У Луцьку діти заробляють, збираючи гроші на ЗСУ: що з цим не так. ВІДЕО

У Луцьку діти заробляють, збираючи гроші на ЗСУ: що з цим не так. ВІДЕО

До цієї історії інформаційне агенство «Конкурент» підходило дуже обережно. І, як уточнює журналістка Міла Роспопа, поки вона писала цей текст, безліч українських дітей стояли на вулицях із лимонадами, браслетами, шахами, домашнім печивком та власноруч намальованими плакатами, збираючи гроші, які рятують життя нашим військовим і наближають перемогу України. 

Позитивні історії із «дитячого фронту» розповідало багато волинських та всеукраїнських видань. Тож їх, як йдеться у матеріалі, у жодному разі не хочуть знецінювати. Мовляв, відчувають, що також відповідальні за той рівень довіри, який нині існує до маленьких волонтерів.

Але, на жаль, там, де є багато довіри, завжди існує місце для спекуляцій. І на цих щирих і повних ентузіазму дітях можуть наживатися не такі щирі дорослі. Тому інформагентство вважає за потрібне розповісти цю історію також, аби читачі не забували про критичний погляд на все, що відбувається навколо.

«Перший» пропонує своїм читачам дослівний передрук матеріалу видання «Конкурент».

Одного серпневого пообіддя на перехресті вулиць Карпенка-Карого та Чорновола стояв хлопчик з плакатом. Він підходив до автомобілів, які зупинялися на світлофорі, і з приспущених вікон йому давали гроші. 20, 50, 100, 200 гривень. За короткий час звичайна консервна банка, яку дитина використовувала для волонтерства, наповнилася, і хлопчику довелося вже трамбувати гроші. 

«Я проїжджала там велосипедом, зупинилася і теж кинула кілька гривень. А потім звернула увагу на його плакат – кимось змакетований і надрукований, з текстом «Збираємо на генератори для ЗСУ». І більше жодної інформації. Жодних контактів організації, якій збирають гроші, чи номерів телефонів, аби перевірити цю інформацію. 

Я спитала у хлопця, від чийого імені він тут працює. Малий розповів, що то ініціатива дітей. Запевнив, що «все офіційно», і показав роздруковані квитанції про оплату певних сум на фонд Сергія Притули», - розповідає журналістка інформаційного агенства «Конкурент» 

Перекази, каже дитина, здійснювали двоє хлопців, які «тут головні». Вони не є членами волонтерських громадських організацій, а збирають гроші «від себе». Дитині платять 20% від зібраного, однак, скільки грошей збирає за день, хлопчик казати не захотів. Банка поруч натякала, що чимало. 

Що там з генераторами

Збір грошей організували підлітки. 14-річний Антон Мазур та його друг Ярослав Петриченко розмістили «блокпости» у популярних локаціях у місті. Вони покликали інших дітей, і разом збирали гроші для військових. Спершу переказували на фонд Притули, а коли від місцевої тероборони з'явився запит на генератори, діти вирішили назбирати на них. 

Найперше зателефонували Антону. Саме його номер дав хлопчик, який стояв з плакатом біля «Срібних лелек». Антон каже, раніше збирали біля «Торби», але там люди неохоче кидали гроші. А поруч із рестораном «Золотий дракон» на Відродження в хлопців і взагалі крали все зібране. Тому хлопець і його друзі постійно працюють всього у двох «точках» – біля «Срібних лелек» та поруч із податковою. Антон говорить, що їх п'ятеро – дітей, які волонтерять. Дорослих у цій справі нема. 

Хлопчик говорить щиро. Каже, у день на перехресті Карпенка-Карого та Чорновола вони збирають 2,5 – 3 тисячі гривень. Працюють не кожен день. За місяць волонтерства діти зібрали і відправили на фонд Притули більше 17 тисяч гривень. Останнім часом гроші на фонд не відправляли, бо збирали на генератор. 

До слова, генератор діти купили і передали волинській теробороні 16 серпня. Військові це підтвердили, а діти надали квитанцію про купівлю. 

Читайте також: Виробник «Байрактарів» оплатив поїздку в Туреччину луцьким школярам-продавцям черешні

Але мова не про те. Чи повинні діти заробляти на волонтерстві? Особливо якщо вони нічого не продають, я просто стоять на вулиці і збирають гроші. Антон підтвердив інформацію, що діти, які збирають гроші, отримують 20% від зібраного. Таким чином хлопчик, який працює біля «Срібних лелек», в день забирає 500-600 гривень у власну кишеню. Звісно, що ті, хто дає гроші дитині, про це не знають. 

