У Луцьку обговорили проблему житла для переселенців

У Луцьку обговорили проблему житла для переселенців

У Луцьку обговорили житлову проблему переселенців в різних регіонах України.

Це питання розглянули на круглому столі у п’ятницю, 13 квітня.

«Це наша чергова спроба побудувати діалог з представниками влади. Кілька років тому на такому ж круглому столі ми вирішили створити регіональну програму з вирішення проблем переселенців, але як бачите, вона досі актуальна. Наразі ми виробляємо план заходів з реалізації цієї програми», – розпочала зустріч керівник ГО «Переселенці Криму та Донбасу» Аза Голощапова.

Вона зазначила, що переселенці є потужним трудовим ресурсом для Волині, адже серед них чимало хороших спеціалістів.

«Прикро, що влада чомусь не вважає їх цінністю», – наголошує жінка.

Голощапова навела приклади того, як в інших областях вирішують цю проблему:

  1. Соціальний готель, у яких добова оренда вартує 50 гривень.
  2. Гуртожиток.
  3. Соціальне житло.
  4. Житлові кооперативи ВПО.
  5. Програма «Власний дім».

Це програма для тих, хто бачить життя на селі. У 2016 році серед переселенців вона була дуже актуальною, багато сімей хотіли будуватись у рамках цієї програми.

  1. «Доступне житло» 50x50. У цьому випадку влада надає допомогу на придбання житла переселенцям або учасникам АТО.
  2. «Доступне житло» 10x90. Сплативши перший внесок 10%, решту 90% можна виплачуватти протягом наступних 20 років.
  3. Надання житла в лізінг.

«70% ВПО Волині не планують повертатися на окуповані території навіть після їх визволення. Я не кажу, що переселенці залишаться жити на Волині. Вони поїдуть туди, де є перспектива, можливість отримати якийсь грант, хорошу роботу. Жаль, що ця проблема на теренах нашої області не на належному рівні.  Хочеться вирішити цю проблему так, аби було вигідно і місцевій владі, і переселенцям»,  – підсумувала Алла Гощапова.

Керівник Волинського регіонального представництва Державного Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Тетяна Воробйова розповіла про те, як просувається програма «Доступне житло» в Україні.

«За програмою «Доступне житло» на території всієї Україні побудувалося 4000 переселенців із більше мільйона внутрішньо переселених осіб. На Волині їх кількість сягає лише 32 людини», – зазначила вона.

«Ситуацію із виділенням земельних ділянок справді потрібно контролювати міській владі. Ми за останні 10 років не будували на жодній міській ділянці. Ми або її купуємо (комерційні відносини), або працюємо на інвестиційних проектах.

Відповідно ми укладаємо договір, де 11% від загальних коштів забудови передаємо тим, чия це земля. З цим не жартують, бо є багато установ, які чітко це контролюють.

Крім того, на ці об’єкти ми сплачуємо пайову участь», – поінформувала перший заступник генерального директора ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Ірина Патлашинська.

Своїм досвідом приїхала поділитися із присутніми голова ГО «Об’єднання переселенців» Анна Макада.

«У Луцьку існує проблема з тим, аби побудувати помешкання для переселенців. У нас обласна влада ще на початку 2015 року задіяла кошти на реконструкцію гуртожитків, які знаходяться у селі Новгородка Кіровоградської області.

Там повністю зробили ремонт, все нове. Приміщення розраховане на 150 сімей, тому ми запрошуємо луцьких переселенців переїхати до нас, адже половина гуртожитку в нас заселена, інша – ні», – додала вона.

Представники ГО «Переселенці Криму та Донбасу» просять до 20 травня створити робочу групу для розробки Регіональної програми з вирішення проблеми ВПО та розпочати процес створення стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Авіаперевезення в Україні зросли на 13%
Наступна новина Жебрівський назвав суму боргу ДНР за воду
Останні новини
Схожі новини