«Діти мають тренуватися безкоштовно. Як у «Воїні», – Михайло Смолка

«Діти мають тренуватися безкоштовно. Як у  «Воїні», – Михайло Смолка
Михайло Смолка

Змішані єдиноборства ММА, як вид спорту, з’явились в Україні у далекому 2008-му. Однак, лише в останні рік-два про українських бійців ММА заговорили Європа та увесь світ. На Чемпіонаті світу з ММА, який відбувся у Бахрейні, Україна посіла третє командне місце, а українка Дар’я Самчик стала чемпіонкою світу. У складі національної збірної до Бахрейну їздив і вихованець волинського спортивного клубу «Воїн» Солтан Велієв.

А що об’єднує волинську Федерацію ММА та клуб «Воїн»? Їхній президент Михайло Смолка, який більш як чотири роки тому разом з командою однодумців добилися, аби в області була створена ця федерація, та заснували спортивний клуб «Воїн», започаткувавши безкоштовні заняття для дітей зі змішаних єдиноборств.

Чим живе сьогодні «Воїн», чому він став феноменом українського ММА та які плани у волинської федерації ММА – про це ми розпитали у Михайла Смолки.

Пане Михайле, зараз ви – успішний бізнесмен, президент Федерації ММА Волинської області, президент спортивного клубу «Воїн», однак нам цікаво дізнатися про вас більше. Розкажіть трохи про себе.

– Я народився у Луцьку, хоча мої батьки родом з Горохівського району, з міста Берестечко, де я проводив усе своє дитинство.  Коли померла бабуся, не було до кого їздити в село. І я залишався на канікулах вдома, в Луцьку. Важко мені було, якщо чесно…

Ми жили з батьками в районі Володимирської, на МКС. Це був такий собі робочий район, де мешкали переважно будівельники. Я трохи займався боксом, ходив в «Золоту рукавичку», потім в «Динамо», але в змаганнях участі не брав. Причина тому була банальна – у батьків не було грошей, щоб фінансувати мої поїздки та участь у змаганнях.  До всього ж у сім’ї я був не один, у мене ще є дві старших сестри… Я навіть не мріяв про те, щоб мені купили нові кросівки, вже мовчу, щоб якесь там харчування спортивне мати…

Дякую долі, що я не став на шлях криміналу, на відміну від більшої половини моїх сусідських однолітків, і в старших класах почав самостійно по-чесному заробляти. Це був бізнес, пов’язаний з автомобілями. За свою роботу я міг отримати 100 доларів з машини. Це при тому, що тодішня заробітна плата коливалася в районі 200-300 гривень. Як зараз пам’ятаю: на свою першу зарплату я купив джинсовий костюм Collins (сміється).

Після школи, я вступив в університет «Україна» на заочну форму, спеціальність «Правознавство». Потім пішов в армію, де служив у прикордонних військах. Повернувшись з армії, продовжив займатися автомобільним бізнесом – покупкою машин в Європі, їхніх розмитненням та продажем.  Зараз пріоритети дещо змінилися і головною моєю справою є аграрний бізнес – маю фірму «Патріот Агро».

– А спорт у Вашому житті є?

– Коли я почав доросле життя, то професійно займатися спортом вже було не на часі. Тому займався боксом виключно для себе, для власної фізичної форми. Але ідея створити місце, де можуть тренуватися інші, мене не полишала ще з дитинства. Тому якось ми з товаришами-однодумцями: Андрієм Зінчуком, Олександром Редьком, Ігорем Дудінським та Олегом Тарасюком зібралися і вирішили, що певно таки прийшов час відкрити спортивний клуб.

Діти вешталися вулицями, втікали з дому, процвітала наркоманія, алкоголізм. Нас це лякало. Ми розуміли, що кращої альтернативи для дітей, аніж спорт, навряд чи знайдемо.

Спочатку думали, як зацікавити дітей займатися спортом, бо коли вже вони зрозуміють, що таке спорт, то самі почнуть «кайфувати» від нього.  Паралельно із створенням клубу ми проводили переговори, аби на Волині створити і Федерацію ММА.

Тож 2014 рік у цьому плані став знаковим для нас, адже з’явилась обласна федерація і клуб «Воїн».

– А чому назва така: «Воїн»?

– Варіантів у нас було трохи, якщо чесно. «Ахіллес», «Спарта»… Але якраз у 2014-му, в період Майдану, популярною була пісня Ляписа Трубецкого «Воины света». Нам це слово запало в душу. І так з’явився спортивний клуб «Воїн».

