Верховна Рада перейменувала місто Переяслав-Хмельницький

Верховна Рада перейменувала місто Переяслав-Хмельницький
Фото ілюстративне

Верховна Рада перейменувала місто Переяслав-Хмельницький на Київщині. Відповідне рішення підтримали 267 народних депутатів.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Місто називатиметься «Переяславом». Із відповідною пропозицією до парламенту звернулася Київська обласна рада.

«Перша літописна згадка про Переяслав датується 907 роком у договорі Русі з Візантією. У середині ХІ століття Переяслав став потужним центром Переяславського князівства, яке певний час мало статус третього княжого столу після Києва й Чернігова. У 1585 році місту надано Магдебурзьке право, а в 1654 році в Переяславі відбулась Переяславська рада, яка визначила подальшу долю України», – йдеться в пояснювальній записці.

12 жовтня 1943 року постановою Президії Верховної Ради УРСР, Ради народних комісарів УРСР і ЦК КП(б)У і Указом Президії Верховної Ради СРСР місто Переяслав перейменоване на Переяслав-Хмельницький.

Український інститут національної пам’яті підтримав пропозицію про повернення місту Переяслав-Хмельницький його історичної назви Переяслав.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Митрополитові Михаїлу дали нову посаду в ПЦУ
Наступна новина У Луцьку бізнесмену дозволили збудувати автостоянку, якщо зробить оглядовий майданчик
Останні новини
Схожі новини