево не видалене, - не вгамовується Білан.

- А за дерево – запишіть. Якщо є дозвіл комісії – буде зрізане, - усміхається Пустовіт.

Так і живемо.

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Перше засідання нової Ради: депутати склали присягу, журналістів не пускають в зал
Наступна новина «Радницею хочу обрати жінку», – голова Волиньради Ірина Вахович 
Останні новини
Схожі новини