У луцькому «політесі» вчили правильно пити вино. ФОТО

У луцькому «політесі» вчили правильно пити вино. ФОТО

У луцькому «політесі» сомельє Ольга Ярошевич провела майстер-клас.

6 листопада на кафедрі товарознавства та експертизи в митній справі Луцького національного технічного університету відбувся майстер-клас від випускниці навчального закладу – сомельє Ольга Ярошевич, – пише прес-служба навчального закладу.

ЯК ОБРАТИ ВИНО?

Сомельє разом з викладачами кафедри розповідала про те, як обрати якісне вино у магазині, спростовували міфи та озвучували цікаві факти про напій.

Зокрема, у магазині варто обирати сортове вино, виготовлене лише з одного сорту винограду, а не купажоване. Важливо звертати увагу на рік його виготовлення та чи був він врожайним (в Україні це 2013 та 2015). Краще купувати сухі вина, а не солодкі, адже їх найтяжче підробити. Цікаво знати, що хороший напій розливається у пляшки з товстого скла, де етикетка та контретикетка наклеєні строго симетрично і їх важко відклеїти. Крім того, повинен бути вказаний термін витримки в бочці та пляшці. Не варто звертати увагу на кількість знаків-нагород на етикетці – недобросовісні виробники можуть купити перемогу на конкурсі вин.

ПОПУЛЯРНІ МІФИ ПРО ВИНО

Спростувала сомельє і декілька міфів про вино. Часто покупці переконані, що корок з коркового дерева зберігає напій краще, ніж закрутка.

«Це всього лише традиція, для окремих видів вин металевий чи полімерний корок значно краще зберігає якість напою», - каже Ольга Ярошевич.

«Що старіше вино, тим воно краще - теж міф. Ні! Кожне вино має свій «поріг старості»: деякі дійсно призначені для розвитку і старіння, а це лише приблизно 10% від усієї світової продукції. Решту треба спожити за рік-три», – сказала жінка.

Зауважила сомельє і те, що заглиблення на дні пляшки не вказує на якість напою – така форма просто зручна для транспортування, а у ігристих винах регулює тиск.

ЯК ПРАВИЛЬНО ПИТИ ВИНО

Добовою нормою вина для чоловіків є 250 мл, а для жінок – 170 мл, споживати напій варто не більше двох разів на тиждень. Оптимальна температура його зберігання від +10 до +12 градусів.

Біле вино бажано відкорковувати безпосередньо перед тим, як розлити по келихах, червоне – за 30-40 хвилин до вживання, аби дати йому насититися киснем. Зберігати його варто тільки у вертикальному положенні, в щільно закритій пляшці, у прохолодному неосвітленому місці: ігристі вина – не більше доби, оптимально 4 години; білі сухі – не більше 2-3 днів; рожеві та легкі червоні – не більше 3-5 днів; міцні та солодкі – до 7 днів.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У школі на Волині волонтерка Корпусу Миру провела перше заняття. ФОТО
Наступна новина У краєзнавчому музеї розкажуть про лучанку, яка вийшла заміж за сіамського принца
Останні новини
Схожі новини