Батьки впевнені, що Антон не заробляє

Батьки Антона, Тетяна та Віталій Мазур, знають, що їх син волонтерить, і дуже ним пишаються. Розповідають, що хлопчика надихнули українські діти в Польщі. 

«Коли почалася повномасштабна війна, ми з дітьми (Антон старший, і ще є менша донька) поїхали у Польщу. Були у родичів у Любліні. Там мій син побачив, як наші українські дітки займалися волонтерством. Стояли біля маркетів «Bedronka», «Lidl». Хто гроші їм кидав, а хто продукти. Це було від «Карітаса» – благодійної організації. Так само і він там кілька днів постояв, і цим зацікавився. 

Коли ми повернулися до Луцька, Антон дізнався, що його друг стоїть і так само збирає допомогу від імені благодійної організації. Вони стояли зі скриньками біля «Променя», біля «Торби». Люди підходили і запитували, куди ідуть ті гроші, які збирають діти. А благодійна організація, від імені якої діти працювали, казала, що вони не можуть розповсюджувати цю інформацію», – розповіла Тетяна Мазур.

Читайте також: «Щоб ЗСУ було легше»: у Луцьку діти збирають гроші для армії. ВІДЕО

Певний час хлопці попрацювали на волонтерів, а потім вирішили збирати самотужки. 

Батько Антона Мазура впевнений, що хлопці працюють чесно і не беруть собі грошей. Каже, сина навіть перевіряв «міченими купюрами», і переконався, що хлопчик відповідальний. Віталій Мазур стверджує: його дитина на волонтерстві не заробляє. 

«Ми кожен день, як він іде, даємо йому кошти на проїзд. У нього ровер зламався, і вже третій день стоїть поломаний. Кожен день ми йому давали гроші зі своєї кишені. Може, на шоколадку, на булочку діти собі забирають. Але ж вони стоять там весь день», – розповідає чоловік нам при зустрічі. 

Однак, напередодні у телефонній розмові щиро дивувався, що дітям-волонтерам зазвичай не платять. 

«Не в карман же вони беруть ці кошти. Я знаю, що мій син не бере звідти ні копійки. Вони роблять корисну справу. Але є ж офіційні організації, де діти стоять зі скриньками. Вони ж також дітям платять за це. Я не знаю. Є організації, які платять. Я бачив, що діти стоять біля «Торби» від організації», – казав Віталій Мазур. 

Як виявилося, перший свій досвід волонтерства Антон Мазур отримав у благодійній організації «Благодійний фонд «Вірні Україні», яка наймала дітей «волонтерити» за гроші. Хлопцеві та його другові платили 40 гривень за годину волонтерства. 

Однак, як стверджує сам Антон та його батьки, дітям не розповідали, куди ідуть зібрані гроші. Дитина була впевнена, що якщо волонтерські організації платять за збір грошей, так це працює всюди. Отже, саме таку модель волонтерства хлопчик надалі вибрав для себе. 

Читайте також: «В українців закінчуються гроші. Європа мусить робити більше», – волонтерка Наталія Ариванюк

Як працює Фонд «Вірні Україні», який платить волонтерам

Фонд заснований у квітні в Нововолинську, однак гроші «на ЗСУ» збирає на вулицях Луцька. Засновник фонду – Віктор Кишкін, а декларований вид діяльності – надання іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання. 

Координує роботу «волонтерів» у Луцьку хлопець на ім'я Давид Огороднічий – зять засновника. Він, щоправда, спершу заперечував, що Антон Мазур взагалі працював у їхньому фонді. 

У телефонній розмові з журналістами Давид Огороднічий запевняв, що у них волонтерять тільки діти з 16 років (Антону 14). Вони можуть бути волонтерами за письмової згоди батьків, і не працюють більше 4 годин. І що взагалі від початку роботи фонду у них працював тільки один неповнолітній, якому було 17 років. Що більше ми розмовляли – то більше змінювалися слова Давида.  

Все працює так: волонтери у домовлений час приходять на місце, де збиратимуть гроші. Давид привозить їм сумки з костюмами та пластикові бокси з пломбою для збору грошей. Скільки годин працювати, кожен волонтер вирішує сам. По завершенню гроші передають Давиду. За годину роботи волонтерам платять 40 гривень. Гроші – із кишені засновника фонду Віктора Кишкіна, який має кілька бізнесів, запевняє Давид. Працюють волонтери в середньому 4-6 годин. Але гроші, каже хлопець, беруть не всі. 

