ЦВК саботує проведення виборів у 9 ОТГ на Волині

ЦВК саботує проведення виборів у 9 ОТГ на Волині
фото ілюстративне, джерело: Погляд

 

У Волинському Центрі розвитку місцевого самоврядування заявили про те, що ЦВК блокує реформу децентралізації і свідомо затягує процедуру призначення виборів в ОТГ.

З приводу цього у Луцьку зібрали екстрений брифінг, оскільки 17 серпня – критична дата для оголошення виборів в ОТГ на Волині.

Зокрема, як розповіла радник з децентралізації Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Урбан, перші вибори планують провести у 9 нових волинських ОТГ: Липинській, Підгайцівській, Мар’янівській, Війницівській, Старовижівській, Гіркополонківській, Гуто-Боровенській, Ківерцівській та Привітненській.

Також планувалось провести довибори в окремих ОТГ, оскільки ще 10 сільських рад заявили про готовність до об’єднання з уже сформованими об’єднаними громадами.

«Як відомо, згідно закону має бути 70 днів на виборчий процес. У нас вибори мали б бути призначені на 28 жовтня. Тому критична дата для оголошення – 17 серпня. 9 ОТГ чекають на проведення перших виборів, а це – близько 75 тисяч волинян.

Вони стають заручниками ситуації, бо ЦВК 9 серпня неочікувано прийняла рішення про зупинення розгляду питання призначення виборів в ОТГ. Вони вирішили нікуди не поспішати, а щоб якось виправдати своє зволікання, ЦВК звернулась за роз’ясненнями до Комітету з питань правової політики щодо регулювання питання щодо всеукраїнських та місцевих референдумів, хоча це не має ніякого відношення до добровільного об’єднання громад», - заявила Оксана Урбан.

Як роз’яснив юрист Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Андрій Погорілий, у квітні 2018 року Конституційний суд України визнав неконституційним та таким, що втратив чинність ЗУ «Про всеукраїнський референдум» від 2012 року. Тож автоматично ввійшов у дію закон від 1991 року «Про всеукраїнські та місцеві референдуми».

«Але згідно законодавства, зокрема ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад», ОТГ вражається утвореною з дня набрання чинності рішеннями всіх рад, що прийняли рішення про добровільне об’єднання, або з з моменту набрання чинності рішення про підтримку добровільного об’єднання територіальних громад, прийнятого на місцевому референдумі. Але це питання жодним чином не має ніякого відношення до добровільного об’єднання громад і не є підставою для відмови у призначенні виборів в ОТГ», - наголосив Андрій Погорілий.

Отже тисячі людей стали заручниками ситуації. Таку думку озвучив селищний голова Мар’янівки Микола Климчук, який теж очікував на призначення перших виборів в ОТГ.

«На сьогоднішній день фактично маємо створену Мар’янівську ОТГ, але ми чекали призначення виборів… Через це наша об’єднана громада недоотримає, а фактично понесе втрати близько 2-3 мільйонів гривень, за які можна було б відновити якісь об’єкти, вкласти в розвиток інфраструктури.

Навіть, якщо вибори призначать у грудні, нам не вдасться нормально зайти у новий бюджетний рік. Людям якось це треба пояснити, бо вони покладали неабиякі надії на нову ОТГ», - розповідає Микола Климчук.

Відтак, у Волинському Центру розвитку місцевого самоврядування заявляють про те, що рішення ЦВК щодо не призначення виборів є наступом на конституційні права і свободи громадян України.

Зокрема й через те, що мільйони людей в нових ОТГ стають заручниками якихось політичних ігр. Експерти розцінюють такі дії членів центрвиборчкому як саботаж найбільш успішної реформи в Україні – реформи місцевого самоврядування. А це неабияк може попсувати імідж та авторитет України перед світовою спільнотою і міжнародними донорами, які сприяють реалізації реформ у країні.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Волинській обласній лікарні – новий рентген. ФОТО
Наступна новина Європейські котеджі та український затишок: чому варто купити таунхауси у Луцьку. ФОТО
Останні новини
Схожі новини