Вчителька історії на Волині намалювала кавою 22 картини

Вчителька історії на Волині намалювала кавою 22 картини
Вчителька Маневицької школи-гімназії № 2 Оксана Ходорчук (фото газети «Волинь»)

Вчителька Маневицької школи-гімназії № 2 Оксана Ходорчук малює кавою головні архітектурні будівлі Маневич. Нещодавно навіть відкрила цілу виставку своїх робіт.

На двадцяти двох полотнах виставки «Маневичі в ароматі кави»  –  храми, школи, залізничний вокзал та адміністративні споруди райцентру

Малювати кавою навчилася на майстер-класі

Спочатку, каже, використовувала лише один сорт кави, нині ж, після кількох місяців творчих еспериментів, їх в арсеналі художниці вже чотири. Оксана захопилася технікою кавового живопису минулої весни:

«І сама не знала, що з кави можна творити такі чудеса. На майстер-класі в Луцьку побачила, як можна малювати кавою силуети-плями та світлотіні. Зацікавился, а коли приїхала додому, створила кілька робіт»

І додає: «Але плямовий стиль – не мій. Хотілося передати чіткість деталей, затишок, гармонійність. А оскільки я викладаю історію й образотворче мистецтво, вирішила якось поєднати це в малюнках».

Картина Оксани Ходорчук, намальована кавою. Фото газети «Волинь» 

Малює кавою і …клеєм

Художниця зауважила, що в Маневичах – чудова архітектура, і біля кожної будівлі – ялиночки, що надають картинам особливого шарму.

«Передати об’ємні дерева не одразу вдалося, – аж поки не спробувала зробити це пінистою кавою, – ділиться художниця творчими секретами.

І зазначає, що можливості кави в процесі малювання відкривались щоразу все більше: «Придивившись, можна побачити, яка з картин була намальована першою, а яка – останньою…»

«Використовуючи заварну каву та клей ПВА, можна додати ще й інші художні ефекти, нерівності поверхні», – розповідає Оксана.

Майстриня досягає реалістичності малюнка завдяки особливому способу нанесення кави – поетапному нашаруванню кольору. Це захищає роботу від псування, адже якщо намалювати за один раз – зображення просто поцвіте.

Картина Оксани Ходорчук, намальована кавою. Фото газети «Волинь» 

Малює сама і вчить учнів

Кавові шедеври художниця створює вдома, а на уроках декоративно-прикладного мистецтва навчає техніці кавового живопису і своїх вихованців, учні займають призові місця в обласних конкурсах.

«Дуже приємно відчувати підтримку колег та адміністрації школи. Допомагали, підбадьорювали і креативили під час підготовки виставки. Вчителі англійської виготовили милих ангеликів, що ніби оберігають кожну із робіт, колега Ірина Дерлюк написала баладу-подорож про зображені на малюнках місцях, багато зусиль доклали гуртом, аби все гарно оформити і розмістити» , – додає Оксана Ходорчук.

А в планах художниці – творчі експерименти та підготовка історичного альбому, який розповідатиме про минуле й сьогодення архітектурних споруд Маневич, і, звичайно ж, міститиме намальовані кавою будівлі.

Юлія Музика, газета «Волинь»


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Акція від «Інвестора» - у розпалі: учасницею стала популярна луцька блогерка. ФОТО
Наступна новина «Діти мають тренуватися безкоштовно. Як у «Воїні», – Михайло Смолка
Останні новини
Схожі новини