Від чого міліє Світязь – від ягідників чи кліматичних змін?

Від чого міліє Світязь – від ягідників чи кліматичних змін?
Озеро Світязь

У тому, що міліє Світязь, винні не ягідники, а кліматичні умови, оскільки міліють усі без винятку водойми, причому не лише Волині, а й по усій Україні. Такого висновку дійшли у Регіональному офісі водних ресурсів у Волинській області. А науковці не виключають ще й негативного впливу на водойму роботи Хотиславського кар’єру.

Нагадаємо, винуватцями світязької кризи прокуратура раніше назвала екоінспекцію, яка нібито не догледіла злісних порушників – підприємства, що вирощують лохину. Однак екологи спростували це, наголосивши, що сновна причина обміління – зміна клімату.

Світязь, Пісочне, Стир...

Через критично низькі обсяги опадів протягом останнього часу падає рівень усіх водних площин – і підземних горизонтів, і річок, і озер. 

Наприклад, волинське озеро Пісочне теж обміліло. Падіння рівня води тут не настільки яскраво помітне лише тому, що прибережне мілководдя не настільки широке, як на Світязі.

Щодо річки Стир, то, за твердженнями науковців, вона за останній рік обміліла дуже суттєво. Помітили це й місцеві рибалки.

«Риби тут вже нема так, як раніше, вона вже йде по руслі і шукає якісь ями. Було би води більше, то риба б тут трималася», – кажет рибалка Андрій.    

Читати також: Ставки у «волинській Швейцарії» теж обміліли. Що кажуть експерти?

Що кажуть в офісі водних ресурсів?

У регіональному офісі водних ресурсів пояснюють, що не ягідники винні в обмілінні водойми.

На думку виконувача обов’язків начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислава Кравчука, на сьогодні впливу ягідників на озеро Світязь немає.

«Є в нас на Волині два басейни – це Західного Бугу, вода з якого впадає в Балтійське море, і басейн Прип’яті, вода з якого збігає в Чорне море. Так вони, ті ягідники про які йде мова, сидять у басейні Прип’яті», – розповів Ростислав Кравчук.

Більше того, каже він, якщо ягідники й черпають воду для поливу із Прип'яті, то явно не стільки, що вплинуло б на обміління водойми, причому будь-якої.  

«Не стільки вони там тої води беруть. Хоча кажуть, на рослинку там треба десь літрів 10 в добу. Але в них там зроблене капельне зрошення, все зроблено на високому рівні», – додав посадовець.

До того ж ягідники вже багато місяців зовсім не використовують води, проте її рівень у волинській перлині чомусь не підвищується.

Що кажуть науковці?

Над проблемою обміління озера Світязь працюють постійно. Фахівці багатьох управлінських та галузевих структур збирають наради, визначають причини, відповідно до цього ставлять завдання, та вже взялися за їх втілення.   

За словами провідного наукового співробітника Шацького національного природного парку Петра Юрчука, за результатами того дослідження, що проводили тут, причиною катастрофічного зниження води є кліматичні зміни.  

«Однак ми не хочемо виключати той фактор, що і меліосистеми не в порядку. Бо ж якщо, до прикладу, привести в порядок хоча б регулюючі шлюзи та переливні споруди, то можна буде хоча б трохи затримати воду», – каже Петро Юрчук.

Варта уваги також і робота Хотиславського кар’єру в Білорусі. Як розповів Петро Юрчук, цю проблему хочуть дослідити.

«Ми пропонували ще зробити декілька свердловин на нижні водоносні горизонти, мається на увазі напірні води, щоб бути впевненими, чи Хотиславський кар’єр не має впливу на дану систему», – зауважує науковець.

Читати також: Чи може Світязь висохнути повністю? Думка експерта

За попередніми підрахунками, каже він, на ці роботи треба щонайменше 3 мільйони гривень. Гроші вишукуватимуть спільними силами, щось виділить місцева влада та фонд захисту навколишнього природного середовища. Також листом звернулись до Верховної Ради України. У ньому науковці обгрунтували свою позицію щодо обміління Світязя та надали пропозиції щодо порятунку озера.   

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Де у Луцьку замовити обід на офіс
Наступна новина При Волинській ОДА створили Госпітальну раду. Хто увійшов до складу
Останні новини
Схожі новини