В Україні впроваджують новітні технології у висадці лісів, – Володимир Бондар

В Україні впроваджують новітні технології у висадці лісів, – Володимир Бондар
Заступник голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар (джерело: Укрінформ)

В Україні підприємства Держлісагентства впроваджують новітні технології висадки саджанців із закритою кореневою системою.

Ця технологія дає можливість розширити часовий період висадки саджанців, а також збільшує їхню стійкість до хвороб під час висадки у ґрунт. Про це  повідомив  під час щорічного звіту заступник голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар, – повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні ми маємо уже на виході питання відкриття великого селекційно-насіннєвого центру у Львівській області, до якого ми, лісівники Львівщини, разом з усіма лісівниками України йшли протягом двох років підготовки. Технологія із закритою кореневою системою саджанців дає можливість майже 100% приживлюваності й великої стійкості насаджень до хвороб. По-друге, це збільшує нам час і можливості посадки – не тільки на весняний чи осінній час, а й навіть влітку», - сказав Бондар.

Він розповів, що Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр розрахований на 3 млн сіянців на рік із закритою кореневою системою, а також 4 млн саджанців із покращеною кореневою системою. У 2018 році на будівництво цього комплексу було витрачено майже 50 млн грн — 33 млн грн кошти державних лісогосподарських підприємств та 16,3 млн грн з бюджету області.

Загальна вартість проекту — 86,2 млн грн. Наразі така ж установка з висівання саджанців із закритою кореневою системою вже була впроваджена у Хмельницькій області. А також планується впровадження технології і у Тернопільській області.

«І сьогодні лісівники всієї України радо застосовували б ці технології, якби мали можливості. Ми шукаємо можливості тому що вони досить дороговартісні. Наприклад, Львівський проект коштуватиме більше 80 млн грн. Це величезні кошти для такої області як Львівська. А лісгосп в Хмельницькій області витратив десь близько 10 млн грн», - зазначив заступник голови Держлісагентства.

Він повідомив, що підприємства знаходять можливості власним коштом впроваджувати цю технологію. Так зробили, приміром, Славутський лісгосп у Хмельницькій області, де відкрили павільйон для притінення та автоматичного зрошування сіянців площею 1,7 тис. кв. м. для вирощування посадкового матеріалу із закритою кореневою системою.

Наразі павільйон розрахований на 500 тисяч штук сіянців лісових порід, а при умові збільшення площі теплиць на 1,5 мільйона. Згодом планується розширити його і поставити технологію на конвеєр, що дасть можливість забезпечити всю область садівним матеріалом із закритою кореневою системою. Наступний у плані впровадження новітньої технології Чортківський лісгосп.

«Ми не стоїмо на місці і ми намагаємося ці технології впроваджувати. Безперечно, коли буде створено фонд розвитку лісового господарства, який передбачений указом Президента України, ми зможемо запроваджувати загальнонаціональні програми, в тому числі, і програми такого характеру. Я сподіваюсь, що цей напрямок набуде розвитку і ми матимемо серйозний прорив у якісному відтворенні лісів», - підсумував Бондар.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Перше фотоательє, армія та поруйновані будинки: Ковель понад 100 років тому. ЗГАДАТИ ВСЕ
Наступна новина Унікальне відео: змоделювали майбутній ЖК «Струмочок» під Луцьком
Останні новини
Схожі новини