Як обрати сімейного лікаря: 10 фактів та порад

Як обрати сімейного лікаря: 10 фактів та порад

Медична реформа – одна з найобговорюваніших тем. Скільки коштуватиме здоров’я, на які безкоштовні послуги матимуть право пацієнти, у скільки обійдуться операції, ну і звісно – якого сімейного лікаря обрати... Саме з такими питаннями лучани звертаються до медичних закладів за роз’ясненнями.

Перший вирішив поспілкуватись з тими, хто вже безпосередньо на собі відчуває зміни в медицині – сімейними лікарями, навколо роботи яких вирує багато питань.

Один з кращих фахівців, кого порадили журналістам, – лікар загальної практики, сімейний лікар КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №2» Марія Ревуцька. Головний лікар медзакладу Ганна Кравчук одразу ж скерувала за роз’ясненнями саме до неї, зауваживши, що цей фахівець вже проходив навчання та тренінги, тож найкраще розтлумачить те, чого варто очікувати і чого не слід боятись.

Марія Ревуцька закінчила Дніпропетровську державну медичну академію. Має більше 11 років досвіду роботи. Працює сімейним лікарем в амбулаторії загальної практики – сімейної медицини №1 (територія обслуговування – пр.Відродження, 45а, 47, 49а; Молоді, 6,6а,10а,12,14 Кравчука,16,18,20,24,15,15а,15б,15в,15г)

Отож, 10 фактів, які треба знати при виборі сімейного лікаря:

  1. Сімейний лікар – той, якому ти довіряєш.

«В першу чергу потрібно вибрати лікаря, якому ти довіряєш і з’ясувати його фахові здібності. Потрібно прийти і познайомитися. Коли ви підійдете, порозмовляєте, то ви вже маєте перше враження і можете визначитись», - каже Марія Ревуцька.

  1. Прописка не має значення.

За словами медиків, віднині для огляду у сімейного лікаря не враховуватиметься місце прописки. Але це лише у тому випадку, якщо ви звертаєтесь до того сімейного лікаря, з яким уклали декларацію про обслуговування.

«Тут має значення не стільки те, яка у вас прописка, скільки те, наскільки далеко ви проживаєте від свого сімейного лікаря. Тому, навіть якщо пацієнт не зареєстрований на цій території, йому краще обирати лікаря, який працює у найближчому медзакладі і мав би змогу за необхідності швидше прийти до вас. Адже є такі ситуації, коли треба прийти до пацієнта і якнайшвидше оглянути його», – наголошує Марія Ревуцька.

  1. Кожна людина хоча б один раз на рік має відвідати сімейного лікаря у цілях профілактичного огляду
  1. Декларація – це основний документ про взаємовідносини між сімейним лікарем та пацієнтом. Пацієнт, згідно цього документа, обирає лікаря, а лікар – обслуговує пацієнта.

«Вже з квітня буде затверджена остаточна форма декларації. Вона повинна бути роздрукована в двох екземплярах і підписані обома сторонами – лікарем та пацієнтом. Одна залишається лікарю, друга – пацієнту», – наголошує сімейний лікар Марія Ревуцька.

  1. Держава забезпечує фінансування вашого здоров’я лише після підписання декларації

«Яка установа і який лікар вказані в декларації -  туди держава і буде перераховувати кошти. Це те, що називають «віднині гроші ходитимуть за пацієнтом», - розповіла Марія Ревуцька.

  1. Декларацію заповнюють у сімейного лікаря, а не у реєстратурі.

«Треба підійти до сімейного лікаря, до якого ви вирішили ходити надалі, і заповнити декларацію. Ми даємо навіть додому заповнювати для того, щоб могли в спокійній атмосфері прочитати, ознайомитися і заповнити», – зауважила лікар. 

  1. При заповненні декларації потрібно вказувати лише паспортні дані та номер телефону. Інформацію про стан здоров’я – у документі не вказують.

«Вказуються лише паспортні дані – прізвище, ім’я, по-батькові, дата народження, місце народження, стать, місце реєстрації та фактичного проживання, якщо вони не співпадають, і контактний номер телефону. На цей номер мобільного телефону буде приходити підтвердження при занесення інформації в систему eHeealth – код з чотирьох цифр. Плюс обов'язково має бути вказане прізвище, ім'я і контактний номер особи на випадок екстреної ситуації. Це все, що потрібно вказати при заповненні декларації», – наголошує Марія Ревуцька.

  1. Декларації проходять перевірку та підтвердження за допомогою спеціального коду-підтвердження.

«Декларації заносяться в єдину інформаційну систему eHeealth («Електронне здоров’я»), після чого на мобільний телефон пацієнта приходить код-підтвердження з чотирьох цифр, яким підписант підтверджує реєстрацію в системі»,  – повідала медик.

  1. Послуги сімейного лікаря будуть безкоштовними лише для тих, хто укладе декларацію.

«Послуги сімейного лікаря будуть безкоштовними для тих, хто підпише декларацію. Для всіх інших, хто не матиме декларації, – держава говорить, що це буде платна послуга», - зауважила Марія Ревуцька.

  1. Держава оплачує за кожного пацієнта лікарю щонайменше 370 гривень

«Для молодих – 370 гривень, діти до 5 років і люди, старше 65 – подвійна сума. Кошти переводитимуться не лікарю, а установі. До цієї суми не входитиме плата за проведення аналізів та інших діагностичних послуг, на що мають передбачити окремий бюджет. Чим більше декларацій, тим буде більше пацієнтів», - каже сімейний лікар.

Також, як розповіла лікар, у Луцьку значного ажіотажу немає, але люди активно цікавляться. Сімейний лікар повинен мати 1800 пацієнтів, педіатри – 900 і терапевт – 2 тисячі. З її слів, у Луцьку вже заповняють декларації одразу на всю сім’ю, аби разом із дітьми обслуговуватись у одного сімейного лікаря.

Отож, якщо ви пройшли усі ці етапи, скористались порадами, які дав лікар, та підписали декларацію –можете сміливо відвідувати свого сімейного лікаря. А головне – безкоштовно і за будь-якої потреби.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луценко ініціював зняття Холодницького з посади голови САП
Наступна новина У Луцьку виступить «новий подих» української музики - гурт «АССА»
Останні новини
Схожі новини