Діти, собаки і Велороманович. Фоторепортаж із велодня у Луцьку

Діти, собаки і Велороманович. Фоторепортаж із велодня у Луцьку

Понад три тисячі дорослих та дітей взяли участь у велодні, який 26 травня влаштували у Луцьку. Це майже на тисячу людей більше, ніж минулого року.

Стартували велосипедисти від торгово-розважального центру «ПортCity». Їхали маршрутом тролейбуса № 15. Супроводжували учасників патрульні поліцейські.

На велодень приїжджали і поодинці, і сім’ями, і робочими колективами. Були учасники не тільки з Луцька, а й із найближчих міст та сіл.

Наприклад, Назар Блаватний приїхав із дружиною та сином із Боратина.

«Вирішили влаштувати сімейний відпочинок, – розповідає. – Беремо участь вперше, бо раніше не було залізних коней».

А от Володимир Пелех приїхав із Рожища. Йому 73 роки, раніше працював тренером з велоспорту.

«Долучаюсь ради здоров’я та агітації молоді займатись спортом. Для мене проїхатись на велосипеді – це неймовірне задоволення. Це і психологічне розвантаження, і економія часу, – каже Володимир.

На трасі, правда, зараз свавілля. Водії правил не знають або їх не дотримуються. Часом кричать: «Що ви, дядьку, їхати не вмієте?» Я їм у відповідь розповідаю, скільки велосипедистів виховав за своє життя. Учні мене називали Велороманович. Володимир Романович тобто».

Додає, що дітям особливо важливо займатись спортом, бо це прививає любов до праці і відбиває пристрасть до шкідливих звичок.

Прививати синові любов до спорту завдяки велодню вирішив і лучанин Григорій Подгорський.

«Взяв із собою сина Марка, адже треба дітям показувати приклад правильного способу життя, - розповідає чоловік.

Каже, що такий захід стимулює сісти на велосипед, адже на роботу він переважно їздить машиною.

«У нас ще нема інфраструктури, як у Європі, щоб частіше користуватись велосипедом. Думаю, що велодень покаже, скільки людей у Луцьку цього потребують», – сказав Григорій.

Втім, серед учасників ми знайшли людей, які на роботу їздять на велосипедах попри недосконалу інфраструктуру.

Одна з таких – медсестра луцького заводу «Кромберг енд Шуберт» Марина Карпишин. Вона має змогу їздити на роботу безкоштовно автобусом компанії, але обрала велосипед. Щоденно долає 12 кілометрів в одну сторону і 12 в іншу. На велодень приїхала вчетверте.

«У нас взагалі нема толерантності на дорогах, а тим паче до велосипедистів. Водії не пропускають. Тому хотілось би більше велодоріжок. Я б хотіла, щоб ми доросли до рівня Амстердаму. Там майже всі на велосипедах, є безліч доріжок і парковок. Це просто рай для велосипедистів», – каже Марина.

Із «Кромберга» вона тут не одна, приїхало аж 42 людини. Фахівчиня із соціальної роботи заводу Анжела Молчан розповідає, що минулого року на велодні було 27 працівників.

«Колектив дуже легко відкується на спортивні події. Від нас на марафоні було 300 людей. На велодні приходить менше, але вони цієї події чекають. Приходять міні-групками з різних відділів і запитують, де збиратимемось і звідки стартуватимемо. Ініціатива іде від працівників, а адміністрація її підтримує. Останні роки всі одягають корпоративну форму. А ще всі отримають символічні подарунки від заводу – сертифікати на покупку в туристичному магазині. Але вони дізнаються про це згодом», – розповідає Анжела Молчан.

«Класно, шо такий захід влаштовують у місті і що наша компанія його підтримує. У нас багато хто їздить на роботу на велосипедах, інші беруть з них приклад. Наше місто стає більш доступним до велосипедистів, але хотілось би більше велодоріжок», - вважає помічниця керівника відділу якості «Кромберг енд Шуберт» Олена Сіліч.

Цього разу на велодні було особливо шумно. Серед учасників було багато дітей, а вони приїхали зі свистками.

Близько години велосипедисти долали відстань. У цей час рух транспорту частково був зупинений.

Коли всі подолали дистанцію, біля «ПортCity» влаштували розіграш подарунків від компанії WOG.

Опісля у парку імені 900-річчя Луцька влаштували змагання з крос-кантрі та велоорієнтування.

Текст: Наталя ХВЕСИК

Фото: Ірина КАБАНОВА

    


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Хроніка пригод Луцька і Волині. Субота, 25 травня. ФОТО. ВІДЕО
Наступна новина Просто купити квартиру або миттєво вирішити всі свої проблеми?
Останні новини
Схожі новини