Хто і як може придбати ліки за «ковідну» тисячу. ПОЯСНЮЄМО

Хто і як може придбати ліки за «ковідну» тисячу. ПОЯСНЮЄМО
Фото «Суспільне.Волинь»

У понеділок, 24-го січня, вакциновані від коронавірусу українці одержали змогу купувати ліки за кошти, отримані у межах президентської програми «єПідтримка». Проте таку можливість мають не всі. Хто, як і де може купувати ліки? 

«Перший» вирішив розібратися у деталях.

Від 60 років та перевірка банків: хто і як може купувати ліки за «ковідну» тисячу

За даними Міністерства охорони здоров’я України, купувати ліки за тисячу отриману у межах програми «єПідтримка», наразі мають право українці від 60 років. На цей момент, придбати їх можна тільки з допомогою онлайн-грошей. 

Головні умови для купівлі ліків – вік (від 60 років) та наявність «зеленого» COVID-сертифіката. При цьому банки перевірятимуть ці дані під час проведення платежу.

За ці кошти можна придбати в аптечних закладах та інтернет-аптеках виключно лікарські засоби. Не можна купувати засоби з недоведеною ефективністю, біологічно активні добавки чи медичні прилади. Коли саме покупець оформив картку «єПідтримка» – неважливо. Однак потрібно, щоб на момент здійснення платежу йому було 60 років.

Також МОЗ зазначає, що препарати за програмою «Доступні ліки», вартість яких відшкодовується аптекам державою, пацієнт, як і раніше, може отримати безкоштовно.

Також, за даними Офісу Президента, Мінсоцполітики спільно з Мінцифри працюють над можливістю розширення ініціативи Президента «єПідтримка» й на інші групи населення. Так, розглядається можливість дозволити використання цих коштів на ліки для осіб з інвалідністю першої групи, незалежно від віку.

Як оформити картку «єПідтримка»?

Оформити картку «єПідтримка» можна до кінця 2022 року. Для цього потрібно бути клієнтом одного з банків-партнерів, який бере участь в програмі, або бути готовим відкрити рахунок у одному з них.

Банки-партнери, які беруть участь у програмі: «А-Банк», «ПриватБанк», «Альфа-Банк», «Банк Восток», «Monobank», «Ощадбанк», «izibank», «Raiffeisen Bank», «Укргазбанк». Цей список може доповнюватись, якщо до програми приєднаються інші банки.

Банки-партнери програми «єПідтримка». Скріншот з сайту «e-aid.diia.gov.ua»

Для того, щоб оформити картку, спочатку потрібно скачати застосунок банку (якщо у вас його не має) та оформити картку «єПідтримка».

Після цього завантажити застосунок «Дія» та авторизуватись у ньому. Перевірте, що у вас є «зелений» COVID- сертифікат. Далі потрібно зайти у розділ «Послуги» та знайти там послугу «єПідтримка». Виберіть для виплати картку «єПітримка» та очікуйте зарахування коштів від Мінекономіки.

Після отримання тисячі за вакцинацію використати її потрібно у перші чотири місяці з дати оформлення картки. Оскільки, якщо за цей час вони не будуть витрачені, рахунок автоматично закриється.

Ситуація на Волині: де і як купити ліки?

Купувати ліки за «ковідну» тисячу вже розпочали й волиняни. За словами, заступниці голови Волинської ОДА з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації та цифровізації Вікторії Левчук, ліки можна придбати у будь-якій аптеці Волині, у тому числі й у онлайн-аптеках.

«Ви можете придбати ліки, які випускаються без рецепту і які відпускаються з рецептом. Ви можете придбати ліки безпосередньо в аптеці, а також через інтернет-аптеку. Тобто обрати ліки, які вам необхідні, і придбати їх через інтернет», - зазначила Вікторія Левчук у ефірі «Суспільного. Волинь».

https://www.youtube.com/watch?v=-D_vuosSN-8&ab_channel=%D0%A1%D1%83%D1%81%D0%BF%D1%96%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B5%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%8C 

Заступниця голови Волинської ОДА з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації та цифровізації Вікторії Левчук. Скріншот з відео

За її словами, для того, аби розрахуватись карткою «єПідтримка» у аптеці ваш телефон має мати NFC, або PayPass. При цьому брати паспорт з собою у аптеку не потрібно. На момент здійснення платежу банк сам перевіряє ваш вік. Якщо ж ваш телефон такої опції не має, то купити ліки можна онлайн.

«Ваш телефон повинен підтримувати PayPass, або NFC, тоді ви можете прикласти телефон і, відповідно, за кілька секунд, у кілька кліків, вами здійснюється оплата ліків через картку. У випадку, якщо ваш телефон немає такої послуги, вам необхідно отримати фізично картку «єПідтримка», і тоді, коли ви отримаєте картку, ви зможете її прикласти до розрахункового апарату, і розплатитися.

Інший варіант – ви можете зайти на інтернет-сторінку і, власне, інтернет-аптеку, обрати ліки, які вам необхідні, ввести номер картки, термін дії, ввести номери з картки. Тобто так само, як ми звичайно розраховуємось карткою в інтернеті. Якщо у вас, наприклад, немає смартфону, то ви можете просто ввести оці всі дані картки і, відповідно, здійснити оплату цих медикаментів», - розповіла Левчук.

Купувати  у аптеках можна лише ліки. Не можна витратити «ковідну» тисячу на придбання медичного обладнання, засобів гігієни.

Крім того, у своєму інтерв’ю програмі «Актуально» на «12 каналі» Вікторія Левчук зазначила, що у третьому кварталі 2022 року з’явиться альтернативний спосіб отримання тисячі гривень повністю вакцинованим громадянам, у яких немає смартфонів і застосунку «Дія».

«Усі, хто буде повністю вакцинований і отримає зелений сертифікат, протягом року зможуть отримати ці кошти. Навіть ті, хто немає смартфонів і застосунку «Дія», – запевнила посадовиця.

Проте, як саме можна буде отримати ці кошти, наразі невідомо.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку планують відремонтувати вулиці Довженка та Декабристів
Наступна новина Цього тижня Волинь може втрапити до «червоної» зони
Останні новини
Схожі новини