Відгуляв весілля – облив кислотою. Показали, як готували вбивство Катерини Гандзюк

Відгуляв весілля – облив кислотою. Показали, як готували вбивство Катерини Гандзюк

За напад і облиття сірчаною кислотою активістки із Херсона Катерини Гандзюк нападники отримали по 500 доларів. Кожен витратив їх на власний розсуд. Наприклад, один з нападників – Вишневський – купив одяг.

Про це Слідство.Інфо дізналося з офіційних свідчень виконавців і співорганізаторів убивства. Документи, які опинилися в розпорядженні редакції, дозволили відновити події річної давнини. На базі допитів та слідчих експериментів журналісти реконструювали, як саме замовлення нападу на Гандзюк передавали виконавцям. Ці матеріали також проливають світло на підготовку злочину й нереалізовані плани нападників. 

Нагадаємо, активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою рік тому – 31 липня 2018 року. За три місяці вона померла в лікарні. 

Згода на злочин

У липні 2018 року організатор нападу Сергій Торбін зустрівся з раніше судимим за вбивства Олексієм  Левіним у херсонському парку, поруч з кафе «Золотой ключик». 

«Що там за тема?»,  – поцікавився Торбін. «Потрібно дати пи**ди….Побити. Чи руку зламати чи ногу», – відповів йому Левін.

«Чи там другий варіант розглядався можливо кислотою плюхнути…» – згадував пізніше під час допитів Торбін. Отримавши замовлення від Левіна, він  вирішив передати його чотирьом хлопцям з підрозділу розвідки, яким командував під час війни на сході України.  

Колишні підлеглі жили в Олешках, поблизу Херсона, туди Торбін і вирушив 13 липня. Він пояснив таке  завдання «поганим ставленням Гандзюк до АТОшників». І пообіцяв заплатити. «Так що подумайте. Тому що це баба», – сказав Торбін. «Так, все гуд, відпрацюємо», – відповіли  хлопці. 

Стеження

Того ж дня Торбін показав підопічним, як виглядає Гандзюк. Відома критикою корупціонерів і  злочинних схем, Катерина Гандзюк на той час працювала радницею херсонського мера, тому щодня їздила в міськраду. Найняті Торбіним хлопці повинні були  прослідкувати за Катериною, щоб дізнатися, де вона живе. Однак дуже скоро вони загубили авто активістки. Стеження тривало в наступні дні, але щоразу зловмисники  «губили» авто Катерини. Згодом виправдовувалися, що погано знають Херсон. Усі вони – з різних регіонів України.

Тоді роздратований Торбін знову зустрівся з Левіним. Він  дізнався в нього адресу Гандзюк, і показавши її виконавцям, знищив  папір. Через чотири дні стеження під будинком зловмисники з’ясували, що Гандзюк на роботу возить водій. Торбін наказав купити нові телефони й користуватися лише ними під час підготовки та нападу. Стеження продовжили, підбираючи тепер слушну мить для побиття. Та одного разу їх помітила сусідка Гандзюк. Вони злякалися й вирішили, що побити Катерину без зайвих очей не вийде. Тоді разом з Торбіним перейшли до плану «Б» – облити Гандзюк кислотою.

Нереалізовані замахи

«Купити кислоту Херсон», – такий текст ввів  Васянович у пошук Google. Домовившись з продавцем, хлопці разом з Торбіним поїхали в Каховку за 90 кілометрів від Херсона. За 300 гривень вони купили дві пляшки сірчаної кислоти в місцевого підприємця.

І хоча згодом Торбін скаже, що тільки  передав замовлення від Левіна хлопцям, це не так. Як розповіли пізніше виконавці, саме він розподіляв, хто й що робитиме під час нападу. Водієм призначив Васяновича. Вишневський мусив стежити за виходом Гандзюк і подати сигнал Грабчуку. Він і повинен був  вилити кислоту на активістку. 

