У Луцьку відкрився перший ресторан близькосхідної кухні «Хумус і я»

У Луцьку відкрився перший ресторан близькосхідної кухні «Хумус і я»
Баба гануш - страва з баклажанового пюре з кунжутною пастою

У Луцьку у фудкорті РЦ «Промінь» відкрився ресторан близькосхідної кухні «Хумус і я». Там подають ізраїльські, іракські, туніські, ліванські та інші традиційні для цього регіону страви.

Заклад працює на четвертому поверсі розважального центру з 10:00 до 21:00 щодня.

Кухня традиційна, а не адаптована до смаків українців

Власник закладу Віталій Смаль прожив в Ізраїлі 12 років. Там, зокрема, працював у ресторанах.

«Ізраїль – це мікс культури Близького Сходу. Марокканська, туніська, ліванська, сирійська – усі кухні там переплітаються. По всьому світу близькосхідна кухня давно популярна. У Києві – років 5-7», - каже він.

«Вперше пробував познайомити лучан з цією кухнею 5 років тому на фестивалі їжі. Людям не зайшло. Тоді я сказав: почекайте – ви до цього самі прийдете. Сьогодні хумус продають в супермаркетах, а шакшуку готують в багатьох закладах», - розповідає Віталій Смаль.

Назва «Хумус і я» – це гра слів. Арабською місце, де подають хумус – популярну закуску з нуту, називають «хумусія».

Власник запевняє, що страви тут не адаптовують до смаків українців. Усе готують за традиційними рецептами. Так, як це роблять в Ізраїлі.

Ресторан – на 4 поверсі РЦ «Промінь»

Що тут подають

«На Близькому Сході немає такого, що взяв одну страву, з’їв і пішов. Там заповнюють стіл багатьма закусками, люди пробують, смаки переплітаються. Тому у нашому меню є сет закусок меззе. Порція на одного коштує 70 гривень, на двох – 120», - розповідає Віталій Смаль.

Також з закусок є баба гануш – страва з баклажанового пюре та кунжутної пасти, подається з йогуртом, зернами гранату та зеленню. Для цієї страви баклажан обпалюють.

Сніданки у «Хумус і я» подають цілий день: шакшука і хала (пряна яєчня з томатами і солодкою плетінкою) коштує 60 гривень, сніданок в піті – традиційному арабському хлібі – 60 гривень.

З пітою тут є кілька варіантів страв, які зручно брати з собою: піта з фалафелем коштує 60 гривень, піта з курячим шніцелем – 72 гривні, піта з шніцелем з селери – 67 гривень, піта фрікасе – 70 гривень, піта кубе (з кульками з булгуру та м’яса) – 65 гривень.

Традиційний іракський суп з кубе вариться на телятині з буряком. Кубе – це кульки з булгуру з рубленою телятиною. Вони можуть варитись або смажитись у фритюрі. Такий суп коштує 82 гривні.

Салати тут не містять м’яса, риби чи сиру, лише овочі, зелень, соуси та спеції. Табуле та аравійський коштують 55 гривень, з гранату – 70.

З основних страв є кубе з хумусом - 105 гривень, фалафель – 80 гривень, мафрум – марокканські тефтелі з телятини, подаються з кус-кусом та овочами – 110 гривень, курячий шніцель – 105 гривень.

З десертів є пахлава – за 30 гривень. Невдовзі також буде фадж – шоколадно-вершковий десерт з фісташками за 45 гривень.

Загалом в меню – близько 25 страв.

Каву тут подають в турках ручної роботи з кардамоном. Напій коштує 40 гривень.

Піта та бабагануш
Кава з кардамоном

Поруч – традиційна тайська кухня

Особливість закладу в тому, що по сусідству працює ресторан традиційної тайської кухні «Lemongrass». У нього – той же власник і працівники.

«Це єдиний заклад в Україні, який на сьогодні пропонує дві повноцінні кухні з повноцінними меню на 19 квадратних метрах. Заклади з піцею і суші не рахуються, бо в них монопродукти», - запевняє Віталій Смаль.

Тайській кухні він навчався також в Ізраїлі, але від тайського шефа.

Наразі тут шукають ще одного кухаря, який позмінно працюватиме в обох ресторанах.

Поруч – ресторан тайської кухні

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Зеленський та Єрмак приїхали обідати в один із закладів Ковеля
Наступна новина Під Луцьком – потрійна аварія. Постраждалого госпіталізували
Останні новини
Схожі новини