У Луцьку – змагання спортсменів-пенсіонерів: найстаршому учасникові – 84 роки

У Луцьку – змагання спортсменів-пенсіонерів: найстаршому учасникові – 84 роки

У Луцьку 22 серпня відбувся ІІІ Міжнародний фестиваль літньої сеньйоріади «Спорт для всіх заради здоров’я».

Захід проходив під гаслом «Життя – це рух», пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Участь у спортивних змаганнях взяли люди поважного віку від 50 років. Уже третій рік поспіль проведення сеньйоріади підтримує Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Цікаво, що фестиваль є унікальним заходом, який не має аналогів в Україні.

«Головною метою фестивалю є мотивування людей поважного віку до систематичних занять фізичною культурою і спортом. Міжнародний фестиваль літньої сеньйоріади – унікальний захід, бо такого в Україні ще ніде не проводили. Тому щороку він набуває все більшої популярності», – каже керівник ГО «Центр освіти «Університет третього віку» Оксана Степанюк

.

Вона розповідає, що ідея організувати в обласному центрі Волині такий фестиваль виникла у 2013 році, одразу після створення «Університету третього віку». Спершу студенти-пенсіонери їздили на схожі фестивалі за кордон, а тоді організували таке ж дійство у Луцьку і запросили іноземних гостей сюди.

«Цікаво, що завдяки цьому фестивалю наші студенти вперше поїхали за кордон і побачили світ. Цьогоріч фестиваль приурочений до Дня Незалежності України. Намагалися організувати усе так, щоб гості побачили місто та відпочили на повну. Надіюся, що фестиваль проводитиметься щороку. Адже у цьому є потреба», – каже Оксана Степанюк.

На фестиваль завітали учасники не лише з України, а й із Польщі, Туреччини та Словаччини. А з України були гості зі Сміли, Львова, Рожища, Млинова, Ковеля, Дніпра, Теребовлі.

Організатори кажуть: коли фестиваль проводили вперше, то було лише 100 учасників, минулоріч – понад 300. Цьогоріч у сеньйоріаді взяли участь 33 команди і понад 400 учасників.

Упродовж дня спортсмени змагалися у бігу на дистанції 60 м та 500 м, штовханні ядра, армрестлінгу, стрільбі, дартсі, шахах, шашках, спортивному орієнтуванні, тенісі, велогонці тощо. Також цьогоріч на фестивалі вперше відбулися змагання з боулінгу. Енергійні та повні сил люди поважного віку демонстрували і пропагували здоровий спосіб життя й активну життєву позицію.

Найстаршому учаснику фестивалю лучанину Юрієві Горобцю – 84 роки. Спортсмен-легкоатлет підкорив найвищі вершини Румунії, Болгарії, Греції. Перед змаганнями він травмував ногу, але це не завадило йому посісти перше місце з бігу на дистанції 60 м у категорії 80+.

«Напередодні випадково почув, як хтось казав, мовляв, у Луцьку старенькі змагаються. Але хочу запевнити, що ті старенькі можуть дати фору і молодикам, – каже Юрій Горобець. – Справжнє життя – це рух. Нещодавно мені сказали, що цьогорічна сеньйоріада може бути останньою. Але поки я живий, то цього не трапиться. Не дозволю. Це чудовий захід. Він додає сили, вчить цінувати кожну мить. Бо час безцінний».

77-річний ковельчанин Олександр Майданський долав дистанцію 60 м та брав участь у змаганнях з армрестлінгу. За плечима в чоловіка чимало пробігів та марафонів. Пан Олександр каже: бігає, щоб мати міцне здоров’я. Чоловік приїздить на цей фестиваль уже три роки поспіль. Однак цьогоріч він посів друге місце з армрестлінгу у категорії 70+.

«У 2017 році посів третє місце з бігу, у 2018 році – друге. Дуже люблю спорт і не уявляю свого життя без легкої атлетики. Це корисно для здоров’я», – каже він.

На бігову доріжку Олександра Майданського кличе багаторічна звичка. Ще коли був хлопчаком, щодня долав 6 км в новодібровську школу. Згодом навчався у Голобах, а щоб дістатися до школи, йому було потрібно пройти 10 км.

На початку 80-х доля закинула його в Африку: молодий радянський інженер викладав у дружній Гвінеї автосправу. А заодно і переймав у місцевих вміння швидко бігати та бути витривалим на дистанції.

Перетнувши 70-річний життєвий рубіж, Олександр Іванович став спортивним багатоборцем. Під керівництвом заслуженого тренера України Валерія Дружиновича займається в тренажерному залі та мріє про особистий рекорд у жимі штанги. Крім цього, він ще й залюбки грає в футбол.

«Спорт завжди був важливим у моєму житті. І саме завдяки спорту я сьогодні тут разом зі своїми друзями. І це не просто спортивні змагання, бо ми об’єднуємось не лише на дистанції, а й духовно», – каже пан Олександр.

68-річний Дмитро Мешевський прибув до Луцька з Дніпра. Він пробіг дистанцію у 500 м і посів третє місце. На сеньйоріаду до Луцька він приїхав уже вдруге. До слова, минулоріч чоловік посів друге місце.

«Якби не спорт, то я, можливо, був би прикутий до ліжка, – зізнається він. – У 2007 році потрапив у жахливу ДТП, мене збив автомобіль. Лікарі поставили мені у хребет дві титанові пластини. Після цього я заново навчився ходити та бігати. Навіть маю третю групу інвалідності, однак спортом займаюся й досі. Серйозна травма не стала мені на заваді – за останні кілька років я посів уже не одне призове місце з бігу. Усе – в наших руках. Не треба боятися і опускати руки. Якщо хочете бути здоровими – бігайте».

66-річна Людмила Хвесюк та 65-річний Микола Давидич із Дніпра приїхали на фестиваль уже вдруге. Минулоріч і цьогоріч пані Людмила посіла першість зі стрільби. Пан Микола отримав таку ж нагороду.

«Нам дуже подобається Луцьк. Добре, що у вашому місті організовуються такі гарні заходи. Спорт продовжує нам життя, дозволяє насолоджуватися ним сповна», – кажуть гості з Дніпра.

Історик, краєзнавець та педагог Леон Городиський приїхав на Волинь з Теребовлі. Чоловіку 74 роки. Він брав участь у інтелектуальній грі брейн-ринг.

«Треба пропагувати здоровий спосіб життя. Саме тому я приїхав на цей фестиваль. На сеньйоріаді я уперше. Надіюся, що й наступного року приїду», – каже чоловік.

Перше місце у сеньйоріаді посіла команда «Університет третього віку» з Дніпра, друге місце – команда «З легким паром» із Луцька, третє – команда КЗ «Луцький міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Луцької міської ради».

Учасники отримали відзнаки, кубки та медалі.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Куди поїхати на День Незалежності: 5 місць на Волині, які «дихають» історією
Наступна новина Про батька-комуніста, синьо-жовтий стяг зі шторів і «натюрморт з пляшкою». СВОЯ ІСТОРІЯ
Останні новини
Схожі новини