Урядовий наказ створює значні перепони для всього спортивного руху

Урядовий наказ створює значні перепони для всього спортивного руху

Наказ профільних міністерств створює значні проблеми для всього спортивного руху, зокрема, і для національних команд, які готуються до міжнародних змагань.

Тому цей документ потрібно скасувати.

Народний депутат Ігор Гузь та представники галузевих компаній та об’єднань виступили у Верховній Раді за скасування наказу №5232/1746 «Про затвердження Положення про медичне забезпечення фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів, закладів фізичної культури і спорту», погодженого мінохорони здоров'я та мінмолодьспортом, який може повністю заблокувати організацію спортивних заходів.

Йдеться про нові вимоги, які не гарантують здоров'я учасників, а лише створюють додаткові бюрократичні перепони. Якщо раніше від учасника такого заходу для допуску до участі вимагали або довідку з медзакладу на вибір, або страховку, тепер потрібно і те, і те.

Взяти довідку можна лише в одному конкретному закладі (один для обласного центру або на весь Київ).

Перш за все, Ігор Гузь зауважив, що, він, як організатор Polissia Challenge Cup на Волині, може теж стикнутися із проблемами при підготовці до нього.

Як розповів виконавчий директор профільної громадської організації «ТОП РАННЕРЗ» Ігор Кретов, такий наказ не дозволяє реально контролювати стан здоров’я учасників, натомість створює перепони і можливість «здерти» із них додаткові кошти.

«Тільки вчора ми провели експеримент: побачили на сайті новоствореної Державної служби спортивної медицини адресу, де можна отримати довідку, і отримали її без жодного медогляду, заплативши 150 гривень», - розповів він.

Заслужений тренер України з легкої атлетики Ігор Ліщинський також додав, що цим наказом буде додаткове навантаження для держбюджету, а це - до 200 млн грн на 2019-й. За його словами, ніде у світі від українських спортсменів не вимагають таких довідок, лише страховку в окремих країнах.

«Ми створюємо всі умови, щоб дотримуватися міжнародних стандартів медицини та безпеки. Ні фізично, ні технічно неможливо виконати всі вимоги цього наказу. Ми - за здоров’я, ми - за медогляди, але - не за штучне створення проблем», - підкреслила українська легкоатлетка, срібний призер Олімпійських ігор в Пекіні в 2008 році, спортивний директор «Run Ukraine» Ірина Ліщинська.

До вимог приєднався і Президент клубу любителів бігу "Білоцерківський марафон" Сергій Бочаров.

“Ми разом із колегами ініціюємо круглий стіл та запросимо профільних міністрів Ігоря Жданова та Уляни Супрун, щоб вони почули людей, які реально розвивають масовий спорт в Україні. Жодних гарантій така додаткова зарегульованість не дає”, - підсумував Ігор Гузь.

 

Сьогодні ми разом із організаторами спортивних заходів Іриною Ліщинською (Kyiv Half Marathon), Ігорем Ліщинським, Ігорем Кретовим (Kyiv Euro Marathon) та Сергієм Бочаровим (Bila Tserkva marathon/Белоцерковский марафон) виступили у Верховній Раді за скасування наказу №5232/1746 «Про затвердження Положення про медичне забезпечення фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів, закладів фізичної культури і спорту», погодженого Мінохорони здоров'я та Мінмолодьспорт, який може повністю заблокувати організацію спортивних змагань, особливо марафонів та інших масових спортивних заходів. Йдеться про нові вимоги, які не гарантують здоров'я учасників, а лише створюють додаткові бюрократичні перепони. Якщо раніше від учасника такого заходу для допуску до участі вимагали або довідку з медзакладу на вибір, або страховку, тепер потрібно і те, і те. Взяти довідку можна лише в одному конкретному закладі (один для обласного центру або на весь Київ). Також список учасників треба формувати за 5 днів, що забирає можливість зареєструватись на захід у день чи переддень проведення. При цьому є конкретні докази, що відповідну довідку можна купити за 150 гривень без проходження медогляду. Ми разом із колегами ініціюємо круглий стіл та запросимо профільних міністрів Ігоря Жданова та Уляни Супрун, щоб вони почули людей, які реально розвивають масовий спорт в Україні. Адже жодних гарантій така додаткова зарегульованість не дає.

Posted by Ігор Гузь on Thursday, 5 April 2018

Прес-служба народного депутата


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як у Волинській обласній клінічній лікарні роблять «чудеса» хіміотерапії
Наступна новина У Луцьку сталася потрійна ДТП: одне авто в огорожі, ще два розбиті. ФОТО
Останні новини
Схожі новини