ТОП найцікавіших дверей Луцька, які потрібно зберегти

ТОП найцікавіших дверей Луцька, які потрібно зберегти
Двері будівлі на вулиці Словацького у Луцьку (джерело: Хроніки Любарта)

У Луцьку реконструюють знамениті і старовинні «інста-двері» зеленого кольору, які прикрашають будівлю на вулиці Словацького.

Однак, окрім дверей будинку  на вулиці Словацького, у Луцьку є ще чимало подібних, які так само потребують збереження і окремої уваги. Видання Хроніки Любарта зібрало ТОП дверей Луцька

9. Вулиця Паркова

Будинок зведений у тридцятих роках. Двері у під’їзді не притаманні цьому стилю архітектури. Проте не завжди цього стилю дотримувалися ідеально. У 1930-х роках тут був офіс Волинського автомобільного клубу. Верхні поверхи будинку використовувалися як житло. Зараз це також частково житловий.

8. Медичний коледж, вулиця Лесі Українки

Будинок споруджений ще наприкінці ХІХ століття, але двері тут явно пізнішого часу. Імовірно, це вже реконструкція 1990-х з використанням автентичних елементів. Приклад цього в Луцьку не один. Будівля використовувалася як офісний центр, короткий час засідав міський магістрат. В радянський час будівлю шанували як ту, де відбувалися військові збори і проголошували радянську владу. Зараз тут навчальний заклад.

7. Вулиця Пушкіна

Приватний будинок цегляного стилю на вулиці Пушкіна направду загубився серед кількаповерхових «велетнів». З одного боку – модерністичний житловий будинок для працівників пошти, зведений наприкінці 1930-х, з іншого – будинок 60-х, зведений за прикладом схожих довоєнних житлових споруд.

6. Театр ляльок, вулиця Богдана Хмельницького

Ворота у внутрішній двір театру ляльок реставрували у 1990-х з ініціативи тодішнього міського голови Антона Кривицького. Тоді були використані автентичні елементи і вирізьблені нові за зразком старих.

5. Пенсійний фонд, вулиця Кривий Вал

Споруда, де розташовується пенсійний фонд, на вулиці Кривий Вал збудована ще до Першої світової війни, або невдовзі після неї. Двері збереглися. Свого часу були оновлені. Характерні для громадських будівель тих часів.

4. Вулиця Будівельників

Ще один приклад житлової будівлі стилю функціоналізм, яка має двері не в стилі. Їхній «малюнок» цікавий і відрізняється від інших наявністю тільки геометричних елементів без різьбленого рослинного орнаменту.

3. Будинок з вежою, вулиця Лесі Українки

Двері можна побачити з вулиці Кривий Вал. Яскравий зразок забудови вулиці Шосейної, як до 1912 року називалася нинішня Лесі Українки. Один із кількох збережених будинків того часу на цій вулиці. Двері цілком виглядають як ті, що виготовлені ще до Першої світової.

2. Приватний котедж, вулиця Червоної калини

Ми навмисно помістили у підбірку двері 1930-х років, щоб окремо звернути на цей тип увагу. Стиль функціоналізму не є таким «очевидно гарним», бо він не містить гнутих ліній, різьблених деталей, яскравого орнаменту. Модерністична архітектура міжвоєння потребує обдумування. Вона не одразу здається привабливою.

Але так тільки на перший погляд. Вона не менш цінна за інші старі стилі. Функціоналізм 1930-х років у Луцьку через відсутність уваги до нього потребує ще більше зусиль для збереження. У місті ще є немало громадських споруд і приватних котеджів, які репрезентують різні підстилі. Двері – важлива їхня деталь.

1. Двері з вулиці Словацького

Вони можуть виглядати значно краще, якщо їх реставрувати. Можна відчистити багаторазові нашарування фарби, вставити скло там, де воно має бути. 

Зазначають, що двері виготовили наприкінці ХІХ століття, вони зберегли автентичний різьблений стиль з кованими елементами. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучани сказали, що чекають від президента Зеленського
Наступна новина Луцький художник розмалював стіну школи в Запоріжжі
Останні новини
Схожі новини