«Ця дитина не загубилася. Її загубили дорослі», – експерт про гучне зникнення хлопчика на Волині

«Ця дитина не загубилася. Її загубили дорослі», – експерт про гучне зникнення хлопчика на Волині

Колишній начальник управління кримінальної міліції у справах дітей МВС України, віцепрезидент всеукраїнської Фундації «Захист прав дітей» Олексій Лазаренко проаналізував, чому на Волині 7-річний хлопчик Матвій Полянський пішов з дому і блукав цілу ніч. Він також поділився роздумами про те, як запобігти подібним ситуаціям.

Про це йшлося в інтерв’ю виданню Gazeta.ua.

Нагадаємо, у селі Холонів колишнього Горохівського району Матвій Полянський зник надвечір 7 квітня. Мама звернулася до поліції аж вранці 8 квітня. В обідню пору дитину знайшли у болоті. На слід школяра вийшов службовий собака.

Як розповіли у поліції, дитина мешкає у неналежних умовах. Матір можуть притягнути до відповідальності за неналежне виконання батьківських обов'язків.

Читати також: «Я у клубок скрутився – і не змерз». Хлопчик з Волині розповів, як пережив ніч у болоті

У поліції вирішили додому братів не повертати. Їх взяли до себе родичі їхнього батька. Поліція збирає допомогу Матвієві та його братові.

Про першопричину цього та подібних випадків – у розмові з експертом.

У чому першопричина? В недогляді і легковажності батьків? У сімейних обставинах?

– Легковажність і недогляд. Ці діти не загубилися. Їх загубили дорослі. І вони не втекли. Не важливо яка родина – в складних життєвих обставинах чи ні. За дитиною треба дивитися. Це не підлітки 12-13 років, у яких статеве дозрівання і їм хочеться бунтувати, іншого життя. Коли дитина усвідомлює, що її однолітки мають певні блага, яких їй бракує. Влаштовує своєрідний протест – тікає з дому.

В цьому випадку мова про 2 і 7 років. Дитина ще усвідомлює, що у когось краще у родині. Навпаки. Складні життєві обставини – причина того, що батьки взагалі не дивляться за своєю дитиною. Вона росте, як трава в городі. А всі обов'язки зводяться до погодувати, вдягти. При цьому ніякого спільного дозвілля, ігор, розмов, розвитку.

– Родина Матвія на обліку не перебувала. Але староста села з педагогами родину навідував. У соцслужби про умови проживання дітей не повідомляв, бо не було потреби, каже. Тут є службова недбалість?

– Територіальна громада – це орган опіки і піклування за законом. Тобто вони мають опікуватися і піклуватися про незахищені верстви населення. А державна соціальна служба вступає вже тоді, коли цей орган не може нічого зробити. Тобто якщо була потреба в допомозі цій родині – староста села мав оцінити ситуацію, всі ризики і звернутися по допомогу до держави. Тут такого звернення не було. Чи була в його діях недбалість – це вже робота слідства.

– Чи є один проступок підставою для вилучення дітей із родини?

– Дитину можуть вилучають тоді, коли її життю і здоров'ю загрожує небезпека. Це тимчасова міра, відповідно до нормативних документів. Тут такий резонансний випадок. Дитина загубилася. Її знаходять, служба приїжджає додому, щоб повернути батькам. А там просто жах – безлад і таке інше. Голова такого не бачив. Діти нагодовані, в школу ходять. І служба приймає рішення про вилучення дітей і поміщення їх до центру соціально-психологічної реабілітації на 90 днів, щоб дати час на виправлення, привести в порядок житло і вирішити свої проблеми. Діти можуть бути повернуті раніше. Якщо все буде вирішено – то й за тиждень. Це ж не рішення суду, а рішення обласної комісії.

– Зараз ліквідовують райони, з ними і соцслужби. На кого перекладають їхні повноваження?

– Повноваження ці мають бути перекладені на територіальні громади. Вони своїм рішенням мають створити спеціальний підрозділ соціального захисту. Але не просто соціального захисту всіх, як у нас це робиться, – і пенсіонери, і люди з інвалідністю, і складні життєві обставини. Це має бути Child- Protection. Захист дітей. А він не створюється. Не розуміють у ТГ потреби його створення. Вони ліплять все докупи. І в результаті фахівець з соціальної роботи займається всіма категоріями, які потребують підтримки. Має бути ще окремий спеціаліст, який займатиметься безпосередньо питаннями дитини.

Потрібно створити систему відповідального батьківства

– Чи не призведе ліквідація соцслужб до збільшення трагедій з дітьми у сім'ях через відсутність контролю з боку органів опіки?

– Так, призведе до руйнування усієї системи захисту дітей. Вони у нас залишаються абсолютно незахищеними. У нас всі питання, які були відповідно побудовані за роки незалежності – зараз руйнуються вщент. Навіть підґрунтя не залишається. Наприклад, рішення про позбавлення батьківських прав приймається судом. Але подання складається службою у справах дітей. Оцей безпосередній орган, який займається тільки дітьми. Всиновлення, направлення в дитячі будинки сімейного типу, патронатну родину, це все вирішувалося на рівні служби у справах дітей. А соціальна служба займається лише допомогою родинам. Але якщо в дитини нема родини? І ці кошти дитині держава не може дати. Тільки, якщо визначений статус, що це дитина-сирота, або позбавлена батьків піклування. Тоді держава втручається і поміщає дитину в інтернатний заклад, або в сімейну форму виховання.

Сімейна форма виховання теж ламається. На перехідний період їхнім утриманням опікується держава. Далі мають утримувати громади. Кошти мають виділяти з бюджету, з якого латають дороги.

– Як батьків заохотити бути батьками? Чи допоможе збільшення покарання за недогляд – розмір штрафу чи кримінальна відповідальність?

– Тільки не штрафи й покарання. Потрібно створити систему відповідального батьківства. У нас в школах має бути не просто урок основи безпеки й життєдіяльності людини. А основи сімейного життя у старших класах, де будуть навчати сімейним цінностям. У багатьох родинах зараз цього немає. Приміром кожного вечора збиратися за столом, розповідати про свій день. У вихідні організувати спільне дозвілля. Тоді дитина бачить, що про неї піклуються.

Наступним етапом мають бути курси батьківства для пар, які планують сім'ю чи народження дитини. Бачив такі в Польщі. Парам пропонують 12 годин тренінгів. З ними працюють психологи, які вчать вирішувати конфлікти, опікуватися дітьми. Вчаться на ляльці на ім'я Збишек – це макет дитини на 3,5 кілограма. В нього влаштована спеціальна програма. Ляльку дають родині або майбутньому подружжю на добу чи більше. Дитина серед ночі буде плакати по-різному – болить животик і треба помасажувати, або змінити підгузки, дати водички. Побувши з дитиною, пара вирішує, чи готова стати відповідальними батьками.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Коли в Україні почнуть вакцинувати від коронавірусу усіх охочих
Наступна новина На ремонт фасаду гімназії в центрі Луцька витратять понад 4 мільйони гривень
Останні новини
Схожі новини