На Волині роботодавці стали частіше звертатись до центру зайнятості

На Волині роботодавці стали частіше звертатись до центру зайнятості

Колись – біржа праці, а тепер – сучасна сервісна служба. Нині Державна служба зайнятості «перезавантажується», аби якомога краще задовольнити потреби роботодавців і пошукачів роботи.

Що служба пропонує роботодавцям і наскільки виправдані такі зміни? Про це та багато іншого – у розмові з начальником відділу організації надання послуг роботодавцям Волинського обласного центру зайнятості Оксаною Мерідою.

– Які послуги служба зайнятості зараз пропонує роботодавцям, і скільки з них звертається до служби зайнятості?

– Упродовж першого кварталу 2019 року до служби зайнятості звернулося 3 тисячі 515 роботодавців, які заявили про потребу у підборі 9 тисяч 868 працівників. Порівнюючи з аналогічним періодом минулого року, ми фіксуємо збільшення звернень роботодавців до філій та центрів зайнятості області (на 7,1 % ). Кількість заявлених вакансій роботодавцями теж збільшилась на 7,9 %.

Умовно всі послуги для роботодавців можна поділити на три категорії: інформаційно-консультаційні, електронні та фінансові. Звичайно, всі вони поєднуються, аби підібрати якісні кваліфіковані кадри на замовлення роботодавців.

– Розкажіть детальніше про особливості цих послуг.

– Щодо інформаційно-консультаційних – це проведення семінарів, ярмарків та міні-ярмарків вакансій, презентації роботодавців, дні відкритих дверей. Окрім того, сюди ж зараховуємо надання консультацій для керівників та спеціалістів кадрових служб підприємств із питань законодавства про працю та зайнятість.

За необхідності залучаємо до співпраці і спілкування й територіальних представників державної інспекції з питань праці, фіскальної служби та інших установ. Позатим, до цього сегменту послуг входять так звані бліц-навчання, які організовують фахівці служби з урахуванням реальних потреб роботодавців.

– Які послуги роботодавці можуть отримати в електронному вигляді?

– Використовуємо в своїй роботі послуги відеорезюме, відеовакансії, скайп-співбесіди, створюємо електронний кабінет для роботодавців. До речі, відеорезюме та відеовакансії – наш ексклюзив, адже цих послуг, мабуть, не має жодне кадрове агентство. Завдяки презентації пошукача роботи через відео, роботодавець може краще зрозуміти, хто перед ним, а відеовакансія допомагає працедавцю познайомити потенційного працівника з безпосереднім робочим місцем.

Основна перевага цих засобів – візуалізація. До прикладу, переглянувши відеовакансію, кандидат на посаду може сформувати перші враження про компанію, її корпоративну культуру, а отже, йдучи на співбесіду, вже знатиме роботодавця. До слова, фахівці служби за 2018 рік та перший квартал 2019-го уже відзняли понад двісті відеовакансій.

– Які особливості третьої категорії – фінансових інструментів?

– Із-поміж фінансових інструментів служби зайнятості виокремлюємо такі: компенсація єдиного внеску роботодавцям за працевлаштування безробітних на нові робочі місця, компенсація оплати праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб та організація професійного навчання на замовлення роботодавця, які фінансуються з бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Звичайно ж, для використання кожного з названих інструментів є законодавчі підстави.

Читати також: Як працівники центру зайнятості прибирали Луцьк від сміття

– Що нового з’явилось у роботі служби зайнятості для задоволення кадрових потреб роботодавців?

– Рекрутинг. Якщо коротко, щоб підібрати працівників для роботодавця, ми не обмежуємося тільки безробітними, які перебувають на обліку, а й здійснюємо пошук серед незайнятого населення, використовуємо для цього сайти з пошуку роботи, оголошення, соціальні мережі, блоги, форуми. Така послуга діє у нас з липня 2018 року. Рекрутингом уже встигли скористалися 1 тисяча 412 роботодавців, а фахівці служби укомплектували 899 вакансій.

– Що побажаєте роботодавцям області?

– Підкреслю, що всі послуги служби зайнятості для роботодавців безкоштовні, за винятком видачі дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства. Ця послуга, відповідно до статті 42 Закону України «Про зайнятість населення», платна. Тож ми завжди готові допомогти з підбором працівників. Звертайтеся до будь-якого центру зайнятості чи філії Волинського ОЦЗ, незалежно від місця реєстрації, і ми вам допоможемо!


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Суд призупинив перейменування УПЦ МП
Наступна новина Голова Маневицької РДА заявив, що піде з посади разом з Порошенком
Останні новини
Схожі новини