Уряд обіцяє реставрувати будинок Косачів у Луцьку та «білий» і «сірий» будиночки у Колодяжному

Уряд обіцяє реставрувати будинок Косачів у Луцьку та «білий» і «сірий» будиночки у Колодяжному
Будинок Косачів у Луцьку

У рамках відзначення ювілею української поетеси Лесі Українки запланували провести реставрацію садиб, пов’язаних з її життям та діяльністю, зокрема Будинку Косачів у Луцьку та «білого» і «сірого» меморіальних будиночків Колодяжненського літературно-меморіального музею.

Про це стало відомо під час засідання організаційного комітету з підготовки та відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки, яке відбулося 3 вересня 2020 року під головуванням Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка, повідомили у Волинській ОДА.

Інформують, що як на обласному, так і на державному рівні реалізують низку культурно-мистецьких заходів та міжнародних комунікаційних кампаній.

«Нарешті вийдемо за межі підходів, що збереглися ще з радянських часів та організуємо масштабний сучасний захід, – зазначив голова оргкомітету, міністр Олександр Ткаченко. – З цих причин, а ще через коронавірусні реалії ряд активностей одразу готуємо під цифрові майданчики для онлайн-перегляду».

Озвучили рішення щодо реставрації «Будинку Косачів» у Луцьку та Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки, а також капітального ремонту «білого» та «сірого» меморіальних будиночків Колодяжненського літературно-меморіального музею.

Читати також: На Волині руйнується будинок, у якому жила Леся Українка. На його порятунок треба понад 10 мільйонів

Зауважимо, садиби Лесі Українки у селі Колодяжне Ковельського району («Сірий та Білий будинки Косачів») – пам’ятка історії національного значення, що взята під охорону держави відповідно. Наразі внаслідок тривалої експлуатації та дії природних факторів меморіальні будиночки перебувають у незадовільному стані.

Волинський краєзнавчий музей у 2019 році виготовив документацію на «Реставраційно-ремонтні роботи пам’яток культурної спадщини «Білого та Сірого будинків Косачів» в с.Колодяжне.

Проєкт пройшов експертизу ДП «УКРДЕРЖБУДЕКСПЕРТИЗА» та погоджений Міністерством культури України у грудні 2019 року.

Він передбачає здійснення комплексу заходів з покращення технічного стану об’єктів та їх фізичного збереження в існуючому вигляді, які не зачіпають історичної сутності та не змінюють характеристик властивостей, які є предметом охорони пам’яток.

Проведення реставраційно-ремонтних робіт потребує і «Будинок Косачів» у м.Луцьку, Житловий будинок XVIII ст. – пам’ятка архітектури місцевого значення. Внаслідок того, що ділянка на якій розташований будинок, знаходиться на рові колишнього Окольного замку, споруда перебуває в незадовільному стані (тріщини та руйнація несучих стін, замокання підвалин, фасаду). Станом на 2020 рік існує потреба у перекритті даху, гідроізоляції фундаментів та облаштування фасаду.

Довідково
150-річчя з дня народження Лесі Українки відзначатиметься 25 лютого 2021 року.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Показали другу частину серіалу про мешканців Боратинської громади
Наступна новина Волинянин 5 гектарів поля засадив кавунами
Останні новини
Схожі новини