Верховна Рада ухвалила бюджет-2020

Верховна Рада ухвалила бюджет-2020
Фото ілюстративне

Верховна Рада України ухвалила бюджет на 2020 рік у другому читанні.

За відповідне рішення 14 листопада проголосувало 279 депутатів. У кінцевому варіанті (у третьому читанні) за бюджет проголосувало 280 депутатів, повідомляє Громадське.

Бюджет на 2020 рік базується на курсі 27,5 гривні за долар. Доходи бюджету мають скласти 1,09 трильйона гривень, а видатки – 1,18 трильйона гривень.

Мінімальна зарплата з 1 січня 2020 року зросте до 4723 гривень на місяць, а прожитковий мінімум – до 2102 гривень на місяць (водночас його підвищать з 1 липня та 1 грудня).

До другого читання уряд передбачив 140 мільйонів гривень на збільшення видобутку урану, 500 мільйонів гривень – про програми обміну для молоді. Видатки на МВС збільшили до 92,96 мільярда гривень. Водночас на проєкт «держави у смартфоні» окремої статті видатків не передбачено.

Читати також: Верховна Рада проголосувала за продаж землі

На виплату державних боргів планують витратити близько третини бюджету на 2020 рік.

3 листопада на позачерговому засіданні Кабмін затвердив проєкт бюджету на 2020 рік до другого читання.

Зазначимо, що державний бюджет до другого читання враховує оновлений макроекономічний прогноз уряду, зокрема щодо курсу валют. Так, у бюджеті до першого читання закладали курс валют га рівні 28,2 гривні за долар.

18 жовтня Верховна Рада України у першому читанні ухвалила законопроєкт про бюджет на 2020 рік.

Зазначимо, що законопроєкт про державний бюджет на наступний рік складає Міністерство фінансів, потім його виносять на розгляд уряду, який має підтвердити цей документ та внести до Верховної Ради у вигляді законопроєкту.

У Раді бюджет, на відміну від інших законопроєктів, розглядають трьома читаннями: між першим і другим до нього можуть вносити поправки. Бюджет стає законом після того, як за нього проголосують депутати після третього читання, а законопроєкт підпишуть спікер та президент і опублікують в офіційній пресі уряду.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Змагання шкіл, а не проєктів». У Луцьку просять по-іншому проводити конкурс «Бюджет участі»
Наступна новина Як луцьких незрячих вітали з ювілеєм
Останні новини
Схожі новини