Вакцинація алергіків проти коронавірусу. Що рекомендують волинські лікарі

Вакцинація алергіків проти коронавірусу. Що рекомендують волинські лікарі
Фото Суспільне.Волинь

Волинянам, які мають сезонні чи хронічні алергії, не варто відмовлятися від щеплення проти COVID-19, оскільки алергія не є протипоказанням до вакцинації.

Про це Суспільному повідомила завідувачка відділення алергології Волинської обласної клінічної лікарні Алла Бабіна.

Суспільне побувало в обласній консультативній поліклініці та поцікавилося, як проходять курс вакцинації алергіки та чи є алергічні прояви протипоказаннями до щеплення.

Поради медиків і досвід пацієнтів

Найбільше пацієнтів-алергіків, каже Алла Бабіна, хвилює питання можливих ускладнень після щеплення. Лікарка говорить: у пацієнтів, схильних до алергій, сильних реакцій на препарати проти коронавірусу, не було.

"Люди, як правило, хвилюються, приходять, алергічні захворювання їх хвилюють, що можуть бути ускладнення. Ми говоримо, що не повинно бути алергічне ускладнення, тому що організм не знає ще цей препарат, не знайомий з вакциною. Тому алергічний механізм не повинен включитися", – розповіла завідувачка відділення алергології.

Пройшла повний курс вакцинації від коронавірусу пацієнтка алерголога Світлана Демчук. Говорить: після щеплення була невелика температура та боліла рука в місці уколу. Це, зі слів жінки, за декілька днів минуло.

"Спочатку на Pfizer записувалися, але була Moderna, то на неї з донькою записалися. Нічого такого страшного не було. Так як я приймаю ліки від ревматоїдного поліартриту, то мені ніяких побічних ефектів не було", – розповіла жінка.

Через алергічне захворювання вирішила перед вакцинацією проконсультуватися з лікарем в обласній поліклініці лучанка Ірина.

"Звичайно, переживаю, я лікуюся, маю проблеми з алергією. На харчові продукти, поліноз і на багато чого іншого", – додала жінка.

В якому випадку алергікам радять відтермінувати щеплення

Абсолютним протипоказанням до вакцинації є анафілактичний шок, який людина перенесла на щеплення в дитинстві, – зазначила очільниця відділення алергології обласної клінічної лікарні Алла Бабіна.

"В такому разі ми можемо і маємо право відсторонити від щеплення таких пацієнтів. Друге абсолютне – це коли на першу вакцинацію була тяжка алергічна реакція. Тоді ми можемо відсторонити, але в наказі є такий допис, що ми можемо іншою вакциною вакцинацію робити", – говорить лікарка.

Керівниця відділення алергології обласної клінічної лікарні додала: пацієнтам, які мають загострені форми хвороб – бронхіальну астму, напади ядухи – тимчасово відтерміновують отримання другої дози вакцини.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Скільки нових хворих на COVID-19 виявили в Україні
Наступна новина Дорослі діти. На Волині у далекому селі живуть сироти, яким потрібна допомога
Останні новини
Схожі новини