«Це не дотик. Це сексуальні домагання!»: асоціація юристок України починає важливу інфокампанію

«Це не дотик. Це сексуальні домагання!»: асоціація юристок України починає важливу інфокампанію

У Міжнародний день правозахисниць – 29 листопада і в рамках «16 днів проти гендерно зумовленого насильства» Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем» запускає інформаційну кампанію «Це — сексуальні домагання!». Кампанія присвячена проблемі домагань у громадському транспорті.

На шести станціях київської підземки (“Площа Льва Толстого”, “Печерська”, “Лук’янівська”, “Золоті ворота”, “Дружби народів” та “Палац спорту”) уже з’явились інформаційні плакати з написами “Це просто жарт, обійми, дотик. Повідом про сексуальні домагання. Зупинимо це разом!”.

Також на плакаті розміщено інформацію про лінію правової допомоги “ЮрФем: підтримка” та QR-код з посиланням на пам’ятку для потерпілих від сексуальних домагань у громадському транспорті та свідків. У ній описано, що таке домагання, як можуть проявлятись, що робити постраждалим та свідкам.

Кривдники часто виправдовують свої дії тим, що був натовп чи це просто дотик або ж обійми — начебто нічого страшного не сталось

З липня цього року на лінію “ЮрФем: підтримка” почали надходити звернення потерпілих від домагань в метро. Нині відкрито кілька кримінальних проваджень, триває слідство. Кривдники часто виправдовують свої дії тим, що був натовп чи це просто дотик або ж обійми — начебто нічого страшного не сталось. Втім, це не просто дотик чи обійми. Важливо розуміти, що це злочин, за який передбачена кримінальна відповідальність. Тому цією кампанією ми хочемо привернути увагу до проблеми та закцентувати на тому, що допомога поруч, а кривдники мають бути покарані. 

“Ми хочемо трошки більше розповісти тобі про домагання в транспорті, щоб ти знала, як діяти, якщо це трапиться з тобою або на твоїх очах з кимось ще,” - зазначають ініціаторки та розробниці пам’ятки. 

Над ідеєю, концепцією та змістовним наповненням кампанії працювали учасниці Академії правозахисниць ЮрФем: Марина Саєнко, Ілона Василенко, Ірина Попіка, Ольга Маслова, Оксана Копійчук, Оксана Теперик, Тетяна Теглівець та Ірина Смірнова.

Лінію правової допомоги “ЮрФем: підтримка” запустила Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем” у квітні цього року. Фахівці/чині лінії надають безоплатну юридичну та психологічну допомогу потерпілим від сексуального насильства та гендерної дискримінації.

Академія правозахисниць, до слова, перша в Україні повноцінна навчальна гендерно-правова програма для юристок та адвокаток, започаткована ЮрФем у вересні 2022 року.


 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Фотовиставка про Херсон і фільм про «Ореста» з «Азова»: на Волині стартує 19 Мандрівний Docudays UA
Наступна новина На Волині шукають двох чоловіків, які ухиляються від покарання за наркозлочини. ФОТО
Останні новини
Схожі новини