«Коли почалася війна, мої теща з тестем – засновники фонду – дуже багато їздили до Польщі, привозили волонтерську допомогу. ПІсля цього заснувався фонд «Укриття» в Нововолинську, з яким ми співпрацюємо, і зрештою з'явилася ідея збирати кошти у Луцьку на те, щоб допомагати воєнним. Коли ми засновували цей фонд, ми спілкувалися з заступницею міського голови з волонтерської діяльності Іриною Чебелюк. Вона пояснювала нам по законодавчій частині і допомогла оформити всі документи, яких не вистачало. Коли заснувався фонд, вона попросила нас назбирати на турнікети для зупинки крові. Ми їх закупили, завезли у пункт прийому допомоги в драмтеатрі. Паралельно заносили енергетичні батончики і портативні душі», – розповідає Давид Огороднічий. 

Каже, зараз збирають гроші на медикаментозну допомогу воїнам ЗСУ. Звітують в Інстаграмі, TikTok і у Фейсбуці. Паралельно ведуть книгу звітів, де є інформація про зібрані і відправлені кошти. Цю інформацію Давид так і не надав журналістам. 

Читайте також: Діти волинських військових у Болгарії зібрали за тиждень 3000 євро на авто для ЗСУ

Цікаво, що фонд «Укриття», про який згадував Давид, не одразу міг пригадати про співпрацю з «Вірними Україні». Зрештою співзасновник фонду В'ячеслав Пащук пригадав, що представники БФ «Вірні Україні» кілька разів привозили їм допомогу з Польщі. 

За 4 місяці зібрали 8 тисяч гривень?

Давид стверджує, що фонд збирає гроші на вулицях із травня. Спершу він говорив, що за весь час роботи зібрали всього 7-8 тисяч гривень. У наступній нашій розмові запевняв, що це сума, зібрана в останні два місяці. 

«Я платив декільком людям. Тому Антону, про якого ви говорили, і в мене ще був хлопчик Ярослав, його друг. Антон працював тільки два дні. Йому було важко. У нього трохи хвора спина, як я зрозумів, і йому було важко стояти. Люди збирають гроші у бокси. Бокс закривається на ключ, і там стоїть пломба. Кожного разу фіксуємо, яка це була пломба, щоб бути впевненими, що люди не беруть гроші з цих боксів. Я надіюся, такого ще не було. Але сказати точно не можу. Антон в перший день назбирав був 250 гривень, а в другий майже 300 гривень. На жаль, збори не такі великі, як би хотілося, але це хоч щось. З травня місяця загалом з більшого було зібрано, можливо, в районі 7-8 тисяч гривень. Але це все треба перевірити по бухгалтерії. Бо дуже довгий період у мене працювало по одному волонтеру», – розповідає Давид. 

Хлопчик Антон Мазур ці слова заперечує. Дитина каже, що вони з другом працювали приблизно три тижні, і що збори щодня були в районі 300-700 гривен. А найбільше за день один із хлопців збирав 4 тисячі гривень. 

«Деколи було, моєму другу кинули 100 доларів. Один раз були дуже хороші збори – десь 4 тисячі гривень. Але в середньому 300-700 гривень. Але це тільки ми з другом так. Давид нам розповідав, що дівчатам кидали 200 євро навіть, а в день вони збирали дві тисячі. В мене були найбільші збори десь 1500 гривень. Давид казав, що у дівчат мінімально була тисяча. А було таке, що і до трьох доходило. Ми працювали на нього три-чотири тижні. Я стояв з 8:30 до 12:30. Але стояли часом 4-6 годин», – запевняє дитина. 

Антона насторожив той факт, що фонд, на який він працює, ніде не звітував, тому зрештою хлопчик вирішив збирати гроші сам. 

«Ми коли стояли, він (Давид – ред.) нам ніяких папірців, документів, куди скидає гроші, не хотів давати. Казав, не можна ні відео знімати, нічого», – говорить хлопець.

