В Україні стартує перший етап медичної реформи

В Україні стартує перший етап медичної реформи

Сьогодні, 2 квітня, стартує перший етап медичної реформи, на якому потрібно вибрати лікаря первинної допомоги.

Як інформує Страна.UA, на першому етапі українці підписуватимуть декларації з сімейним лікарем, терапевтом або ж педіатром. На основі цих декларацій пацієнт буде закріплений за конкретним спеціалістом, а лікар отримуватиме заробітну плату залежно від кількості пацієнтів, які підписали з ним декларацію.

Міністерство охорони здоров’я зазначає, що зі стартом реформи заробітна плата лікарів значно зросте. Водночас МОЗ зазначає, що терапевт зможе обслуговувати до 2 тис. пацієнтів, сімейний лікар – 1,8 тис., педіатр – 900 пацієнтів.

Вибирати лікаря за місцем реєстрації не обов’язково, це може бути будь-який медичний заклад, який надає первинну медичну допомогу. Варто також зазначити, що декларацію можна підписати лише в тих закладах, які приєднались до реформи, вони маркуватимуться спеціальною наклейкою «Тут можна обрати свого лікаря».

Читайте також: Як обрати сімейного лікаря: 10 фактів та порад

Для підписання декларації пацієнт повинен мати з собою паспорт, ідентифікаційний код та мобільний телефон, на який буде надіслано відповідний код. Працівник медустанови внесе ваші дані у електронну систему.

Для підписання декларації не потрібно заповнювати ніяких паперів, вони роздруковуватимуться із системи після внесення даних пацієнта у базу. Декларація підтверджуватиметься електронним підписом.

Зазначається, що кампанія не має чітких строків закінчення, тому немає необхідності оформляти декларацію у перші ж дні її початку. Водночас, не потрібно відкладати її підписання на дуже довгий термін, щоб мати можливість оформити декларацію зі спеціалістом, якому довіряє пацієнт.

Фото: ілюстративне, джерело: glavcom.ua


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина П'яна ДТП, труп та розбиті вікна: неспокійні вихідні та післясвяткові будні у Нововолинську
Наступна новина У Франківську відтепер можна оплачувати паркування авто «повітрям»
Останні новини
Схожі новини