Важко нести - шкода кинути: на музей Гуртового в Торчині немає грошей

Важко нести - шкода кинути: на музей Гуртового в Торчині немає грошей
Григорій Гуртовий

Унікальний волинський музей, створений краєзнавцем Григорієм Гуртовим, хочуть передати в обласну комунальну власність.

Про це йшлося на засіданні комісії з питань освіти та культури Волинської облради 18 квітня.

Волинські обранці розглядали звернення облдержадміністрації та Луцької РДА щодо можливості прийняття у спільну власність територіальних громад сіл, селищ та міст області Торчинського народного історичного музею імені Григорія Гуртового.

У бюджеті Луцького району немає коштів на фінансування закладу. Відмовляються фінансувати дітище Гуртового і в Торчинській ОТГ, на території якої він знаходиться.

Під час комісії начальник управління культури Волинської ОДА Валерій Дмитрук зауважив, що, на його думку, цей музей мав би діяти на балансі та за кошти Торчинської ОТГ. Та й створена унікальна колекція мешканцем Торчина покійним Григорієм Гуртовим.

Не бачать можливості фінансувати установу й у торчинській громаді, про що заявили її представники на комісії. На утримання музею треба 256 тис. грн, з них 125 грн – на зарплату. При тому бюджет Торчинської ОТГ – 30 млн грн, а власні доходи –  6 млн. 

Члени комісії висловилися за те, аби підтримати музей Гуртового.

Довідково. Григорій Гуртовий – волинський краєзнавець, багаторічний директор і засновник Торчинського музею, заслужений працівник культури України, Почесний громадянин Волині. Народився у Запорізькій області, пережив Голодомор, на Волинь прийшов у повоєнні роки, рятуючись від голоду. Певний час працював учителем. Музей створений ним у 1957-1960 роках з власної ініціативи. За десятки років Гуртовим зібрано тисячі експонатів. У 2012 році Григорій Гуртовий помер. 

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Луцькому радіо щоранку розігрують безкоштовний напій від «Aroma Kava»
Наступна новина У Луцьку відкрили крамничку, де продають тільки два види м’яса
Останні новини
Схожі новини