В Україні відмовляються від копійок: як заокруглюватимуть решту

В Україні відмовляються від копійок: як заокруглюватимуть решту
фото ілюстративне, джерело: www.bbc.com

НБУ більше не карбуватиме монети в 1, 2, 5 та 25 копійок, а також запровадить заокруглення сум у чеку під час розрахунків готівкою.

Ці правила набудуть чинності з 1 липня. Вони передбачені постановою НБУ «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів», ухваленою ще в березні, – пише BBC Україна.

Водночас усі накарбовані монети і надалі будуть в обігу, а магазини і далі можуть встановлювати ціни, що завершуються на 99 копійок.

Від 1 липня суму, що закінчується на 1-4 копійки, заокруглюватимуть у бік зменшення, а від 5 до 9 копійок – збільшуватимуть.

У безготівкових розрахунках, наприклад, якщо ви розраховуєтеся карткою, заокруглення не застосовуватиметься.

У НБУ кажуть, що були змушені відмовитися від дрібних монет, бо вони «втратили свою купівельну спроможність». «Собівартість виготовлення монет перевищує їх номінальну вартість», – заявив директор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко.

За його словами, якщо порівняти з 1996 роком, коли запровадили українську грошову одиницю, купівельна спроможність 1 гривні зменшилася до 7 копійок, а 10 гривень – до 71 копійки.

В НБУ кажуть, що розуміють, що на початку у бізнесу можуть виникнути побоювання щодо того, чи правильно вони застосовують правила заокруглення. Тому Нацбанк звернувся до міністерства фінансів та ДФС з проханням надати детальні роз'яснення та не застосувати до бізнесу штрафних санкцій за проведення касових операцій, пов'язаних із заокругленням.

Рішення НБУ про оптимізацію грошового обігу також передбачало і заміну банкнот номіналами 1, 2, 5 і 10 гривень монетами відповідних номіналів. Наприкінці квітня дві з цих монет – номіналом в 1 і 2 гривні - вже увійшли в обіг.

За словами голови НБУ Якова Смолія, впродовж двох-трьох років із обігу зникне майже половина від загальної кількості монет – це близько 1 млрд монет дрібних номіналів. Тож середня кількість монет, що припадають на одного українця, зменшиться удвічі. Водночас і банкнот в обігу також стане менше, – приблизно на 40%.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучани зможуть знову політати на повітряних кулях та подивитись на драйвові гонки
Наступна новина Як працюватимуть волинські відділення ПриватБанку на вихідних
Останні новини
Схожі новини