У врожаї волинської компанії знайшли нову небезпечну хворобу

У врожаї волинської компанії знайшли нову небезпечну хворобу
Заражена соя

Компанія «Волинь-зерно-продукт» виявила у врожаї сої, що надійшла на елеватор, нове карантинне для України захворювання – пурпурний церкоспороз.

«Соя, яка надійшла на елеватор була рожевою. Це насторожило лаборантів», – повідомила головний технолог «Волинь-зерно-продукт» Оксана Мандрика, пише Аgrotimes.

За її словами, після подальшого обстеження у зразках виявили грибок, а машини із зараженим врожаєм повернули.

«Захворювання для України є карантинним. Уражуються молоді й дорослі рослини. На сходах з’являються темно-пурпурові плями. Уражені рослини зморщуються, переламуються і гинуть. Тільки окремі залишаються життєздатними, проте дуже відстають у рості», – зауважила фахівчиня. 

Під час ураження дорослих рослин на листі та бобах утворюються дрібні, округлі або неправильної форми (до 1 см в діаметрі), червоно-коричневі плями. Нерідко вони зливаються і тоді набувають більшого розміру. 

На плямах, особливо у вологу погоду, з’являється сіро-білуватий наліт. На насінні добре помітні світлуваті, а пізніше темно-пурпурові плями, що нерідко охоплюють всю їх поверхню. Схожість такого насіння у 4-6 разів менша, ніж здорового. 

Хвороба може викликати недобір 30% і більше врожаю сої, а також погіршувати якість насіння.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Польський Джеймс Бонд» та «Вовкулака»: у Луцьку пройдуть Дні польського кіно
Наступна новина У Луцьку попереджають про затори через ремонт на Рівненській
Останні новини
Схожі новини