У Луцьку хочуть закрити ярмарок біля РАЦСу. Фермери обурені

У Луцьку хочуть закрити ярмарок біля РАЦСу. Фермери обурені
Фото ілюстративне

У міській раді не дозволяють проводити ярмарок біля РАЦСу. Фермери обурюються і кажуть, що це єдина їхня можливість продавати свою продукцію лучанам.

Про це стало відомо у середу, 24 квітня, під час сесії Луцької міської ради.

За кілька годин на ярмарку продають по півтори тонни молока 

Фермер Олег Галасун розповів, що сільськогосподарський ярмарок працює біля РАЦСу уже 12 років. Офіційно на ньому зареєстровані 62 фермери, однак регулярно приїжджають 20-30. Ярмарок працює у вівторок і п’ятницю.

«До 10-11 години ранку на ярмарку продавали по 1,5 тонни молока. Люди знають фермерів і регулярно купують їхню продукцію. Це єдина точка прямих продажів від виробників. На ярмарку немає жодного перекупника», - розповів Олег Галасун.

З його слів, фермерам відмовляють у продовженні роботи ярмарку, бо нібито він заважає доступу до департаменту соціальної політики, хоча місця там вдосталь.

«Думаю, справжня причина – будівництво житлового комплексу «Егоїст». Поки його не почали будувати, нас ніхто не чіпав», - зауважив фермер.

На ярмарку продають овочі, фрукти, молочні продукти з ветеринарними документами, є два виробники м’яса. «Експерти ЄС кажуть, що найкраща підтримка місцевих виробників – допомога з прямими продажами. Я бачив такі ярмарки в Нідерландах, там вони працюють», - каже Олег Галасун.

Також він наполягає – на ярмарку ціни нижчі, ніж у супермаркетах. Так, якщо у магазинах вартість літра молока стартує від 24 гривень, то фермерське коштує 14-15 гривень.

«Ми не можемо жити тільки базарами і ярмарками», - Пустовіт

Низка депутатів підтримала фермерів.

«Нехай ярмарок буде до 12 години, а після цього приїжджають муніципали і цих людей забирають звідти», - зазначив Павло Данильчук.

«Я проти стихійних ринків, але послухавши пояснення фермерів, прошу не припиняти ярмарок. Потрібно знайти підходяще місце і облаштувати його найближчим часом. А муніципальна варта хай контролює, що там відбувається», - сказав Андрій Покровський.

«Вся Європа живе з фермерськими ярмарками. У Відні, Празі вони є, в Києві вулиці для цього перекривають», - додала Юлія Вусенко.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Скільки коштували продукти на луцькому ринку в 1990 році. ЗГАДАТИ ВСЕ

Натомість секретар Луцькради Григорій Пустовіт виступив проти фермерського ярмарку біля РАЦСу. «У нас дійсно у місті багато локацій для ярмарків: Київський майдан, Театральний майдан, площа біля «Променя», - зіронізував він.

«Є маса магазинів, супермаркетів, ринків. Коли кажуть, що це єдине місце для ярмарку, це неправда. Будь ласка, йдіть на вулицю Глушець і продавайте свою продукцію. Ми не можемо все місто перетворити на ярмарок», - наголосив посадовець.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «150 контейнерів треба вивезти», – посадовець про луцький ринок

«Не треба згущувати фарби і казати, що фермери у складному становищі. 2007 рік – це одна ситуація, а 2019 – інша. Ми не можемо жити тільки базарами і ярмарками», - додав Пустовіт. Водночас він зауважив, що «питання відкрите до обговорення».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Розлились отруйні озера», – у Брищі говорять про екологічну катастрофу
Наступна новина Визначили переможниць конкурсу «Мама року-2019»
Останні новини
Схожі новини