– З чого починав свою діяльність клуб «Воїн»?

– Починали з малого. Саша Редько і я возили хлопців на змагання власними автомобілями по дві-три людини. Це вже зараз ми наймаємо цілий автобус, щоб доставити наших вихованців.

Але, знаєте, ми вже тоді показували усій Україні, що є на Волині такий клуб «Воїн»! Ми реєструвалися в усіх змаганнях, аби лишень про нас знали і чули.

Дітей тренував спочатку майстер спорту міжнародного класу з самбо Андрій Зінчук. Однак, дітей у  клубі ставало більше і ми розуміли, дивлячись на їхні виступи на змаганнях, що вони потребують додаткових занять з ударної техніки. Тому Андрій запропонував, аби тренерський склад «Воїна» підсилив ще і майстер спорту з боксу Дмитро Василенко - це був його товариш з Кривого Рогу.

Вже за три місяці інтенсивних тренувань разом з Дмитром Георгієвичем волинська збірна посіла третє місце на Чемпіонаті України з ММА. Це був класний результат!

Зараз клуб має ще тренера Василя Кореця у селі Деревок Любешівського району, де влітку 2018 року було відкрито філію «Воїна». А до Луцька з Нетішина ми запросили ще одного тренера з боротьби – Юрія Башука.

 А чому за основу клуб «Воїн» взяв саме змішані єдиноборства ММА?

– Це порівняно новий вид спорту для України. ММА з’явився в нашій державі у 2008 році. Містом, з якого ми брали приклад, був Кам’янець-Подільський. Андрій Зінчук товаришував з тренером із Кам’янця-Подільського, ми часто їздили дивитися, як вони проводять чемпіонати, любительські змагання. Ми переймали досвід і робили власні висновки, як би ми провели їх, чого б додали.

На скільки ММА розвинувся за останні роки?

– Із впевненістю можу сказати, що лише у 2018 світ заговорив про те, що в Україні є MMA, а клуб «Воїн» журналісти взагалі назвали феноменом українського ММА.  

ММА - це дівчачий вид спорту?

– На мою думку, не дівчачий, бо власну доньку я б не віддав на такі заняття, але Дар’я Самчик, яка виграла Чемпіонат світу з ММА, доводить протилежне (посміхається).

  А чому в клубі «Воїн» немає дівчачих груп?

– Поки що до нас не зверталися дівчата, які хотіли б дійсно професійно займатися змішаними єдиноборствами ММА. Звісно, якби дівчата прийшли і виявили бажання цілеспрямовано тренуватися, ми б не відмовили їм.

Кажуть, що ММА - це бої без правил. Це правда?

– Так кажуть ті, хто не в курсі справи. Бо насправді в MMA існують правила, причому дуже жорсткі. Помилково вважають, що раз ми тренуємо велику кількість хлопців, то в нас уже є сформована банда. Ні! Ми пояснюємо нашим вихованцям, що у будь-якій конфліктний ситуації треба бути на голову вище, бо битися – це вже остання справа. Краще відійти і подумати.

Не всі ті, хто займається зараз у нас, стануть професійними спортсменами чи тренерами. Але ми точно знаємо, що вони виростуть хорошими, порядними людьми, справжніми чоловіками, які не кидаються з кулаками за першої нагоди, а навпаки, ми вирішують конфлікти мирно.

В кінці 2018-го у Києва відбулася підсумкова зустріч усіх обласних федерацій ММА. Ви теж там були і знаємо, що повернулися із подякою від міністра молоді і спорту.

– Щороку Федерація MMA збирається, аби підвести своєрідні підсумки: що зроблено за рік, ділиться планами. Я розповів про те, які успіхи має федерація Волині, похвалився нашими перемогами. Ми зайняли перше командне місце на Кубку Заходу у Львові. До речі, у 2017 році ми теж були першими.

На чемпіонаті України з ММА, який у 2018 році відбувався у Луцьку, волинська збірна посіла третє командне місце. Попереду нас були лише Дніпропетровськ та Харків – потужні міста-осередки розвитку MMА. До речі, президент Федерації MMA України Олег Рожкевич сам родом з Харкова і саме він зробив там потужну базу для розвитку цього виду спорту.

