У Луцьку автентичні двері, які мали історичну цінність, порізали на дрова

У Луцьку автентичні двері, які мали історичну цінність, порізали на дрова

Автентичні двері на вулиці Пушкіна у Луцьку місцеві мешканці порубали на дрова. Саме для того, аби більше не втрачати елементів архітектури, які мають історичну цінність місцевого значення, у Луцькій міській раді планують зробити облік історичних дверей, вікон та балконів.

Про це стало відомо сьогодні, 26 січня, під час засідання постійної комісії міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів, пише ІА «Волинські Новини».

До слова, ІА Волинські Новини повідомляло про те, що понад 2 мільйони гривень з бюджету мають намір виділити депутати Луцької міської ради на реставрацію автентичних дверей, які є елементами ужиткового мистецтва і мають певну цінність місцевого значення.

Читайте також: ТОП найцікавіших дверей Луцька, які потрібно зберегти

Ініціатором проєкту рішення виступив депутат Андрій Білан. До слова, 22 січня програму «Автентичний Луцьк» підтримали члени комісії з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергоощадності.

У переліку об’єктів, які планують відреставрувати, – двері в будинках за адресами: Словацького, 1 (будівля Адміністративного суду, повна вартість робіт становить 149 тис. грн); Крилова, 3 (будівля Пенсійного фонду, вартусть робіт 99 тис. грн); Кривий Вал, 32 (149 тис. грн); Лесі Українки, 7 980 тис. грн); Ковельська, 18 (99 тис. грн).

 

Утім, доповідач зазначив, що не можна змусити власників приватних будинків лишати автентичні двері у випадку, якщо їх хочуть викидати або замінити. Тому потрібно вести спеціальний облік таких об’єктів.

Обранець громади зауважив, що якщо не вести перелік об’єктів ужиткового мистецтва, що мають певну цінність місцевого значення, то станеться так як на вулиці Пушкіна – поки депутати оглядали об’єкти, які потребують відновлення, місцеві викинули автентичні двері і сказали, що порізали їх на дрова.

  

Як згодом повідомив у коментарі ІА Волинські Новини Андрій Білан, двері 40-х років минулого століття, які мали культурну цінність як ужитковий предмет місцевого значення, мешканці демонтували минулого року, під час суворого карантину, встановивши металеві.

«Ми пробували розшукати ці двері, але марно. Якби не безліч бюрократичних питань, їх можна було б врятувати. Схожа ситуація із дверима на вулиці Ковельській, 18. Їх можна було б давно відновити, але є бюрократичні питання, вирішення яких займає час. На щастя, у цьому будинку люди більш відповідальні, і вони хочуть зберегти ті двері. Але більшість будинків приватні, і їхніх власників не цікавить, чи мають двері цінність, чи ні. Вони хочуть встановити більш сучасні енергоефективні двері, але й автентичні двері після реставрації будуть не менш енергоефективними, проте вигляд матимуть більш естетичний, ніж звичайні металеві», – пояснив депутат.

Обранці громади припустили, що варто інформувати лучан про те, що ті чи інші двері мають певну історичну цінність, і, як мешканці приймуть рішення про демонтаж або заміну, повідомляти про це до міської ради.
 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Хто претендує на земельні ділянки в Підгайцівській громаді. Перелік
Наступна новина На волинських дорогах працює 81 одиниця техніки, у Луцьку – 28
Останні новини
Схожі новини