В Україні керівникам банків дозволили не мати профільної освіти

В Україні керівникам банків дозволили не мати профільної освіти

З 1 січня набув чинності закон, що дозволяє керівникам українських банків не мати профільної вищої освіти.

Закон, спрямований на спрощення ведення бізнесу й залучення інвестицій емітентами цінних паперів, було опубліковано в офіційній газеті парламенту "Голос України" 6 січня, тоді як він набув чинності з 1 січня, передають Українські Новини.

Цим законом внесені зміни до ст. 42 закону "Про банки та банківську діяльність", що встановлює вимоги до керівників банків.

До керівників банку належить голова, його заступники і члени ради банку, голова, його заступники та члени правління банку, головний бухгалтер і його заступники.

Відтепер, щоб стати керівником українського банку, необхідно мати тільки вищу освіту. Раніше вона мала бути ще й профільною (у галузі економіки, менеджменту (управління) або права). Однак тепер у законі з'явилося більш точне визначення професійної придатності керівника банку.

"Професійна придатність керівника банку визначається як сукупність знань, професійного та управлінського досвіду особи, необхідних для належного виконання посадових обов'язків керівника банку з урахуванням бізнес-плану і стратегії банку, а також функціонального навантаження і сфери відповідальності конкретного керівника банку", - сказано в законі.

Також посилено вимогу до досвіду роботи в банківській системі. Раніше для голови правління банку було потрібно мати сумарний досвід 3 роки в банківській системі за відповідною спеціальністю. Тепер же потрібно мати досвід роботи у фінсекторі не менше 5 років у сукупності, у тому числі на керівних посадах не менше 3 років.

Закон також установлює вимога для головного бухгалтера банку і його заступників мати вищу освіту у сфері бухобліку і досвід роботи зі спеціальності в банківському та/або фінансовому секторі не менше 5 років для головного бухгалтера, 2 років для заступників.

Національний банк відтепер буде публікувати на своєму сайті інформацію не тільки про структуру власності банків і складі банківських груп, а також інформацію про керівників діючих і ліквідованих банків. Законом посилюється вимога до рад банків, які повинні складатися як мінімум на одну третину з незалежних членів (раніше на одну чверть). Більше того, не менше половини членів ради повинні мати досвід роботи в банківському секторі.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Океанське дно починає просідати під масою води льодовиків
Наступна новина Аброськін доповів Порошенку про результати розслідування вбивства Ноздровської
Останні новини
Схожі новини