Звісно, я не міг оминути увагою і нашого Олексія Бондаренка, який став першим майстром спорту з MMA на Волині і на чемпіонаті України з MMA зайняв перше місце. Завдяки цьому він став першим номером у національній збірній команді України і побував у 2018 році в Іспанії - на Чемпіонаті Європи з MMA, де зайняв третє місце. Загалом на Чемпіонаті Європи з 19 країн Україна посіла третє місце у командному заліку.

Крім того, в Бахрейні проходив Чемпіонат світу з MMA, в якому брав участь теж вихованець «Воїна» Солтан Велієв. Він показав гідну боротьбу, щоправда не привіз додому переможених медалей. Для нас уже є досягненням те, що він став членом національної збірної України і представляв нашу державу і клуб «Воїн» на світовому рівні.

– Підсумки Міністерство спорту то підбивало, але чи є фінансування для розвитку ММА в Україні?

– Немає, бо кажуть, що MMA - це не олімпійський вид спорту і відповідного фінансування на нього не передбачено.Тому ми поки робимо це власними силами. Але якщо взяти докупи усі клуби, які займаються змішаними єдиноборствами на Волині (а це «Прайд», «Гарда», «Воїн»), то загалом обласна федерація об’єднує близько трьохсот волинських дітей.

То хто ж фінансує «Воїн», крім Вас?

– Це не є секретом. Ці прізвища відомі: власник ресторану Show Basilic  Ігор Дудінський, власник «Аполлінарії» Олег Тарасюк, а також президент Федерації бойового самбо у Волинській області Олександр Редько.

Ви кажете, що федерація об’єднує на Волині кілька клубів, а чим особливий «Воїн» на фоні інших?

– Та всім особливий, бо він наш (сміється). Головна наша особливість у тому, що всі діти займаються в «Воїні» безкоштовно. Були важкі часи, коли потрібно було придбати новий інвентар, профінансувати поїздки на змагання, але жодного разу навіть думки не виникало такої, аби почати брати плату з дітей за тренування.

 Увесь необхідний для тренувального процесу інвентар, участь у змаганнях, поїздки та збори, літній відпочинок на морі - усе це діти, які займаються в «Воїні», отримують безкоштовно. І це моя принципова позиція. Бо я з дитинства пам’ятаю, як важко було мені і моїм одноліткам ходити на спортивні секції, чи тим більше їздити на змагання. Тому ми тягнутимемось з останнього, але гроші з дітей брати не будемо.

А в чому секрет успіху перемог клубу «Воїн»?

– В щоденних тренуваннях та зборах. Спортсмени тренуються між собою, звикають, а коли їдуть на збори в інші клуби, як от в криворізький БАРС чи в Нетішин, вони ростуть професійно.

Спортсмен зростає там, де виходить зі своєї зони комфорту, де тренується з іншими хлопцями під керівництвом інших тренерів - саме у цьому і є секрет. Це не означає, що в інших клубах краще, - там просто по-іншому, не так, як вони звикли вдома.

 Спортсмен «росте» на змаганнях і зборах - це беззаперечна істина, якої ми дотримуємось. Тому возили наших хлопців на тренувальні збори в Кривий Ріг до Володимира Коржака, в Нетішин до Геннадія Горохова. До Луцька потім приїжджали унікальні спортсмени - брати Парубченки, Ярослав Амосов. І звісно перемоги «воїнів» - це результат роботи наших тренерів, а вони у нас найкращі!

Що планує Федерація ММА Волині та клуб «Воїн» найближчим часом?

– У нас все добре! В 2019 році я планую відкрити ще декілька представництв «Воїна» в Ковелі, Любомлі, Володимирі-Волинському, Горохові. Там мусить бути наш зал.

Орієнтовно у березні плануємо провести чемпіонат України з ММА у Луцьку. Крім того, в планах – турнір, який буде фішкою Волині і в подальшому стане не просто всеукраїнським, а й міжнародним.

А ще дуже хочеться, щоб наші вихованці побували в європейських країнах і якомога більше брали участь в змаганнях саме в Європі, бо за останні два роки вони об’їздили всю Україну. Бо мало того, що ми виконуємо календарний план з MMA, то вихованці «Воїна» ще також їздять  на змагання з бойового самбо та кікбоксингу. Стратегічний напрямок розвитку клубу - це Європа і ми дивимось в Європу, бо наше майбутнє саме там.

Прес-служба СК «Воїн»


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Вчителька історії на Волині намалювала кавою 22 картини
Наступна новина Садовий каже, що може об’єднатися з Гриценком і Вакарчуком
Останні новини
Схожі новини