«Люди протестують, бо не розуміють логіки змін», – Володимир Бондар про нові райони на Волині

«Люди протестують, бо не розуміють логіки змін», – Володимир Бондар про нові райони на Волині
Депутат Волиньради Володимир Бондар

Проблема зі створенням нових адміністративних одиниць на Волині – у непродуманості і непрозорості цього процесу, вважає депутат Волиньради, керівник депутатської групи «Патріоти Волині» Володимир Бондар

На його думку, прийняті рішення виглядають наразі половинчасто.

«Звісно, аби втілювати реформу, треба було ліквідовувати стару систему і вписувати нову. Це вимагало серйозних технологічних рішень. У тому числі і змін у Конституцію, які треба було внести вчасно. Але тепер до виборів уже не встигають цього зробити, бо процедура вимагає двох чергових сесій, а між сесіями – рішення Конституційного суду щодо відповідності цих змін Основному Закону. Тому в реформу заходять через задні двері, образно кажучи», – зауважив Бондар. 

Укрупнення районів мусило бути, каже він. Проте межі таких нових утворень, логіка їхнього створення у певному складі повинні були враховувати дуже багато факторів, вважає обранець. 

«От вирішили поділити Волинь на 4 адміністративно-територіальні одиниці, а критерії саме такого поділу залишились загадкою для людей. Зрештою, це влада для себе робить реформу чи все таки, щоб вдосконалити, покращити життя українців? Думаю, відповідь повинна бути очевидною. Позитив від змін має розуміти і відчувати кожна людина», – заявляє Володимир Бондар. 

«А хто сьогодні розуміє, чому, наприклад, Луцький повіт, чи округ (не знаю, на якому визначенні зупиняться), настільки непропорційно більший від інших одиниць? В чому логіка віднесення певних нинішніх районів саме до того, а не іншого нового утворення? Принаймні виконавча влада на всіх рівнях мала б цю логіку аргументовано пояснювати людям», – додає він.

На думку обранця, протести людей виникають саме через відсутність розуміння і діалогу із владою, адже губиться суть впроваджуваних змін. 

Читати також: Проти укрупнення: волиняни перекрили міжнародну автотрасу

«Не так важливо, де буде центр району, важливо, як розвиватиметься місцева громада, як покращуватиметься життя людей. Всі основні питання будуть вирішуватися на місцях. Якщо люди правильно і ефективно вибиратимуть владу, правильно її контролюватимуть, то матимуть результат. Тоді значення району для них буде практично мінімальним», – впевнений Володимир Бондар. 

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися

На його думку, мають бути створені виконавчі органи влади, які будуть адмініструвати саме господарські процеси, держава ж має здійснювати тільки нагляд і контроль. 

«От власне, в оцих районах сьогодні і повинна сконцентруватися функція контролю і нагляду. Не адміністрування, як думають ті люди, в першу чергу, які виходять перекривати дороги. Вони вважають, що якщо в них буде район, то вони з Маневич будуть усім керувати. Неправда. Ні з Маневич, ні з Каменя-Каширського, ні з Луцька ніхто вже нічим управляти не буде. Там сидітиме «намісник державний» (чи префект, чи хто інший), матиме дві основні функції: аналіз рішень органів місцевого самоврядування на цій території; координація контролюючих органів, як податкова, поліція, тощо. Все. Він не управлятиме ні охороною здоров’я, ні освітою тощо. Це все робитимуть органи місцевого самоврядування на своєму рівні. Тому ця функція відпаде», – пояснює депутат.

Через те, що не внесли зміни в Конституцію, залишаться ради, які, за його словами, «матимуть штучні повноваження, але існуватимуть як фактор». 

«Тому складається враження, ніби важливо, де ця рада буде «сидіти». Насправді ж це вже неважливо. Я б не займався цим питанням. У Маневичах буде своя громада, в Камені-Каширському – своя. А префект може бути будь-де», – стверджує Бондар.

«Відтак мені здається, що списи ламаються тут з абсолютно незрозумілих питань. Я, повторюсь, на місці обласної адміністрації це питання сьогодні вирішував би шляхом переговорів і донесення до людей інформації про функції. Адміністрація зобов'язана ці питання регулювати», – додав він. 

Нагадаємо, Кабінет Міністрів 12 червня затвердив список 129 районів в Україні, замість 490 існуючих. На Волині залишається 4 райони: Володимир-Волинський, Камінь-Каширський, Ковельський та Луцький.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині не відкривають кінотеатри
Наступна новина Луцькрада – проти дистанційного навчання. Депутати звернулися до уряду
Останні новини
Схожі новини