Що кажуть юристи і поліція

Дитяче волонтерство на ЗСУ – дуже поширене явище в наші дні. Однак, за словами волинських правоохоронців, на території області ще не виявляли жодних фактів зловживання серед неповнолітніх волонтерів. Коли ми розповіли поліції про цю ситуацію, правоохоронці пояснили:

«Використання дитячої праці тут не вбачається, тому що діти добровільно роблять цю роботу. І це, в принципі, й роботою не можна назвати. Вони пішли з власної волі і їх ніхто до цього не змушував. За привласнення частини грошей собі також не можна стверджувати, що є якесь кримінальне, чи адміністративне правопорушення. Дитина, припустимо, стояла на вулиці цілий день, і йому треба купити водички, якогось фломайстера, щоб малювати плакати. Тут також ознак кримінального чи адміністративного правопорушення нема. Тим більше, до поліції не надходило скарг чи заяв з цього приводу. Люди всіляко підтримують збір цих коштів», –  каже речник Головного управління Національної поліції Волинської області Олег Плазовський.

У свою чергу юрист Валентин Хаймик пояснює, що згідно із Законом України «Про волонтерську діяльність» залучення дітей від 14 до 18 років до волонтерської діяльності можливе лише за письмовою згодою батьків. Але також варто зауважити, що особи віком від 14 до 18 років не можуть надавати волонтерську допомогу у медичних закладах, під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру, надавати допомогу ЗСУ і іншим військовим під час дії воєнного стану. 

Валентин Хаймик додає, що, відповідно до Статті 16 закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», організація може використати не більше 20% від надходжень у поточному році на адміністративні витрати, пов’язані з функціонування самої організації та управлінням нею. Ці кошти повинні відображатися у відповідному звіті та можуть бути використані тільки на визначені у законі статті витрат. 

«Якщо діти збирають кошти без відповідних оформлених документів (як хлопці біля «Срібних лелек» – ред.), то фактично це не зовсім благодійність. Плюс просто так забирати собі гроші і казати, що це адміністративні витрати – не зовсім законно», – резюмує юрист.

 

Антон Мазур та його друзі – п'ятеро луцьких дітей, за місяць зібрали і передали військовим допомогу на суму більше 30 тисяч гривень. Благодійний фонд з купою волонтерів на зарплаті за чотири місяці зміг зібрати 8 тисяч. Чи є тут зловживання, а чи ні – залишимо з'ясовувати правоохоронцям. Ми ж закликаємо читачів бути уважними і керуватися кількома простими правилами, перш ніж давати комусь свої гроші:

Добре перевірте, кому ви віддаєте кошти

Навіть якщо ця сума здається вам несуттєвою. Адже люди навколо побачать ваш приклад і теж пожертвують гроші. І за день-тиждень-місяць добряча сума, яка могла би врятувати життя якомусь військовому, може опинитися в кишенях шахраїв. 

Кидайте гроші знайомим дітям

Якщо у вашому дворі стоїть дитячий блокпост, на якому працюють діти ваших друзів/сусідів/родичів – можна допомагати сміливіше. Адже ви завжди зможете звернутися до знайомих вам дорослих, які розкажуть, куди ці гроші ідуть. Коли ж дітей ви не знаєте, не поспішайте розлучатися зі своїми грошима, а поцікавтеся, куди вони їх витрачають.

Перевіряйте, де волонтерять ваші діти

Якщо малеча хоче допомагати військовим, обов'язково перевірте, де і як працюють діти. І чи звітує організація, якій вони допомагають. 

Завжди питайте, на що витратять ваші гроші

Люди, які стоять на вулицях і просять пожертви, повинні розповісти, на що вони збирають і надати відповідні підтверджуючі документи. Крім того, ви маєте право просити звіт про те, як ваші кошти витратили, і чи пішли вони за призначенням. Авторитетні волонтерські організації, як от луцький «Ангар»Фонд Сергія Притули, чи фонд «Повернись живим» завжди звітують. 

Не лінуйтеся гуглити

Якщо про благодійний фонд, який просить ваші гроші, нема інформації у мережі, це має вас насторожити. 

Насамкінець нагадуємо, що навіть якщо ви жертвуєте гривню, переконайтеся, що ви жертвуєте її туди, де вона справді потрібна. І де врятує чиєсь життя. 

Текст: Міла Роспопа

Читайте також: Організували блокпост: юні волонтерки із Липин зібрали 9000 гривень для ЗСУ


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Медик волинської бригади підліковує тварин з прифронтових сіл. ФОТО
Наступна новина У Луцьку 6-річна дівчинка каталася на велосипеді й загубилася
Останні новини
Схожі новини