Троща на ринку в Луцьку. Що відбувається там на ранок

Троща на ринку в Луцьку. Що відбувається там на ранок
Ранок 5 лютого. Розгромлене майно ринку в Луцьку

Підприємці зі Старого ринку в Луцьку всю ніч провели біля потрощеного майна. На ранок вони прийшли під стіни міськради

Нагадаємо, 4 лютого орієнтовно о 23-й годині невідомі люди в масках почали трощити частину Старого ринку. На торгові місця їхали важкою технікою, незважаючи на людей, котрі кинулися захищати майно. 

Вранці 5 лютого біля Старого ринку

Як це було?

Бульдезором просто «рівняли» ряди. В той час там стояли кіоски підприємців з усім майном. Такі методи збурили людей: за лічені хвилин на територію ринку з’їхалися сотні лучан.

Підприємці заблокували дорогу. Через те, що люди кинулися просто під бульдозер захищати своє майно, частина з них отримали травми. На місці працювало кілька бригад швидких.

Нагадаємо, раніше міська влада попередила підприємців з ринку, що до 3 лютого вони мають забрати своє майно з частини території. Йдеться про ряди, які під парком, де торгували продуктами, запчастинами, гуманітаркою та одягом. Однак власники торгових точок на Центральному ринку не стали переїжджати у запропоноване їм місце. Майно люди оберігали навіть уночі, заблокувавши кіоски автівками.

Що кажуть у поліції?

Оперативно на місце прибула поліція на чолі із начальником ГУНП у Волинській області Петром Шпигою. Згодом він повідомив, що поліція затримала людей в балаклавах. З'ясувалося, що це – працівники муніципальної варти Луцької міськради. Головний поліціянт пообіцяв порушити кримінальне провадження.

«Якщо я вас не захищу, я піду з посади», - сказав Петро Шпига.

Збурені підприємці розбирали повалені магазини. Частинами конструкції перегородили дорогу, звівши посеред неї барикади.

Що на ринку робив Погуляйко?

Біля опівночі на місце прибув голова Волинської облдержадміністрації Юрій Погуляйко. Люди з вигуками: «Надія на губернатора» оточили його. За словами представника виконавчої влади, він не знав, що цієї ночі зноситимуть ринок. Він вислухав підприємців, у супроводі поліції оглянув потрощені ряди, представників ринку запросив до себе на розмову.

На місці подій не було представників міської влади. Журналісти помітили тільки двох міських обранців: Миколу Собуцького та Миколу Романюка.

На ранок: скликають мітинг під міськрадою

Керівник ГО «Бізнес-Волинь» Ігор Дильов під ранок написав у ФБ:

«Шановні лучани! Не залежно від того , чи є Ви прихильником , або противником функціонування Центрального ринку міста, через події, що наразі тут відбуваються, а саме – силове, протиправне знищення людей та майна, прошу Вас підримати нас сьгодні, о 8 год. ранку, під стінами міської ради. Так поводитись з людьми не може жодна влада!!!!!!!». 

Станом на 7.30 на Старому ринку – кілька десятків підприємців. Люди кажуть, що були тут усю ніч. Людей більшає, вони рушили до міської ради. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Під Луцькрадою протестують підприємці Старого ринку. Вони вимагають звільнити Сиротинську

Потрощене майно обнесене попереджувальною стрічкою. Це кіоски над дорогою та цілий рід торгових точок усередині лівої частини ринку. Там же стоїть і екскаватор. На території ринку – кілька автівок поліції, які чергіють на під’їздах до нього. 

Люди розповідають, що про знесення дізналися від невідомого водія, який під’їхав до ринку вантажівкою і попередив про те, що варто чекати якихось подій. Сказав, що його «відправили сюди, але він їхати на людей не стане, тому розвернувся і поїхав геть». Згодом несподівано прибула важка техніка, двома тракторами почали трощити кіоски у різних місцях. Супроводжували їх чоловіки у балаклавах. 

Екскаватори їхали просто на людей. Скільки із них отримали травми і які саме, наразі невідомо. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Старий ринок і його ЛЮДИ. Репортаж

 

Фото: Олена ЛІВІЦЬКА.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Якщо я вас не захищу, я піду з посади», - Петро Шпига до підприємців Старого ринку
Наступна новина Під Луцькрадою протестують підприємці Старого ринку. Вони вимагають звільнити Сиротинську
Останні новини
Схожі новини