Одного дня під час підготовки в групи був «вихідний» – Торбін святкував весілля, тому напад не планували. Зранку 30 липня вранці група пішла на завдання. Але і цього дня напад зірвався – Гандзюк вийшла з під’їзду не одна, з нею був чоловік. Наступного дня жінка була сама.

Напад

Близько 8 години 15 хвилин зранку 31 липня Вишневський помітив службове авто активістки, про що повідомив Грабчука. Коли Гандзюк підходила до машини, Грабчук підбіг до неї та вилив кислоту. Всі виконавці втекли з місця злочину різними шляхами й позбулися спеціальних мобільних телефонів. Пізніше всі зустрілися в будинку в Олешках, де разом мешкали. Катерину Гандзюк з опіками 40% тіла доставили в реанімацію.

Близько 8 години 15 хвилин зранку 31 липня Вишневський помітив службове авто активістки, про що повідомив Грабчука. Коли Гандзюк підходила до машини, Грабчук підбіг до неї та вилив кислоту

Гроші за напад хлопці отримали за 4 дні — по 500 доларів. Кожен витратив їх на власний розсуд. Вишневський, наприклад, купив одяг. Коли через декілька днів поліція опублікувала відео з магазину в Каховці, де купували кислоту, виконавці домовилися про зустріч із Торбіним. Торбін зібрав усіх на Дніпропетровщині, на базі батальйону, де всі разом колись служили. Він наказав хлопцям мовчати про те, що вони зробили. Невдовзі на цю базу гелікоптером прилетіли правоохоронці й Вишневського з Горбуновим затримали. Тим часом у Херсоні Торбін разом з виконавцем Васяновичем роблять спробу втекти.

Спроба втечі

Для цього вони приїжджають додому до Ігоря Павловського, помічника народного депутата, відомого в Херсоні своїми зв’язками з правоохоронцями. 

«Вибач, що я його привів сюди з собою, але обставини такі…» — сказав Торбін, як згадує Васянович. На що Павловський відповів: «Нічого, він уже свій». Згодом Павловського підозрюватимуть у співучасті в організації вбивства. Саме до нього приїхав Торбін по гроші для втечі. Туди ж приїхав і  Левін, який напряму замовляв Торбіну побиття Гандзюк. Він привіз 2 тисячі доларів. 

Торбіна та Васяновича затримали того ж вечора на автовокзалі Херсона. Катерина Гандзюк померла за три місяці після нападу – її організм не впорався з важкими опіками.

Сергія Торбіна – організатора нападу, засудили до 6,5 років ув’язнення.

Микита Грабчук, який вилив кислоту на Катерину, отримав 6 років.

В’ячеслав Вишневський, який віддав сигнал виливати кислоту, та Володимир Васянович, який привіз нападників на місце злочину – по 4 роки.

Віктор Горбунов, який купував кислоту – 3 роки тюрми.

Ігор Павловський – на свободі. Справу проти нього передали до суду.

Олексій Левін, якого вважають замовником, втік з України.

Через рік після нападу на Гандзюк правоохоронці так і не назвали замовників убивства. Не технічних замовників, а тих, хто були напряму зацікавлені, щоб активістка припинила свою діяльність.

* * *

Незадовго до смерті журналісти Слідства.Інфо поспілкувалися з Катериною, вона виклала свої версії нападу. Перевірка версій лягла в основу фільму-розслідування. Журналісти з’ясували, що до організації та покривання вбивства, ймовірно, причетні правоохоронці й посадовці Херсонщини. А замовниками нападу з сірчаною кислотою можуть бути керівники області, яким Катерина Гандзюк заважала своєю активною позицією.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Сервіс доставки їжі Mister.Am розігрує три квитки на «Бандерштат»
Наступна новина «Сумує за загиблим коханим»: в Луцький зоопарк привезли хвору лелеку
Останні новини
Схожі новини