В обласній лікарні подрібнюють камені сечовидільної системи безболісно та без анестезії

В обласній лікарні подрібнюють камені сечовидільної системи безболісно та без анестезії

На Волині реєструється постійний приріст захворюваності на сечокам’яну хворобу. Зважаючи на її поширеність, відділення урології Волинської обласної клінічної лікарні повністю укомплектоване для лікування сечокам’яної хвороби.

Близько місяця тому у відділенні з’явилось нове обладнання екстракорпоральної ударно-хвильової літотрипсії, яку ще називають дистанційною літотрипсією (ДЛТ), яке здатне роздробити камені сечовидільної системи практично безболісно та без анестезії.

Як розповів лікар-уролог вищої категорії Роман Федан, головними причинами появи сечокам’яної хвороби є порушення обміну речовин, підвищення вмісту мінеральних солей у воді, яку ми п’ємо, зловживання гострим, смаженим, солоним, кислим, недостатнє вживання рідини, порушення функції нирок і сечовивідних шляхів, інфекції сечових шляхів, спадкова схильність.

Так, лише у минулому році в стінах обласної клінічної лікарні проліковано більше 600 пацієнтів.

До слова, симптомами сечокам’яної хвороби є: біль з боку спини, його інтенсивність може змінюватись з часом, а характер болю може бути різним – від тупого до гострого. Біль може іррадіювати вниз живота, здухвинну ділянку, стегно. Крім цього, у пацієнта з’являються часті позиви до сечовипускання, а сеча мутніє.

Щоб виявити у пацієнта сечокам’яну хворобу, необхідно, аби він пройшов базове обстеження: огляд у лікаря, збір анамнезу, здача загальноклінічного аналізу крові і сечі. Також обов’язковим методом обстеження є ультразвукова діагностика органів черевної порожнини, нирок, органів малого тазу.

Загалом урологи Волинської обласної лікарні застосовують кілька методів дроблення каменів сечовидільної системи.

За словами Романа Федана, процедура дроблення каменів у пацієнтів здійснюється контактно та безконтактно.

«Завдяки новому обладнанню ми дробимо каміння безконтактно – під рентгенівським та  ультразвуковим обстеженням, на апараті Dornier Compact Sigma виробництва Німеччини. Справа у тому, що не усе каміння в нирках видиме під час рентгенівського обстеження, тому для їхнього подріблення потрібен і ультразвуковий апарат.

Суть методу полягає у тому, що ударні хвилі дистанційно, без жодного втручання в організм, діють на конкремент, він роздроблюється і фрагменти виходять з організму природним шляхом – із сечею», - розповів Роман Федан.

Сама процедура практично не є болючою, відбувається без знеболення і триває в середньому 30-40хвилин, усе залежить від розміру, структури та щільності каменя.

«Дуже рідко пацієнти скаржаться на відчуття дискомфорту чи болю», - наголошує лікар-уролог.

У випадках – коли каміння в сечовивідній системі діаметром більше як 2 сантиметри або ж є дуже щільним, лікарі-урологи обласної клінічної лікарні проводять контактну літотрипсію. Тобто каміння в сечоводах дробиться в умовах операційної, під спинномозковою анестезією.

«Спеціальним апаратом  – уретеронефроскопом заходимо через уретру, доходимо до камінчика і роздроблюємо контактно пневматичним або ультразвуковим апаратом», - зауважує лікар.

Також у випадках, коли у пацієнта діагностовано коралоподібний камінь або ж камінь ниркової миски більше як 2 сантиметри в діаметрі, який призвів до розширення порожнистої системи нирки, застосовують метод черезшкірної (перкутанної) нефролітотрипсії під наркозом, суть якої полягає у видаленні конкременту з нирки з використанням нефроскопу, який вводиться в нирку через невеликий розріз у шкірі.

Також лікування сечокам’яної хвороби може проводитись класичним способом: операції включають в себе видалення конкременту або конкрементів з нирки шляхом розрізу ниркової миски або розрізу ниркової паренхіми.

За словами лікаря-уролога Романа Федана, після проведення нефролітотрипсії і за умови дотримання рекомендацій лікаря, рецидивів з утворення каменів в сечовидільній системі практично не буває.       

Текст: Ірина КОСТЮК (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Перші особи Волині разом із дітьми створили лісові культури найвищого класу якості
Наступна новина Звернення Волинської облради до Його Всесвятості, Вселенського Патріарха Варфоломія
Останні новини
Схожі новини