У Нововолинську можна безплатно отримати ліки проти хронічних хвороб

У Нововолинську можна безплатно отримати ліки проти хронічних хвороб

У Нововолинську та кількох прилеглих селах діє проєкт, за яким можна безплатно отримати медикаменти для лікування хронічних захворювань.

Про це «Першому» розповіла керівниця Нововолинського центру ПМСД Ольга Попіка.

Проєкт втілюється за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я, Міністерства охорони здоров’я України й громадської організації «Академія сімейної медицини в Україні».

Це працює так: у визначене місце, чи то в Нововолинську, чи в селі, приїжджає сімейний лікар, проводить прийом, безплатно видає ліки, які є в переліку.

При цьому нема значення, з яким сімейним лікарем у людини підписана декларація. Учасниками проєкту можуть стати як місцеві жителі, так і переселенці.

Безплатно отримати можна зокрема ліки проти діабету, гіпертонії, астми, хронічних захворювань легень, серцево-судинних захворювань, гіпотиреозу, епілепсії.

Прийоми сімейних лікарів відбуваються за графіком у селах Гряди, Низкиничі, Тишковичі, Хренів, Грибовиця, Благодатне та у Нововолинську в точках тимчасового проживання переселенців.

Оголошення висвітлюються на сторінці Нововолинського центру первинної медико-санітарної допомоги у фейсбуці.

 «Ми видаємо ті ліки, які люди постійно приймають. Схему лікування не змінюємо. За потреби проводимо додаткові обстеження, – розповідає сімейна лікарка Діана Розводовська. – Часом люди просять препарати від інших хвороб або від грипу чи застуди. Думають, що ми не хочемо їх дати, а їх просто в нас немає, адже є затверджений перелік і все закупляється централізовано».

Люди позитивно відгукуються про проєкт, дехто приходить по кілька разів.

«У мене підвищений тиск і проблеми з суглобами – дуже болять. Не можу ходити, тож мушу купляти дорогі таблетки. Маю пенсію 2800 гривень. Не завжди вистачає на все, що треба для лікування. Економлю. А тут є можливість отримати частину медикаментів безплатно, вже дешевше обійдеться», – розповідає 75-річна Галина Гойдало з Благодатного.

Вдруге прийшла на прийом 80-річна Марія Шпинда. Принесла з собою ліки, які приймає, щоб показати лікарю.

«20 років страждаю від цукрового діабету. Маю інші хвороби, тому іноді щось не купую з ліків – економлю. А тут прочитала оголошення, що дають проти діабету безплатно. Прийшла. Вже менше доведеться в аптеці віддавати», – ділиться пенсіонерка.

Декілька упаковок медикаментів отримав Микола Воєвудка.

«Дуже вдячний за підтримку. Не можу зорієнтуватися, яку суму зекономив, але допомога суттєва. Цих таблеток вистачить на півтора-два місяці. Фінансово мені буде легше», – прокоментував Микола Воєвудка.

В рамках проєкту щомісяця заплановано 30 виїздів. Прийоми триватимуть до кінця листопада.

Керівниця Нововолинського центру ПМСД Ольга Попіка розповідає, що кожен виїзд розрахований на 15 оглядів. Однак часто приходить 30-40 людей.

Залучені у проєкті троє сімейних лікарів, які працюють на пів ставки – аби лікарі з повною зайнятістю могли повноцінно проводити прийом своїх пацієнтів.

«Завдяки цьому проєкту люди відчувають себе потрібними. Люди з хронічними захворюваннями є вразливими, оскільки вживають ліки довготривало – місяцями, роками, а хтось все життя. Часто лікування потребує дороговартісних вкладень, особливо якщо це епілепсія. Є ліки, які коштують тисячу гривень на місяць, а тут є можливість отримати їх безплатно. Добре, що є такі проєкти, і можливість до них долучитися», – зауважила Ольга Попіка.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Патрульна поліцейська з Волині виборола друге місце в «Пекельній гонці»
Наступна новина Волонтер з Литви привіз авто і допомогу для волинської бригади. ФОТО
Останні новини
Схожі новини